Från och med juni utökas SAS prisbelönta koncept New Nordic by SAS med två vegetariska menyer. Konceptet baserar sig på säsongsanpassade rätter tillagade med lokalt producerade råvaror. I de vegetariska menyerna får nordiska ursprungsråvaror som Gul vretärt, Gråärt och Gotlandslinsen en efterlängtad renässans.

SAS ser ett ökat intresse för växtbaserade råvaror bland resenärerna och har därför valt att införa två vegetariska New Nordic by SAS-menyer i det ordinarie utbudet.

Alla menyer inom New Nordic by SAS-konceptet består av säsongsanpassade och lokalt producerade råvaror som serveras i den smarta New Nordic-kuben.

”Det är fantastiskt att vi kan ha ett nära samarbete med mindre producenter från hela Skandinavien för att utveckla vår kulinariska ambition utifrån nordisk tradition och ursprung ”, säger Karl Sandlund, Executive Vice President Commercial, i ett pressmeddelande.

Grillad blomkål och Hällestad svamp

Den ena av de två nya menyerna innehåller blomkål grillad i camelinaolja med sallad bestående av Gotlandslins, svartbönor och rödbetsbetsinkokt matvete. Den andra består av dill- och pepparrotsinlagd svamp tillsammans med en kålrotsallad.

Producenterna som levererar råvaror till New Nordic by SAS har höga kvalitetsambitioner och brinner för att producera bästa möjliga råvaror. Råvarorna är så fria som möjligt från onödiga tillsatser. En av huvudingredienserna i den ena vegetariska måltiden är svamp som handplockats hos Hällestad i Skåne och är 100 procent ekologiskt odlade.

Ett flertal av de ekologiska producenterna, som står för råvarorna till de båda vegetariska menyerna, kommer via Nordisk Råvara från Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland, Stora Bjälösa i Vreta Kloster, Östergötland, Pesula gård i Kukkola i Tornedalen, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland, Fagra slätt i nordöstra Skåne samt Camelinaolja från By Ranch, Björksund i Södermanland.

vegan_SAS