I januari utsågs vinnaren av Lufthansas tävling ”Är du Klaus-Heidi?”. Priset var ett nytt liv i Berlin, i utbyte mot ett namnbyte till Klaus-Heidi, en hopsättning av två av de mest populära namnen i Tyskland. Vinnare blev 24-åriga Michael Andersson från Fjugesta, eller Michael Klaus-Heidi Andersson som han idag heter, som nu kommit på plats i Berlin.

Den 14 november 2013 avslutades den minst sagt udda tävlingen som blev mycket uppmärksammad. För att vinna behövde man byta namn till Klaus-Heidi, förse juryn med en bild på sitt pass med utfört passbyte, samt ge en bra motivering till varför man skulle vinna ett nytt liv i Tysklands huvudstad Berlin. Enligt Skatteverket hade 38 svenskar i slutet på november  bytt namn till Klaus-Heidi. Vinsten innebar rent praktiskt att man fick en bostad med betald hyra i ett år i Berlin samt en rad andra förmåner som en 30 dagars intensivkurs i tyska med privatlärare, en cykel, fria resor med Berlins lokaltrafik. samt två inrikesresor med Lufthansa.

Michael Klaus-Heidi Andersson har nu flyttat ner till Berlin och bor i en fin tvårummare på 70 kvadrat på fjärde våningen i närheten av Kreuzberg. Cykeln är uthämtad och det tyska språket går bättre och bättre. I dagarna pågår den bayerska högtiden Oktoberfest i Tyskland med öl och korv men Michael Klaus-Heidi valde i veckan att istället uppmärksamma sitt ursprung och bjuda in till traditionell svensk kräftskiva med sina nyfunna vänner i Berlin.

– Som svensk i utlandet vill man självklart ta med sig många traditioner hemifrån. Här skiljer sig det svenska kräftkalaset rejält från den tyska öl- och korvkulturen. Vi kanske inte kan konkurrera med Oktoberfest, men nog kan vi också stämma upp i skönsång, säger Michael Klaus-Heidi.

Lufthansas Michael Klaus-Heidi Andersson i Berlin

Lufthansas Michael Klaus-Heidi Andersson i Berlin

Foto: Lufthansa

Lufthansas Michael Klaus-Heidi Andersson i Berlin

Lufthansas Michael Klaus-Heidi Andersson i Berlin

Foto: Lufthansa