Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vantaa

Intryck

Finnair Premium Lounge på Helsingfors Vanda flygplats ligger i non-Schengenzonen, granne med Finnairs ordinarie lounge. Loungen öppnade i augusti 2014 och kom till inte minst då den ordinarie loungen började bli väldigt full under vissa tider på dagen. Den nya premiumloungen är till skillnad från den vanliga loungen endast tillgänglig för passagerare med Finnair Plus guld- eller platinumpassagerare samt resenärer med One World Sapphire eller Emeraldkort.

Loungen är 407 kvadratmeter stor och har plats för 122 gäster och är uppdelad i flera olika avdelningar med en huvudlounge med sittgrupper, en bar- och restaurangdel, en mindre övervåning med utsikt mot plattan, ett avskilt rum med vilstolar, samt en relaxavdelning med duschar och kanske det häftigaste och mest ovanliga, en bastu.

Loungen är designad av Vertti Kivi på den finska designfirman dSign Vertti Kivi & Co, samma firma som designat Finnairs nya business class och som även designat den nya Schengenloungen.

Designen är mycket snygg och tilltalande med en avslappnad och harmonisk känsla och bygger på ”Space Alive”-konceptet som tagits fram av Vertti Kivi. Det innebär att man använder sig av dynamisk ljussättning, färger och sinnesintryck som på olika sätt ska matcha årstiden eller tiden på dagen. I loungen finns flera videoprojektioner som skapar dessa intryck och som ser olika ut beroende på när man besöker loungen. Grundtanken är att Space Alive ska hjälpa till att ge lugn och harmoni, vilket det som sagt också gör.

Mat och dryck

Mat och drycker håller en högre nivå än i den ordinarie Finnairloungen på andra sidan väggen. Gratis champagne (Nicholas Feuillate) samt fler olika viner av god kvalitet. Dessa finns vid den bemannade baren där en loungevärd/värdinna alltid finns på plats. Dessutom finns öl, olika spritsorter, kaffe, te och allehanda alkoholfria drycker.

Maten består huvudsakligen av en självserveringsbuffé med olika kalla rätter, kanapéer och kallskuret men det finns även enklare varm mat. Oftast finns två olika desserter som tårta eller mousse och utöver det fruktsallad. På morgonen finns olika frukosträtter.

Längre in i loungen finns två mindre dryckesstationer med kaffemaskin, te och alkoholfria drycker.

Faciliteter

Bredvid trappan till övervåningen finns ett business center med internetdatorer samt ett litet lekrum för barn. Hela loungen har gratis trådlöst internet (finns på hela flygplatsen) och vid restaurangdelen finns även finska och internationella tidningar.

På övervåningen finns ett avskilt vilrum med vilstolar.

Loungens signaturdel är spa:t som ligger direkt till höger efter receptionen. Idén med spa:t går tillbaka några år i tiden till den tid när det på samma yta som dagens lounge fanns ett komplett spa, ”Finnair Via Spa” med bland annat bubbelpool och granrisbastu. Inträdet var dock ganska dyrt och antal besökare var litet. Många saknade dock bastun, det kanske finskaste av finska, och resultatet blev dagens upplägg med en bastu i loungen.

Spasektionen består av en vitkaklad lobby med växter och vilfåtöljer. På vardera sida finns duschrum för de som enbart vill ta en dusch. För de som önskar nyttja bastun finns separata omklädningsrum för damer och herrar och här finns även låsbara skåp för kläder och handbagage samt duschkabin. För att komma till bastun går man ut i lobbyn igen, passerar genom ett förrum med två duschar där det även finns duschkräm och tvålar, och därefter kommer man till bastun som är gemensam. Bastun är inte särskilt stor och påminner mer om en familjebastu med plats för maximalt 4-5 personer. För att aktivera bastun trycker man på en knapp på väggen, ett lock öppnas över aggregatet och bastun blir varm.

I spalobbyn utanför finns handdukar samt en dryckesstation med kallt vatten.

Slutsats

Finnairs nya Premium Lounge är riktigt läcker med en tilltalande och harmonisk design, bra mat och dryck av god kvalitet (inkl gratis champagne) och bra faciliteter. Spadelen som sådan är kanske inte spektakulär men bara det faktum att man under en längre transfer kan ta ett bastubad är en enorm bonus, något som också hjälper kroppen att piggna till efter en lång flygning. Sammantaget mycket bra jobbat av Finnair.

2
Populäraste / senaste

 1. AABack2ARN den

  Besökte loungen en tidig morgon i veckan. En mycket trevlig lounge som mellan 9 och 12 var MYCKET lugn :). Några dagar innan, mellan klockan 15-16, var den ett zoo minst sagt.

  Matutbudet ok på morgonen. Dock så verkar de inte servera champagne förrän efter lunch utan det är prosecco som gäller fram till lunch – då asiatflygens resenärer strömmar till.

 2. JonW den

  Tycks vara väldigt mycket hit or miss det där med bubblet på morrnarna. Vissa dagar finns det äkta vara.
  Avs maten måste jag säga att jag saknar varm mat i loungen (och dit räknat jag inte den stående rosemarinpotatisen och nån taskig soppa.).
  Faktum är att den vanliga non-Schengenloungen har bättre utbud där, finns iaf typ kyckling eller köttbullar.

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×