När personen med kanske världens tuffaste jobb ska resa och bo, duger bara det bästa. Hotellet skall erbjuda privatliv, en viss standard och högklassig service – det är själva grundförutsättningarna för att kunna inlogera en president (har du kanske noterat, att de dyraste lyxhotellens största sviter ofta heter ”The Presidential Suite”?).

Här är vår 10-i-topp lista över amerikanska presidenters favorithotell världen över.

Kahala Hotel & Resort, Honolulu, Hawaii

Detta hotell i Honolulu har haft alla presidenter från Lyndon B. Johnson till George W. Bush som gäster i sin 140 m2 stora Presidential Suite. Det var världens dyraste hotell när det öppnade 1964, och är fortfarande en ytterst het adress för världens vip-hotellgäster.  Elizabeth Taylor, Dali Lama, Michael Jackson och Rolling Stones har bott här.

President's favourite, Kahala Hotel & Resort in Hawaii

Kahala Hotel & Resort i Honolulu: här har många presidenter bott

Photo: Kahala Hotel & Resort

Kahala Hotel & Resort ligger på ön Oahu, tio minuter i bil från turistmagneten Waikiki Beach i Honolulu. Hotellet har en tropisk trädgård komplett med ett vattenfall och en lagun, där det simmar delfiner, sköldpaddor och fiskar från Hawaiis kuster. Titta förbi Kahala Hotel & Resort i vår hotellsektion.

 

Four Seasons Resort The Biltmore, Santa Barbara

Ronald Reagan bodde ofta här, och han gillade bungalow nummer 5. Det finns 12 i allt. Under hans presidentperiod höll han också ofta presskonferencer här.

Ronald Reagan often stayed at this southern California hotel

Ronald Reagan bodde ofta här i Santa Barbara

Photo: Four Seasons

Detta 5-stjärniga resorthotell ligger på ett stort lummigt område ungefär 5 kilometer från centrum av välmående Santa Barbara norr om Los Angeles. Residenset är byggt i kolonial spansk stil, och har två restauranger, pool med bar, en cocktail lounge, tennisbanor och ett spa. Titta förbi Four Seasons Resort The Biltmore i vår hotellsektion.

InterContinental New York Barclay

Detta 90 år gamla New York-hotell har fungerat som bas för de två senaste demokratiska presidenterna Barack Obama och Bill Clinton. Clinton använde hotellet som sitt huvudkvarter under sin kampanj 1996.

The palatial InterContinental New York Barclay hosted Obama and Clinton

Lyxhotellet InterContinental New York Barclay har haft Obama och Clinton som gäster

Photo: InterContinental

Hotellet renoverades för svimlande 180 milioner dollar tidigare i år. De fem stjärnorna lyser över hela 702 rum och sviter, en ginbar, en lounge, 1500 m2 mötesrum och ett fitnesscenter. Hotellets president-svit är på 360 m2 och har sin egen marmorbelagda ingång, ett privat gym, bibliotek, separata kontor och en flygel. Titta förbi InterContinental New York Barclay i vår hotellsektion.

The Dorchester, London

Dwight D. Eisenhower bodde på legendariska Dorchester 1942, och han begärde att få bo i en svit på andra våningen (rum nummer 104/105) som nu kallas för the Eisenhower Suite. Och varför ville Eisenhower bo här? Jo, hotellet är konstruerat med förstärkt betong, och man förmodade att det var en af de mest motståndskraftiga byggnaderna i London, om nu tyskarna skulle fälla en bomb eller skjuta av en V1-raket mot området. Badkaren på hotellet är berömda: stora och djupa, och gjorda av italiensk marmor.

Stay in the Eisenhower suite at the Dorchester London

Bo i Eisenhower-sviten på The Dorchester London

Photo: Dorchester Collection

Hotellet ligger i Mayfair och öppnade 1931. Även om man har moderniserat hotellet flera gånger genom åren är stilen och stämningen intakt. Som gäst kan man njuta av spaavdelningen, man kan äta på hotellets Michelinstjärneprydda restaurang eller njuta av en av Londons bästa afternoon tea-salonger. Titta förbi The Dorcehster London i vår hotellsektion.

Fairmont Olympic Hotel, Seattle

Många presidenter har bott på Fairmont Olympic Hotel i Seattle, bland dom Herbert Hoover, Franklin D. Roosevelt, Richard Nixon, John F. Kennedy och Dwight D. Eisenhower.

Fairmont Olympic Hotel in Seattle is a favourite among presidents

Fairmont Olympic Hotel, Seattle: favorithotell hos många presidenter

Photo: Fairmont

Hotellets Presidential Suite, som nu kallas för The Cascade Suite, har två sovrum, ett stort vardagsrum med öppen spis, och en separat matsal. Hotellet har också en av Seattles äldsta ostronbarer (Shuckers) och den franska restaurangen The Georgian. Titta förbi Fairmont Olympic Hotel i vår hotellsektion.

Sofitel Hotel Metropole Hanoi, Vietnam

Bill Clinton är bara en av de många berömda och kända som har bott här. Sofitel Hotel Metropole Hanoi har också haft Vladimir Putin och Fidel Castro som gäster. Clinton bodde i Charlie Chaplin-sviten på tredje våningen i den avdelning som heter Metropole, mest känd för sin fina design i fransk kolonistil.

Sofitel Hotel Metropole Hanoi has hosted Bill Clinton, Vladimir Putin and Fidel Castro

Sofitel Hotel Metropole Hanoi: här har Bill Clinton, Vladimir Putin och Fidel Castro bott

Photo: Sofitel

Hotellet ligger i hjärtat av Hanoi och har 364 rum och sviter, sex restauranger och barer, konferans- och festlokaler, ett spa och förstås en pool. Titta förbi Sofitel Metropole Hanoi i vår hotellsektion.

Ojai Valley Inn and Spa, Kalifornien

Också här har Ronald Reagan och frun Nancy bott. Ojai Valley är byggt i spansk kolonialstil och öppnade 1934. Det ligger precis utanför Santa Barbara, och även Gerald Ford och Jimmy Carter har bott här. Den senare 1990 när han var värd för ett möte mellan USA och Japan.

Ojai Valley Inn & Spa was a favourite of Ronald Reagan and and his wife

Ojai Valley Inn & Spa: Ronald och Nancy bodde ofta här

Photo: Ojai Resort

Hotellet ligger mellan berg, skog och en fin golfbana. Det finns flera restauranger och barer, där restaurangen Olivella & Vine är den mest kända, och även ett elegant spa och pool. Titta förbi Ojai Valley Inn & Spa i vår hotellsektion.

Esperanza An Auberge Resort, Los Cabos

Detta eksklusiva resort med 57 rum spelade en stor roll under G20-mötet i juni 2012. Det var också här hela den amerikanska delegationen bodde (inklusive Barack Obama  och Hillary Clinton) under konferansen.

Obama and Hillary Clinton have checked into Esperanza An Auberge Resort

Obama och Hillary Clinton har checkat in på Esperanza An Auberge Resort

Photo: Auberge Resorts

Läget är fantastiskt ner till stranden, och här finns 57 rum, sviter och villor i lyxklassen, många med havsutsikt. Hotellet har också ett gym, en restaurang specialiserad på fisk och skaldjur, en bar, spa, infinity-pool och bubbelbad. Titta förbi Esperanza An Auberge Resort i vår hotellsektion.

Hotel Adlon Kempinski, Berlin

Många rika och berömda har bott här genom åren. Listan är lång: Albert Einstein, Charlie Chaplin, Henry Ford, John D Rockerfeller och Drottning Elizabeth II. Det var också här Barack Obama bodde när han svepte genom Europa under sin kampanj 2008.

The Hotel Adlon Kempinski hosted President Obama in 2008

The Hotel Adlon Kempinski: Obama bodde här 2008

Photo: Kempinski

Läget är på Pariser Platz, och det kanske mest berömda av alla tyska hotell ligger precis vis Brandenburger Tor och förstås nära den gamla murens alla minnesmärken. De lyxiga rummen har badrum i marmor, sviterna har kompletta kök med separat matsal, bubbelbad, öppna spisar och fin utsikt över den tyska huvudstaden. På hotellet finns dessutom tre restauranger, ett spa, gym, bar och en lounge. Titta förbi Hotel Adlon Kempinski i vår hotellsektion.

The Merrion, Dublin

Detta är Dublins finaste och nog dyraste hotell, och det var på The Merrion att Barack och Michelle Obama bodde när de besökte den irländska huvudstaden 2011. Barack fick en språklektion i hur man säger ”Yes, we can” på gaeliska (is féidir linn!) av en receptionist.

President Obama booked all 142 rooms at The Merrion during his stay in 2011

President Obama bokade alla 142 rum på The Merrion när han bodde där. Titta förbi Merrion Hotel i vår hotellsektion.

Photo: Merrion Hotel

När Barack och Michelle bokade hotellet, såg man till att beställa samtliga 142 rum för att ha plats till presidentens följe. Presidenten själv och Michelle bodde i den 204 m2 stora penthouse-sviten på Mornington House, som är en av de fyra townhouses hotellet också består av.

Vill du bo som en president? Beställ ditt nästa hotell i vår hotellsektion.