Qatar Airways Premium Lounge, London Heathrow

Qatar Airways Premium Lounge, London Heathrow (LHR), Terminal 4

Intryck

Qatar Airways Premium Lounge i terminal 4 på London Heathrow öppnade i januari 2012 och är Qatar Airways första egna lounge utanför hubben i Doha i Qatar. Loungen har enligt Qatar Airways en design som ska efterlikna ett boutiquehotell eller en privat medlemsklubb och även personalen i loungen kommer huvudsakligen från hotell- och restaurangindustrin.

Loungen ligger mittemot gate 6 och de gater som ofta används för Qatar Airways avgångar. Ingången ligger diskret i slutet på en lång korridor men det finns tydliga skyltar att följa. Loungen saknar traditionell receptionsdisk, istället kommer man direkt in i det som kallas Palm Court, liknande en hotellobby, med arabiska palmer där boardingkortet kontrolleras av en assistent och eventuella önskemål noteras på en ipad. Överhuvudtaget är servicen och bemötandet elegant men diskret och efterliknar helt klart mer det bemötande man får på ett hotell än i en flygplatslounge. Exempelvis när det är dags för ombordstigning görs inga utrop och skärmarna i loungen är diskret placerade, istället kommer personalen personligen och säger till och försöker anpassa detta så att man i lugn och ro kan avsluta det man gör och ta sig till gaten utan stress.

Loungen är egentligen inte särskilt stor men rymmer ändå ett imponerande antal sektioner som ett brasserie, en martinibar, business center och en spadel med duschrum. På väggarna i loungen finns arabiska kalligrafier och det finns även inslag från Medelhavet som de blåa mattorna som finns vid sittgrupperna och riktiga olivträd i restaurangdelen. Loungen är avlång i sin utformning med stora panoramafönster mot plattan från restaurangdelen och de olika sittgrupperna.

Tillträde ges till passagerare som reser med Qatar Airways eller One World i business class eller första klass, däremot kommer man inte in med ett One World Sapphire eller Emerald-kort om man reser i economy class, dessa passagerare hänvisas till en annan lounge.

Mat och dryck

Mat och dryck är helt klart en höjdpunkt och är så bra att det är värt att komma tidigt till loungen. Längst in i loungen finns Brasseriet med à la carte-menyn Global Deli, delikatessdisken Delicatessen, som även har en konditoridisk, och Martini Bar. Här välkomnas man av en hovmästare (under testbesöket var det en mycket kunnig italiensk hovmästare som hade ansvar för restaurangen) och maten intas vid snyggt dukade bord.

En omfattande à la carte-meny erbjuds med en rad alternativ som tillagas på beställning, exempelvis finns hamburgare, satay, pasta, sallader och enklare rätter. Det går utmärkt att beställa flera rätter om man önskar. Även drinklistan är mycket omfattande med en rad utmärkta viner och imponerande fyra olika årgångschampagner av bra märken. Allt serveras på beställning vid bordet av hovmästaren eller någon av hans assistenter.

Mitt i restaurangen finns delikatessdisken med kanapéer, kall buffé, olika ostar och slutligen en konditoridisk med tårtor, bakverk, kakor och chokladpraliner. Personalen hjälper till att plocka ihop det man önskar på en tallrik som serveras vid bordet. Det går även att beställa kaffedrinkar av personalen samt förstås allehanda drycker, cocktails och spritsorter.

Drycker kan även beställas vid sittgrupperna ute i loungen, det finns flera assistenter som regelbundet passerar genom loungen som kan hjälpa till med detta.

Faciliteter

Ett business center med internetdatorer och skrivare finns tillgängligt och det finns även gratis trådlöst internet i hela loungen. Lösenordet får man på en liten lapp av personalen. Det finns även eluttag vid de flesta sittplatser i loungen.

Duschar och toaletter finns i en separat sektion. Duscharna har golvvärme och stora speglar, även inspirationen för detta ska enligt Qatar Airways vara hämtat från hotellmiljöer.

Slutsats

En underbar lounge med en mycket stilig hotelliknande design, suverän service och fantastisk mat och dryck i à la carterestaurangen med inte mindre än fyra årgångschampagner. Loungen är väl värd att komma tidigt till flygplatsen för.

3
Populäraste / senaste

 1. Christian R den

  Loungen ser utroligt imponerende ud! Det er ikke mange lounger der har fået "underbar-stemplet" af @Jacob – så den må i den grad være noget ud over det sædvanelige.

 2. AABack2ARN den

  Dock verkar man behöva boka biljetter via London hos resebyrå eller genom att ringa Qatar. Har hitills aldrig lyckats få upp dem på hemsidan. Flyger man via London skall man passa sig för deras A340-600 då den C-klassen inte verkar vara så rolig.

  Värt att notera, vilket står i Jacobs eminenta artikel, är också att deras lounge inte är en oneworld-lounge utan enbart gäller Qatars egna premiumpassagerare.

 3. Jacob den

  För de som vill testa denna tillåter de flesta av Qatar Airways biljetter från Skandinavien resa via London.

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×