Val av kort för sällan-resaren

Diskussion i 'Kreditkort' startad av Undrar, 6 November 2018.

 1. Undrar

  Undrar Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Godkväll!

  Hade ingen aning om att det fanns ett så stort (och välskött) forum inriktat på flygresor - hittade hit först härom kvällen. Själv flyger jag sällan reguljärt, utan hittade istället hit när jag sökte på bankkort. Vår bank har nämligen börjat ta betalt för våra kontokort som vi tidigare fick "på köpet", vilket fick mig att börja leta efter alternativ. Tydligen har bensinkorten blivit sämre än de varit och jag tänker då att man lika gärna kan samla SAS Eurobonus-poäng. Att sikta på att få ihop till en bonusresa känns lite roligare än att spara några ören på bensinen. Det vore kul att samla tillräckligt med poäng för en resa i Business class!

  Det hela känns dock lite rörigt: baspoäng, extrapoäng, vouchers och så vidare. Jag tror inte jag är beredd att lägga om all min konsumtion bara för att samla poäng och vill inte heller rekrytera nya kortanvändare bland vänner och bekanta. Jag har läst om SAS Mastercard och om AMEX olika kort och har nu följande plan:

  1.) Skaffa ett SAS Mastercard med ett extrakort. Handla som vanligt på Willys och tanka på kortet. Betala i resturanger och eventuellt göra något enstaka varuköp via SAS portal om det är något jag ändå skulle köpa. Skaffa ett extrakort till min fru i samma syfte. Tänker att vi nog kan få ihop en 15000 poäng om året bara via konsumtion, så får man ju ett par tusen poäng när man registrerar och någon enstaka flygresa blir det väl...

  2.) Köra på två-tre år tills poängen närmar sig 70-80.000. Byta mot ett AMEX strax innan ett årsskifte. Kanske klara av något större köp det året alternativt betala en del räkningar via någon sådan nättjänst för att försöka spendera 150.000 och få två för en-vouchern.

  Finns det någonting uppenbart jag förbiser? Kan 2-4-1 vouchern användas även om man inte samlat in alla eurobonuspoäng man tänker spendera med ett AMEX-kort? Ett dyrare kort skulle göra att det går fortare att samla poäng, men dessa kort kostar ju en del och jag vill inte betala en massa pengar ifall jag ändå inte kommer upp i tillräckligt med bonuspoäng i slutändan. Fördelen med SAS Mastercard är att det inte kostar mer än vad vi betalar för våra kort nu (och då utan att få något alls tillbaka....)

  Tacksam för er input!
   
 2. Samosaguas

  Samosaguas Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Att börja med ett SAS Mastercard är ett bra första kort skulle jag säga, men akta dig för snart sitter du där med ett eller två Amex-kort samtidigt som du letar efter en milage run och irriterar dig på varför poängen från SAS Onlineshopping inte trillar in ;)
   
  MJA, Mikado, danielhog och 13 andra gillar detta.
 3. Budgetresenär

  Budgetresenär Medlem

  Ort:
  Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  God kväll och välkommen till BC! Du kan även kika på Lufthansa Miles & More Mastercard, då tjänar du 25 miles per spenderad hundralapp och det kostar 99 SEK/månad. Du kan se i bl a den här tråden hur man spenderar sina Miles & More-miles fördelaktigt: Lufthansa Miles&More Mileage Bargains | BusinessClass.se forum | 500 000 inlägg om resor

  Ja, det spelar ingen roll var extrapoängen kommer ifrån.
   
 4. Mr.cake

  Mr.cake Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Välkommen, till Avis nya kundtjänst. :)

  Nä, men skämt åsido. Börja med ett mastercard. Sedan går det att uppgradera kortet till ett Mastercard Premium ifall det blir mer förmånligt. Amex är inte värt innan 2019, (Förutsätter att du inte har ett CSN lån à la 150k). Då de räknar spend per kalenderår. Så 2019 kan det bli lägigt för ett amex. Du kommer garanterat att hitta nya vägar att tjäna "enkla" poäng ifall du hänger här aka BC-syndrome. Det är bara läsa runt och bildad dig en uppfattning. Välkommen! :D
   
  danielhog och Eijfra gillar detta.
 5. adhoc76

  adhoc76 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Håller med föregående forumister. SAS Mastercard är ett bra instegskort. Och det finns risk för att du lär dig mer om poängintjäning efterhand och då kunskapen ökar brukar behovet av fler och/eller andra bankkort aktualiseras. Varning härmed utfärdad!

  Välkommen hit @Undrar !
   
  Fidde, Eijfra, imartin och 1 annan gillar detta.
 6. Tonton

  Tonton Medlem

  Ett tillägg till @Samosaguas ypperliga sammanfattning - Varför inte skaffa ett Amex också nu?

  Om du använder någon av inbjudningslänkarna från denna tråden: http://www.businessclass.se/forum/threads/amexvärvning-genom-businessclass.94626/ så får du just nu 25% mer bonuspoäng när du blir inbjuden.

  Exempel nedan:
  Amex Classic - 0kr årsavgift år 1 och du får 7000 Eurobonuspoäng när du signar upp dig (10p/100kr intjäning = Samma som Mastercard)
  Amex Premium - 765kr årsavgift år 1 och du får 15000 Eurobonuspoäng när du signar upp dig (15p/100kr intjäning)

  Ponera att du väljer ett SAS Mastercard samt Amex Premium. Då skulle din poängkalkyl se ut på följande sätt år 1:
  * Kostnad - 962.5kr
  * Poängintjäning från start: 15000 Eurobonuspoäng
  * Poängintjäning från spendering: cirka 18750 Eurobonuspoäng (räknar med att du kan ta ungefär hälften av din spendering på Amex)

  Med andra ord så skulle du redan ha ca 33750 poäng efter år 1. Detta för en kostnad under 1000kr.

  Edit: Förresten, välkommen hit :)
   
  chazzie, Berglund, Brandforce och 2 andra gillar detta.
 7. Hafermann

  Hafermann Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Välkommen hit @Undrar !

  Jag halkade själv in på forumet för ett år sen, en sömnlös natt med sjuka barn. Flygets vägar äro outgrundliga ;-)

  De som skrivit här ovan (och du) har helt rätt. Börja med ett SAS Mastercard och se. Det finns även ett gratiskort hos Amex (Classic), du kan skaffa om du upptäcker att du kan ha nytta av Amex. Det ger en 2-4-1voucher inom Europa vid spendering om 100 000 kr. Men börja med Mastercard!

  Lycka till med samlandet!
   
  Eijfra gillar detta.
 8. Undrar

  Undrar Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för alla varningar :) Kan konstatera att jag redan börjar bli lite nyfiken på poängintjäning, inte minst gällande det här med CSN! Kan man alltså få poäng för att amortera på studielån?
   
 9. Samosaguas

  Samosaguas Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Absolut! Man kan registrera sig som boende utomlands och då finns möjligheten att betala tillbaka studielånet med sitt Mastercard och på så sätt tjäna poäng den vägen.
   
  danielhog och adhoc76 gillar detta.
 10. adhoc76

  adhoc76 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×