För en månad sedan fick Norwegian sitt länge väntade tillstånd att genom sitt irländska dotterbolag Norwegian Air International (NAI) flyga mellan EU och USA.

Man har ansökt enligt de regler som gäller för Open Skyavtalet som började gälla mellan exempelvis Holland och USA redan 1992.
Men nu har 100 amerikanska kongressmedlemmar skrivit till kommande presidenten Trump och ber honom riva upp beslutet, eftersom man är rädd att det kan betyda färre amerikanska arbetsplatser i luften och på jorden.

Brevet kommer efter betydande lobbyarbete från fackföreningen Air Line Pilots Association (ALPA)  med 31000 medlemmar i USA och Kanada.

Man är rädd för att Norwegian och andra flygbolag kommer utnyttja hål i regelverket och exempelvis anställa flygpersonal från låglöneländer, och förlägga sina aktiviteter till länder med förmånliga villkor för flygbolagen – Irland skulle vara ett av dom länderna.
Men Norwegian svarar att ” vi har inga planer på att anställa asiatiska piloter eller annan kabinpersonal. Så ser det ut i dag, och det gäller också i morgon” som flygbolagets talesman i USA Anders Lindström har sagt till pressen.

Norwegian satsar stort på avgångar till USA och även till viss del Karibien och man överväger också rutter till Argentina och Chile. De senaste 12 månaderna har man ökat antalet av passagerarkilometer till salu över Atlanten med 73%.