Med en prislapp på 123 miljoner dollar står nu The Peninsula Beijing klart till att åter ta emot övernattande gäster och andra besökare.

The Peninsula ligger centralt i den kinesiska huvudstaden, bara en kort promenad från Himmelska fridens torg och stadens andra centrala delar. Man har fått hjälp av en designer från Hong Kong, Henry Leung från firman CAP Atelier när man skulle bestämma hotellets nya uttryck och stil. Hotellet skriver i ett pressmeddelande ”Henry Leung har inspirerats av kinesisk arkitektur, både från den tid när Kina var världens största imperium och från mera moderna århundraden, blandat med modern kinesisk konst och teknologi”.
The Peninsula Beijing - Lobby-1074

Före renoveringen hade hotellet 525 rum och sviter, men nu har man reducerat antalet till bara 230 såkallade ”suite-style-rooms” som alla har separat sovrum, vardagsrum, badrum och en liten walk-in closet. Ett normaltstort rum på hotellet har på det sättet fått 65 kvadratmeter – det måste vara Beijings största genomsnitt för hotellrum.

Men det finns också sviter att beställa: 61 olika som alla har lite olika teman och utseenden. Om man vill bo som en kinesisk aristokrat – beställ en natt eller två i The Peninsula Suite. Eller om du vill ha en svit med privat matsal och egen liten biograf, ska du välja en Beijing Suite.

Beijing Suite_1074 (1)

Hotellets lobby har förstås också gjorts om för att återspegla den förändring Beijing har genomgått de senaste åren. Lobbyn är gigantisk, tre våningar hög – precis som på de tio andra Peninsula-hotellen runt om i världen.

Det finns fyra restauranger och lounger på hotellet, och summa summarum arbetar 90 kockar i de olika köken. Den person som ska hålla ihop trådarna är fransmannen Dominique Martinez, en duktig kock som har arbetat på fina restauranger med Michelinstjärnor i Luxemburg, Tyskland och på Barbados. Hotellet arbetar efter konceptet ”farm-to-table”, vilket betyder att man samarbetar med 22 utvalda producenter och gårdar i Kina. Produkterna skall vara ekologiska och ta hänsyn till naturens kretslopp för att få lov att serveras i restaurangerna på hotellet.

The Peninsula Beijing - Jing Bar-1074

En ny feature är loungen Huang Ting Tea, inredd som ett gammalt kinesiskt palats från Mingdynastin. Här kan man välja mellan 50 olika kinesiska tesorter, kanske med en liten söt dim sum-kaka som tilltugg. Den te du väljer tillbereds och serveras helt som den skall vid en klassisk kinesisk teceremoni.

Och självklart finns det ett spa på hotellet med tillhörande träningsfaciliteter. Här finns dessutom en fysioterapeut, som kan lösa upp stela muskler och leder – och som kan rekommendera olika naturmediciner och andra behandlinger.