I sommar har Heathrow premiär för elektriska automatiska självkörande bilar inom ramarna för projektet GATEway. Man startar med att låta bilarna köra i närområdet.
Heathrow samarbetar med firmorna Westfield Sportscars och Oxbotica om att utveckla och utvärdera bilarna, som kan köra individuellt – och säkert – ute i trafiken, berättar flygplatsen i ett pressmeddelande.

Bilarna finns faktiskt redan, och har varit i trafik internt på flygplatsen under de senaste fem åren. Där kallas bilarna för Ultra POD och har använts för transporter vid flygplatsens terminal 5.

Här har de använt existerande markeringar i cementen för att navigera, men nu är det dags för bilarna att kunna klara sig ute i trafiken. På flygplatsen har systemet transporterat 1,5 miljon passagerare och ersatt 70.000 avgångar med buss.

Steve Chambers är chefsingenjör och ansvarig för projektet: ”Vårt GATEway-projekt är nu moget för nästa steg. Vi har inte bara sparat in 70.000 bussavgångar, men också ungefär 500 ton co2-utsläpp de här åren”.
GATE i förkortningen GATEway står för Greenwich Automated Transport Environment. Projektet har en budget på 8 miljoner engelska pund och ska utveckla och undersöka många aspekter av förarlösa och automatiska bilar – och inte minst hur vi människor reagerar och samarbetar med den nya tekniken.