Finnair Lounge Helsinki Vantaa (Schengen)

Finnair Lounge, Helsingfors Vantaa (HEL), Schengen

Intryck

Finnair har drivit lounger på Helsingfors Vanda flygplats under många år, vilket på senare år inneburit en lounge för Schengenpassagerare och en lounge för non-Schengenpassagerare. Allt fler passagerare på flygplatsen har  dock inneburit fler loungebesökare och en ökad trängsel. Av denna anledning stängde Schengenloungen i juli 2014 för en välbehövlig renovering.

Den nya loungen som öppnade under senhösten 2014 har inte bara fått en uppfräschning utan även en ny design. Dessutom har ytan fördubblats och antal sittplatser har utökats från 120 till 250. Det är den tidigare grannloungen, ”Lounge No 2” som slagits ihop med Finnairs egen lounge. Samtidigt har ingången och receptionen flyttats och nås nu endast via trapporna eller hissen vid gate 22. Den balkong och gångväg som tidigare fanns utanför loungen har också försvunnit och denna yta har blivit en del av loungen.

Loungedesignen har tagits fram av den finska designern Vertti Kivi och påminner mycket om den som använts i den nya non-Schengenloungen ”Finnair Premium Lounge”. Designen är minimalistisk men stilren och riktigt tilltalande, exempelvis med den nya receptionsdisken och det blanka taket som speglar många av loungens ljuseffekter. En annan kul detalj är de rosa lampor som bland annat finns vid det nya bufféområdet som rör sig upp och ner.

Den äldre delen av loungen har fått en viss uppfräschning medan vissa möbler är desamma som tidigare.

Mat och dryck

Den gamla självserveringsbuffén finns fortfarande kvar men har kompletterats med ytterligare en buffé i den nya delen av loungen. Utbudet av mat varierar beroende på tid på dygnet med frukostmat på morgonen med exempelvis bröd med pålägg och gröt. Mitt på dagen finns snacks och framåt eftermiddagen och kvällen varm mat. Dessutom finns frukt, kakor och cocktailsnacks som chips och nötter.

Utbudet av drycker inkluderar öl och vin på kran, en läskmaskin och en juicemaskin. Det finns inga andra alkoholhaltiga drycker än öl och vin.

Faciliteter

En nyhet mot tidigare är att loungen nu utöver toaletter även har duschar, en bra facilitet för de som exempelvis anlänt från en långflygning. Dessutom har det tillkommit en lekhörna för barn.

Ett avgränsat business centre finns med internetdatorer och gratis trådlöst internet erbjuds för de med bärbar dator (finns för övrigt på hela flygplatsen). Finska, skandinaviska och internationella tidningar finns i ett ställ och i den gamla delen av loungen finns flera TV-apparater.

Receptionsdisken kan hjälpa till med vissa serviceärenden vid resa med Finnair.

Slutsats

Loungen har fått en välbehövlig expansion och den nya designen är riktigt läcker. Fler sittplatser och faciliteter och ett något bättre utbud av mat. Dock kunde dryckesutbudet vara något mer omfattande.

6
Populäraste / senaste

 1. Wistis den

  Fina bilder och bra recension! Måste tillägga att en av kranarna är cider. Crowmoore cider från Finska Sinebrychoff! 🙂

 2. frequentflyer200 den

  Sådant utbud fanns tillgängligt åtminstone idag.

 3. agehall den

  Men ingen bastu alltså? Då blir det nog till att fortsätta gå över till icke-schengen-loungen när man är i HEL.

 4. Tommy den
  agehall

  Men ingen bastu alltså? Då blir det nog till att fortsätta gå över till icke-schengen-loungen när man är i HEL.

  Ja det får allt bli så imorgon;)

 5. Jacob den
  frequentflyer200

  Hej, vilken trevlig recension! Jag borde nog göra en liten korrigering, då det faktiskt finns även cognac, hjortronlikör och skumvin till självservering.

  Tack för info! Jag tyckte jag kollade igenom dryckesutbudet men såg inget annat alkoholhaltigt än kranarna med öl och vin.

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×