Från och med juli 2019 upphör taxfreeförsäljningen ombord KLMs flygningar inom Europa. Januari 2020 upphör även försäljningen på interkontinentala linjer. På grund av ändrade köpvanor och at mer och mer handel sker över Internet så tillför inte försäljningen ombord för dem som reser. Istället utforskar KLM andra sätt för reserelaterad försäljning.

“Eftersom den nuvarande modell inte längre möter kundernas krav så har vi besluatat att låta detta få ett slut nu” säger Miriam Kartman, operativ chef för KLM Inflight Services. “Som ett resultat kommer inte längre våra resenärer på Europeiska destinationer kunn köpa taxfreeprodukter ombord från och med juli 2019 och från och med januari 2020 på våra interkontinentala linjer.”

Under flera decennier har KLM tillmötesgått kundernas behov genom att erbjuda taxfree försäljning ombord och online. Men på senare tid har kunderna blivit mer vana vid att kunna välja från ett i det närmaste obegränsat utbud av produkter där kunnat jämföra priser och hitta det lägsta på nätet. Konkurrensen från olika flygplatser vad gäller pris och utbud är också något som ökar.

KLM undersöker alternativa vägar att utveckla ett koncept för reserelaterad försäljning. “Vi kommer inom kort lansera flera pilotprojekt. Enkelhet för kunden och ett brett urval av produkter är centralt i detta, “ låter Kartman meddela i ett pressmeddelande.