Vem har rätt ? (Nötallergiker)

Diskussion i 'BusinessClass.se' startad av Robert Petersson, 28 December 2019.

 1. Mr.Mustard

  Mr.Mustard Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Jag är väldigt, väldigt allergisk mot nötter. Har åkt ambulans ett antal gånger på flera platser i världen pga detta. Har alltid med mig adrenalinsprutor (man ska alltid ha 2 med sig) oavsett om jag flyger eller ej. Jag har dock aldrig blivit allergisk via luftburet utan måste vara i kontakt med det. Torkar alltid av armstöd, bord, skärm mm när jag sätter mig på ett plan ifall den innan mig ätit nötter, ganska ofta jag får reaktioner pga ”gamla nötspår”. Om jag är minsta osäker på maten så äter jag inte heller något, jag har mååååånga långflighter i business/first där jag bara druckit vatten/cola/vin.... Inga problem för mig! Better safe then sorry. Och dom har det garanterat värre bak i ekonomi.

  Mig veterligen är Qatar enda bolaget där man kan förbeställa nötfri mat och det har alltid funkat med dom. Lite konstigt att inte fler har det kan jag tycka, och dom får gärna ta betalt för det.

  Jag sitter just nu i business på SK945 till Chicago och har ätit löjrom, köttet och en frukttallrik då jag ätit detta många gånger förut utan problem. Enda jobbiga för mig när dom serverar nötterna till fördrinken är att lukten gör att jag mår lite illa eftersom jag blivit sjuk av det så många gånger. Kroppen som reagerar... Så ser ni en kille som sitter med tröjan över näsan under fördrinken så är det kanske jag.

  Rätt eller fel är väl upp till var och en. Men du ska veta att allergikern känner sig redan som världens besvärligaste människa eftersom man alltid måste säga till och vara ”jobbig”. För min del är det inget snack att visa hänsyn oavsett om det är allergi, flygrädsla eller fysiskt handikapp.
   
  lucasd, Lounge Lizard, tob och 37 andra gillar detta.
 2. Sullon

  Sullon Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag trodde snacksen som serveras numera var allergifria. Kex och "nötter" som inte framkallar reaktioner.
   
 3. Ping

  Ping Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som alla andra undrar jag om vi verkligen måste ha regler för allt? Kan vi inte bara visa rimlig hänsyn till våra medmänniskor? :confused:

  Men om du verkligen vill veta så är det piloten som har rätt.
  Eftersom det handlar om en Norwegian resa så har du reglerna här, likvärdiga regler hittar du hos övriga resebolag.
  Allmänna transportvillkor | Norwegian

  Specifikt artikel 9, artikel 13, artikel 19 behandlar din fråga.
   
  Nemo gillar detta.
 4. Hachans

  Hachans Medlem

  Det är bara att lyda order från besättningen.

  Hur som helst är det ju ytterst tveksamt om den där luftburna allergin öht finns, och jag tycker det är en rimlig diskussion hur långt man ska gå för tillmötesgå den där resenären som får panikkänslor, hur berättigat det än är.

  Stoppar vi serveringen av skaldjur om det finns någon som är allergisk mot det? I maten men inte luftburet men tycker det är lite obehagligt att känna doften? Slutar vi med köttserveringen för att en vegan ombord mår illa av köttdoft? När släcker vi läslamporna och Wi-Fi för att det finns elallergiker ombord? De här människorna kan absolut få allvarliga reaktioner på det som finns i deras omgivning, oavsett om det beror på ett immunförsvar eller om det är psykologiskt när man tror man är allergisk.

  Hänsyn i allra högsta grad absolut - men det kommer alltid finnas de som pushar för att just deras önskningar ska tillmötesgås i form av skriftliga regler.

  Jag tycker gränsdragningen inte är självklar eller var den går. Jordnötsförbudet är så etablerat nu att alla går kring cirklar kring det och ingen vågar ifrågasätta det hela trots nya forskningsrön.
   
  STO-ARN, Remington Steele, TP12 och 2 andra gillar detta.
 5. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Självklart skall man ta hänsyn till sin omgivning, oavsett om det inte kan ge allergier via luften eller inte, så är min uppfattning att man skall avstå från jordnötter under flygningen.

  I en annan tråd som jag inte hittar nu, är det en BC medlem som är glutenintolerant, personen har problem i lounger och hotell när andra gäster brer sina smörgåsar redan vid buffén och sedan sätter tillbaka kniven i smöret, vilket jag har gjort utan att tänka på att det kommer en person som är glutenintolerant efter mig, numera tar jag smöret med mig och brer mackan när jag har att mig med egen kniv, man lär sig alltid något här på BC
   
  STO-ARN, Lounge Lizard, Tommy och 3 andra gillar detta.
 6. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
 7. trekker

  trekker Medlem

  Jag kan få reaktioner när någon donna som badat i parfym sitter bredvid mig, även om någon äter ett grönt äpple. Jag lider mig igenom det i tystnad då det inte är det lättaste att få någon att tvätta av sig parfymen och att stoppa någon från att äta ett äpple är inte det lättaste. Men om alla visade hänsyn och t ex inte badade i parfym innan man går in på ett flygplan skulle iallafall jag vara tacksam. Så med jordnötterna, annonserades det att man inte skall äta under flygning pga allergi skulle jag absolut inte äta jordnötter, lika mycket som jag hoppas ingen skulle äta ett äpple om jag nu skulle få detta annonserat (vilket jag dock aldrig frågat om).
   
  011430121 gillar detta.
 8. McFace

  McFace Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Samtidigt lägger det orimligt höga krav utifrån godtyckliga villkor. Var går gränsen för hur mycket hänsyn du kan förväntas ta? Någonstans går den helt garanterat, men var?

  Är man glutenintolerant till den graden att man riskerar reaktioner av kontaminerat smör kanske man istället vackert får ta med sig eget smör?

  Jag kan vara väldigt känslig för vissa ljud. Bör det vara min rättighet att kräva att alla småbarn får munkavel när jag är ute och flyger? Var går gränsen för eget ansvar?
   
  STO-ARN gillar detta.
 9. sandek

  sandek Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Fullständigt idiotiskt att inte säga till på förhand, men också fullständigt idiotiskt att välja att äta nötter ändå.
   
 10. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Personligen tycker jag att man skall ta stor hänsyn till sin omgivning

  Lite opraktiskt och svårt att om bor på hotell eller besöker en lounge att ha med eget smör, mer praktisk att jag brer min smörgås med egen kniv.

  Mycket stor skillnad på att vara känslig mot att vara allergisk eller intolerant, tycker du skall redigera och ta bort det stycket.
   
  trekker, Nemo, Gustav Jonsson och 6 andra gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×