Om du vill veta mer om vad Hemingway hade för sig när han bodde i Europa är det kanske Venedig, och helt bestämt hotellet Gritti Palace du ska besöka nästa gång. I hjärtat av Venedig och bara två minuters promenad från St Markusplatsen ligger nämligen det som Hemingway kallade sitt andra hem i Italien. Lyxhotellet räknas av många som Venedigs bästa, men är faktiskt inte så lätt att få syn på om man kommer gående – som vi gjorde.

1a9303c6-7634-4179-b7d3-fdbd63ae941f

En diskret skylt längst ner i en lugn sidogata. Kostymklädd dörrman.
Båtar i den klassiska Riva-stilen ligger klara till att transportera gäster på hotellet i kanalen vid sidan av hotellet.

TheGrittiPalace_Riva
Det är först när vi har kommit in att vi upptäcker att hotellet förtjänar sitt namn: vi är i ett pampigt hus, i ett venetianskt palats. Om man ankommer med båt som de flesta gör, ligger palatset ståtligt tillsammans med sina andra imponerande grannar: the Europa, the Danieli, the Bauer, the Monaco…byggnaderna är magnifika, men ingen av dom lika storslagna som Gritti. Ankomsten och mottagandet på hotellets privata brygga är perfekt scenograferad. Det känns som att vara med i en film, som att det är teaterkulisser det här. Men det är det inte, det är på riktigt.

3dede411-adec-49f4-9b76-53ed28f466ac

TheGrittiPalace_ConciergeTeam

Gritti Palace blev ursprungligen byggt som ett privat hem, och på 1600-talet huserade den maktfulle venetianske dogen Andrea Gritti här. Under de följande århundradena hade byggnaden olika ägare och användningsområden, men 1947 transformerades huset till lyxhotell. Byggnaden köptes av en italiensk hotellgrupp, som valde att döpa hotellet efter sin första ägare. I dag ägs hotellet av Starwood Luxury, och man har precis genomfört ett stort renoveringsprojekt. Arkitekten bakom heter Chuck Chewning och notan stannade på 60 miljoner dollar. Detta betydde att hotellet seglade ännu högre upp på lyx- och glamourskalan, till glädje för både oss gäster och för staden.

TheGrittiPalace_ExplorersLibrary

Hotellet har bland annat en fin restaurang, en legendarisk bar, förstås rum och sviter och ett ”upptäckarbibliotek” bara för att nämna en del. Stilen framstår generellt som original men förstås med moderna lösningar. Man har försökt att bevara den venetianska känslan och stilen, och vi lägger på en gång märke till de typiska venetianska golven med fina mönster. Väggarna är ofta beklädda med tyg eller silketapeter, och gardiner och alla andra textiler man möter känns tunga och lyxiga – vi är ju i en stad som är känd för sin handel med silke under de senaste 500 åren. Många av möblerna är antika, eller så är de moderna men handgjorda så de liknar och känns äkta. Det känns som att komma in ett annat århundrade.

TheGrittiPalace_restaurant_Club_Del_Doge
Rummet är också hållna i samma traditionella stil, men alla rum och sviter är individuella, både vad gäller färgval, möbler och tapeter. De 10 sviterna är namngivna efter kända gäster (tre av dom efter författare) eller efter personligheter från Venedigs historia. Sviterna innehåller personliga ägodelar eller objekt som reflekterar svitens namn. I Hemingwaysviten är bokhyllan full av böcker och saker som kommer från mannens universum, och inte minst den bok han skrev mens han bodde på hotellet ”Across the river and into the trees”. En trevlig detalj är att Hemingways son har skrivit en personlig hälsning till hotellet i boken. En gemensam nämnare för alla rum och sviter är de exklusiva materialen, antikviteterna, konsten och de fina tygerna från firman Rubelli.
Fantastiskt – alla badrum är i marmor.

08eba7d6-47ea-4d02-aad2-99ea2d8ec1f9

Italienskt ända ut i fingerspetsarna

Om du är minimalist – välj ett annat hotell!
Restaurangen är inredd i herrskapsstil med typiska venetianska lampor, tapeter, golv och antikviteter. Det är påkostat och kompromisslöst, men känslan är ändå varm och trevlig. Rätterna är typiskt italienska, gjorda från grunden med traditionella metoder. Man lägger ner tid och kärlek på att använda de rätta råvarorna, och resultatet blir som det alltid har varit: perfekt. Inga moderna konstigheter eller påfund känns nödvändiga här.

6e777ea9-ea97-433f-8135-1d207c3e3e53

TheGrittiPalace_VenetianRoom

Grittis kockar är berömda för hotellets risotto.
Vi smakade bland annat på pasta med årets tryfflar och venetiansk kalvlever – och allt smakade fantastiskt. Konsten på väggarna på hotellet är värda ett besök i sig själva. I hotellets bar hänger exempelvis tre äkta Pietro Longhi nonchalant på väggen! Baren (Longhi Bar) är namngiven efter konstnären som pryder väggarna, och baren är inredd som en båt och har utgång till Gran Canal med utsikt över till Basilicae di Santa Maria della Salute. Det perfekta stället att dricka en Rossini.

215fb620-9eed-4bca-8997-848d42d41ca0

Inte helt oväntat har hotellet haft en lång rad ytterst kända personer boende. Kungligheter, kändisar, författare och konstsamlare. Vi såg själva på väggen i lobbyen en handskriven hälsning från paret Jolie Pitt. Men även om hotellet är de kändas och rikas lekplats, försöker man bevara sina starka band till staden och dess invånare. Man har upprättat en ”Key Club” som gör att man kan besöka Longhi Bar via en sidodörr. Meningen med arrangemanget är att bevara den autentiska venetianska känslan och stämningen. Hotellet skall inte bara vara en isolerad ö för dom med tjocka plånböcker, man önskar att påminna om att många av dom som bodde på hotellet tidigare var konstnärer och författare som älskade Venedig – utan att vara förmögna. En av dom var förstås Hemingway. Här på Gritti skrev han ”Across the river and into the trees” som bland annat handlar om hans djupa förälskelse i Adriana Ivanich, en italiensk adelskvinna som var en hel del yngre än Hemingway själv. Paret bodde många gånger på Gritti.
Gritti är som sagt ett av Vendigs finaste hotell, och priset reflekterar den standard hotellet har. Men det är inte utan anledning att man i princip alltid har utsålt, och att många gäster återvänder igen och igen.
Det som imponerade mest på oss var den vänliga, trevliga ja nästan mysiga stämningen de anställda gjorde sitt till för att frammana. Stämningen i kombination med hotellets historia och en inredning utan kompromisser är en fantastisk blandning.
Om du är minimalist är detta inte ett hotell för dog, men om du vill träda in i en annan tid och känna vingslagen från den tid när Somerset Maugham och Hemingway gick på Venedigs gator och torg, ja så har du hittat ditt eget palats i Venedig.

Hitta den besta prisen på The Gritti Palace i hotellsöket.

www.thegrittipalace.com