Finnair Lounge, Helsinki Vantaa non-Schengen

Finnair Lounge, Helsingfors Vantaa (HEL), non-Schengen

Intryck

Finnairs lounge för passagerare som reser till non-Schengendestinationer, exempelvis till Asien och USA, ligger i non-Schengendelen av transithallen, i det som populärt kallas Asienterminalen. Ingången ligger mellan gate 36 och gate 37.

Under många år var detta den enda loungen för non-Schengenpassagerare men sedan hösten 2014 finns ytterligare en lounge som är dedikerad för guldkortsresenärer, Finnair Premium Lounge, som ligger vägg-i-vägg med delad ingång och receptionsdisk. Detta innebar framförallt att trycket har lättats på denna lounge som kunde bli påtagligt full under vissa tider på dygnet. Numera fokuserar denna huvudsakligen på passagerare i business class. Det går även att köpa tillträde vid receptionen.

Finnairs non-Schengenloungen är 900 kvadratmeter stor och har plats för 250 gäster. Loungen består av ett stort fyrkantigt rum med flera olika sittgrupper, ett stort bufféområde direkt till vänster efter ingången samt i motsatt ände av loungen, på en balkong, ett mer avskilt område med vilfåtöljer där man även har en viss utsikt mot plattan genom panoramafönster.

Som med de mesta hos Finnair finns en hel del designdetaljer i loungen, exempelvis de mycket speciella läslamporna på borden samt neonbelysningen vid buffén. Designen i övrigt går i vitt och ljust trä.

Mat och dryck

Bufféområdet är påtagligt stort med tre olika bufféombord och dessutom en bemannad bar.

Enklare kall mat, soppa och sallad samt bröd med pålägg, frukt och minidesserter finns under större delen av dagen. Vid middagstid finns dessutom något mer matigt att äta och tanken är att man ska kunna äta i loungen för sedan hoppa över middagsserveringen ombord och maximera sömnen på flyget.

Öl och vin finns för självservering, rött och vitt vin både på kran och flaska. Juice och läsk finns från en läskautomat och det finns flera kaffemaskiner.

Champagne och ett flertal spritsorter finns att köpa från den bemannade baren ”Via Bar” mot en avgift och ingår alltså inte i loungeentrén (till skillnad från guldkortsloungen bredvid där dessa ingår).

Faciliteter

Toaletter finns i loungen samt två duschar. Gratis trådlöst internet erbjuds (finns på hela flygplatsen) och det finns även ett litet business center med internetdatorer. Finska och internationella tidningar finns i ett ställ och det finns flera TV-apparater runt om i loungen.

För de med barn finns även en lekhörna ”Kids’ Tower”.

Slutsats

Stor och väldesignad lounge som dock har hängt med ett tag nu. Enklare utbud av mat och dryck och sköna fåtöljer på balkongen med fin utsikt. Öppnandet av guldkortsloungen bredvid innebar en lättnad på antal loungegäster.

13
Populäraste / senaste

 1. seppma den

  Reiste i businessclass fra Oslo til Bangkok og blev sittendes 4 timer i Helsinki airport pga tekniske problem, businassloungen var overfullt og vi spurte om vi kunde få sitte i premium loungen då det var fullt i businessloungen, fikk til svar NEJ det gikk ikke og businessloungen er alltid fullt denne tiden på lørdager denne svar syns jeg er vel ikke det du venter når du reiser i businessclass!! Må også si att Finnair businessclass serviceligger langt etter andre bolag( fly melom Hki og Bkk.

 2. Direktorn den

  Jag med drack Mcallan i vanliga non schengen-businessloungen. Enda skillnaden i produktutbud som jag kunde upptäcka mot Premiumloungen där det krävs status i One e
  World är att det i Premiumloungen bredvid fanns champagne för självservering vilket det inte finns i businessloungen. Finnairs non Schengen lounger på HEL Vanda är mycket bra och hästlängder före något SAS erbjuder.

 3. JoE den

  Nej har haft samma upplevelse alla gånger jag varit där.
  Jag tycker det är den bästa loungen i hela Norden! Alla gånger jag varit där har servicen varit väldigt bra (speciellt för att vara i Norden) och mycket gott att äta och dricka!

 4. Matta den

  Läste i ett inlägg att det bara fanns öl och vin till självservering och att Champagne och övriga spritsorter kostar pengar i Finnair non-Schengen lounge.
  Jag var där den 10 april och då serverades det både skumpa, 18 årig Macallen och fin Cognac i den bemannade baren.

  Hade jag bara tur eller ???

 5. agehall den
  Dan Töllborn

  Finnair borde då kunna erbjuda ett motsvarande alternativ på "insidan" kan man tycka!

  Jag vet inte hur det brukar se ut när du passerar HEL, men jag tycker det brukar vara smockfullt på schengensidan. Det finns nog en anledning till att Finnair inte erbjuder samma nivå av lounge där…

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×