Historia
Hotel Danieli var till att starta med privatbostad för den inflytelserika venetianska familjen Dandolo och kallades därför för Palazzo Dandolo.  Familjen hade under århundradena hela fyra doger bland sina medlemmar (dogen var Venedigs högsta ämbete) vilket också till dels förklarar palatsets läge bredvid Dogepalatset. Palazzo Dandolo var en av stadens mest imponerande och pompösa byggnader i Venedig under 1400-talet, en plats där överklassen möttes både för att göra affärer och för att roa sig.

1

Läge
Hotellet har ett fantastiskt läge. Markusplatsen ligger på ena sidan av huset och suckarnas bro på den andra. Kända promenadstråket Riva degli Schiavoni ligger mellan hotellets ingång och lagunen där gondolerna ligger och guppar upp och ned i vattnet. Man har konstruerat en egen ingång på sidan av hotellet för de gäster som ankommer från vattnet – och det är det många som gör. Det är populärt att beställa en Motoscalfi (som är en privat båttaxi) från flygplatsen, och det är också noget vi varmt rekommenderar! Så får man den rätta Venedigkänslan redan från början.

2

Entré
En mer imponerande ingång till ett hotell är svår att hitta: efter man har gått igenom dörren kommer man in i en stor lobby med bekväma sittgrupper grupperade runt om en enorm öppen spis. Här kan man slå sig ner och beställa ett glas prosecco, en cappucino eller om det är på eftermiddagen afternoon tea. Dryckerna kommer från hotellets bar (Bar Dandolo) och serveringen utförs av stiligt påklädda servitörer.

3

Service
Servicen på hotellet är förstås av högsta klass. Man känner sig välkommen och stämningen är överraskande informell. Man får inte samma exklusiva uppmärksamhet från personalen som man kan få på exempelvis The Gritti Palace men så ska vi komma ihåg att vi är på ett större hotell och även i en annan kanske mer betalbar prisklass. Vårt intryck av personalen var väldigt bra under hela vistelsen.

4

Interiör och rummen
Hotellet är byggt i gotisk stil. En hel del av den äldre inredningen har bevarats så om du gillar antikviteter trivs du här. Men självklart har man uppgraderat till nutidens krav på komfort och möbler man inte får ont i kroppen av att sitta i. En fin blandning av nytt och gammalt. Det var inredningsarkitekten Jackues Garcia som genomförde den sista uppdateringen av stilen för sju år sedan och vi konstaterade under vår vistelse att han lyckades med att få stadens kulturella arv in under huden på hotellet. Här finns massor av antika möbler, eleganta gardiner och mattor, vit marmor och förstås muranoglas (som kommer från Murano nära Venedig).

6

Hotellet har 225 rum och sviter i lite olika stilarter som växlar mellan variationer av venetiansk gotik och empirestil. Många av rummen och sviterna har utsikt över lagunen och några har egen balkong. Sviterna är generellt stora och har påkostade soffarangemang – vi fick lov att titta in i den kungliga sviten och den var förstås…väldigt trevlig men det ska den också vara när den kostar €12.000 per natt.

5

Restaurant/ bar
Restaurangen Terazza Danielli har ett fantastiskt läge på takterrassen. Här äter man frukost med panoramautsikt över lagunen, en unik upplevelse. Terazza Danielli är hotellets huvudrestaurang så här kan man också äta lunch och middag när vädret tillåter. Det är fascinerande att tänka på att de folk som hade hotellet som sitt hem för kanske 500 år sedan stod på samma terrass och spejade ut över lagunen. Kanske väntade man på att få se när det skepp man hade skickat ut för månader sedan långsamt kom glidande över vattnet lastat med kryddor, möbler, porslin eller annat från länder som måste ha känts lika långt borta som vi tycker månen är idag.

Cover

Vintertid äter man inne och då ska man se till att få ett fönsterbord. Och vad kan man få att äta? Man har mest klassiska italienska rätter med tonvikt på det norditalienska köket men faktiskt också en del asiatiska rätter. Hotellet har också en lite mer informell bistro med generösa öppettider. Den verkade vara populär hos hotellets barnfamiljer och för de gäster som ville ha en bit att äta efter operabesöket eller något annat kulturarrangemang.

7

Om du vill uppleva två topphotell i Venedig under samma vistelse i staden kan vi rekommendera att gå över och äta på systerhotellet The Gritti Palace som har en utsökt bra restaurang. Läs gärna om vårt besök på Gritt Palace här.

Hotellet passar för dig som..
…vill bo på ett klassiskt hotell i ett gammalt palats, eller för dig som vill känna historiens vingslag. Här får du en storslagen utgångspunkt för ditt besök i Venedig mitt i stan men jämfört med hotell som The Gritti Palace eller Hotel Cipriani betalar du mycket mindre – du får heller inte helt samma lyxkänsla. Hotellet kändes förvånansvärt barnvänligt och atmosfären var mycket vänlig generellt.

8

Highlights
Den härliga baren Bar Dandolo i lobbyn och utsikten från takterrasen är två highlights på detta hotell, som med sin historiska inramning och höga kvalitet ger bra valuta för hotellpengarna i Venedig.

Se fler bilder från hotellet och boka din nästa vistelse här