SAS fortsätter sitt arbete för ett mer hållbart resande med konceptet New Nordic by SAS. Från 9 november inför SAS en vegansk meny på test under två veckor.

”Hållbart resande är i fokus för SAS verksamhet och tillsammans med ett ökat intresse i samhället för växtbaserad kost är det angeläget att prova en vegansk rätt i vår meny”, säger Karl Sandlund, Executive Vice President Commercial, i ett pressmeddelande.

I New Nordic-kuben serveras timjanrostad svamp från Hällestad med sallad på linser och rödbetskokt vete, svarta bönor från Öland och dragon, rödbetshummus på gul Vretärt från Bjälösa, Östergötland och hyvlade gulbetor. Serveras med persiljevinägrett och vinägerrostad bovete.

Producenterna som levererar råvaror till New Nordic by SAS ser till att produkterna är så fria som möjligt från onödiga tillsatser. De har höga kvalitetsambitioner och brinner för att producera bästa möjliga råvaror. En av huvudingredienserna i veganrätten är svamp som handplockats hos Hällestad i Skåne, Sveriges enda hundraprocentigt ekologiska svampproducent. Till testperioden omvandlas två ton blandad svamp, champinjon, portabello och ostronskivling, till en exklusiv rätt.

Menyn är inkluderad för SAS Plus-resenärer på fler än 4.000 avgångar på de skandinaviska och europiska kortdistansflygningarna om minimum 80 minuter.


I fjol lanserade SAS det prisbelönta måltidskonceptet New Nordic by SAS med säsongsanpassade menyer.

Alla rätter tillagas med fokus på lokala kvalitetsråvaror i säsong från små skandinaviska producenter/leverantörer. Rätterna är skandinaviska specialiteter med en spännande twist, och om möjligt lagas de på ekologiska råvaror och hållbara fisk- och skaldjurssorter.