Efter at ha bott här några gånger på Hotel Peninsula Paris kände vi att det var dags att skriva något om deras kantonesiska restaurang, LiLi.

Att det är det första hotellet som den legendariska kedjan baserad i Hong Kong har etablerat i Europa har en viss signifikans. Hotellet återöppnades 2014 efter en omfattande renovering har också sin del i bakgrunden. Ursprungligen slog hotellet upp sina portar 1908 och har varit skådeplatsen för många historiska händelser; George Gershwin skrev An American in Paris  här och hotellet var platsen där Henry Kissinger skrev under fredsfördraget som markerade slutet på kriget i Vietnam. Hotellet har även varit skådeplatsen för försöket att mörda Hitler 1944.

Formgivarna av The Peninsula Paris har inspirerats av glamouren i Hong Kong under det glada tjugotalet, som även är temat för LiLi. En berömd operasångerska har fått låna sitt namn til restaurangen och dekoren är inspirerad av kinesisk opera. Chefskocken Dicky To orkestrerar en kantonesisk repertoar blandad med arior från Hong Kong.

ppr-lili-1074

Restaurangchefen Fanny Vale hälsade oss välkomna och visade oss till vårat chambre separée, som var halvt avskilt men rätt privat.

ppr-private-salon-1024

Vi bestämde oss för den mest omfattande avsmakningsmeny, menu en 8 sequences . Den inkluderar inte mindre än två olika rätter baserade på den berömda pekingankan. Menyn är extravagant men omsorgsfullt utformad.

Efter ett glas champagne var det så dags för dim sum. Strax blev vi överraskade av ett underbart urval dim sum, med bland annat ångad hummer från Norge. Vi sade på stapplig franska att vi kom från Norge när vi satte oss, så utan tvekan var detta en liten extra gest av artighet.

ppr-dimsum-1074

Som en härlig förberedelse inför det som skulle komma var soppan med vattenkrasse och kungskrabba tillsammans med ett glas Sancerre riktigt trevligt. Sedan kom pekingankan, rostad och med de traditionella tillbehören; pannkakor och knapriga kryddor. Till ankan passade en underbara Madeira från 1984 bra. Det va så gott att vi beställde ytterligare ett glas. Himmelskt.

Delikat kött på tallriken; wokad salersbiff med sparris i ostronsås. En Chateauneuf du pape passade bra till. En delikat och väl tillagad rätt.

Så här lång in i sittningen var det inte möjligt för oss att ta oss an den andra serveringen av pekinganka insvept i salladsblad med cashewnötter. Vi hoppade direkt till desserten som var en mangopudding med mangokräm, rosa grapefrukt och sagopärlor. En trevlig och inte så söt avslutning. Tillsammans med petit fours blev vi erbjudna ett stort urval av kinesiskt te.

ppr-chefs-table-1-1074

Sammantaget var det en upplyftande upplevelse som rekommenderas, särskilt om du är förtjust i asiatisk mat. LiLi tar kinesisk gastronomi till en ny nivå, vilket gör att vi tycker att en Michelin-stjärna torde vara på sin plats inom en snar framtid. Vi fann även avsmakningsmenyn prisvärd.

Vi hoppas snart kunna återvända till LiLi och skriva en recension om det magnifika Hotel Peninsula Paris.

Tre saker vi gillade med LiLi:

  • Tjugotalsdekoren med dämpad belysning
  • Avsmakningsmenyn, men se till att vara hungrig innan
  • Madeiran till pekingankan

 

Tips från BusinessClass: ta en sväng till den historiska Le Bar Kléber i hotellet innan besöket på LiLi …

Missa inte: