Victoria and Albert Museum i London öppnar i slutet av september en storslagen utställning med namnet ”Opera: Passion, Power and Politics” och det närbelägna 5-stjärniga hotellet Jumeirah Carlton Tower hotel stöttar upp genom att i perioden erbjuda en helt speciell 5 o’clock tea.

Den ovanliga teupplevelsen på hotellet är öppen både för gäster utifrån och övernattande gäster. Både hotellet och museet ligger i stadsdelen Knightsbridge så du kan utan problem planera in bägge upplevelser om du råkar vara i London under hösten.

Själva utställningen på museet utforskar operans värld från de första föreställningarna och verken i senrenässansens Italien fram till opera som den framförs i våra dagar. Man får vara med vid premiären på sju föreställningar på sju olika berömda operascener runt om i världen, och besökaren leds genom 400 års spännande operahistoria.

Den operaupplevelse du får på hotellet är dock annorlunda. Här får du i hotellets lounge Chinoiserie möjlighet att njuta och uppleva olika slags munsbitar inspirerade av utställningen och en del annat. Vi rekommenderar att du startar med hotellet och tar museet senare på dagen eller nästa dag – varför forstår du snart.

The Chinoiserie lounge at Jumeirah Carlton Tower

The Chinoiserie Lounge på Jumeirah Carlton Tower

Foto: Jumeirah

Du kan beställa ditt eftermiddagste med eller utan en Don Giovanni-cocktail. Skillnaden i pris är tio pund men vi tycker nog här på redaktionen att man ska gå all in och beställa den.Så får man nämligen en cocktail gjord på Amaretto, likör med smak av Mozartkulor och med en generös skvätt grädde. Och så kommer det bästa: tillsammans med din cocktail följer inte bara en liten mp3-spelare med musik från de sju operaföreställningar (som kan behållas) men också en biljett till utställningen på museet. Så därför – börja med hotellet och besök museet senare.

Det man bjuder på förutom massor av te (man kan också välja kaffe) är små croissanter fyllda med brieost och grapefruktchutney (här ska det smaka Paris), bruschetta med ost, färska tomater och basilika (Milano) och vi avslutar denna del av den kulinariska operaresan i St. Petersburg med lax och vaktelägg serverat på mörkt hårt rågbröd med en lätt rödbetskräm i stället för smör.

Nu följer en liten tårta med smak av Earl Grey-te och plommon (det ska smaka London här) och en traditionell honungskaka från Ryssland som heter Medovik. Men det är inte slut ännu: från operans Venedig kommer en liten anrättning med Mascarpone panna cotta och citronlikör-gelé, och vi hoppas du kan klämma ned ännu en liten godsak med smak av Paris: en kaka med choklad och praliner. Scones, det som engelsmännen kallar för clotted cream (långsamt uppvärmd grädde som avkyls, blir ungefär som smör men smakar mest grädde) och andra små tillbehör gör denna kulinariska upplevelsen komplett.

Alla tårtor, kakor och små sandwiches kommer från hotellets kök och det är hotellets kallskänka Louise Boschetti som är hjärnan bakom urvalet.

Hotellet ligger som sagt i Knightsbridge, nära Sloane Street så här kan du lätt gå till Victoria and Albert Museum och du är också nära en hel del exklusiv shopping.

Om du vill uppleva den här speciella teserveringen är det en god idé att beställa bord. Det gör du enklast genom att skicka en mail till hotellet eller ringa. Man serverar anrättningen mellan 15:00 och 18:00 och det kostar 45 engelska pund. Om du vill ha det lite större paketet med entrebiljett, cocktail och mp3-spelaren kostar det tio pund mer.

Se bilder från hotellet och boka din nästa vistelse på Jumeirah Carlton Tower i London här