USA ESTA & Visum tråd

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Swisser, 7 Mars 2012.

 1. Wow, det där måste ha varit en erfarenhet... Undrar hur alla dessa flygvloggare som flyger landet och rike runt med de konstigaste av rutterna har det när de anländer till USA. Med immigrationen verkar bästa förhållningssättet vara att alltid berätta sanningen men inte bjuda på ytterligare information om man inte frågan.

  I min erfarenhet beror det väldigt mycket på officer men även på flygplats hur det blir med initiala kontrollen. I USA har jag bara anlänt med flyg i Kalifornien och det har nästan alltid varit "low pressure", kanske på grund av att det finns så mycket folk från andra länder och andra bakgrund. Det mesta har varit att blivit frågad i detalj varför jag varit i Etiopien (kanske ett udda besöksmål för någon med ett svenskt pass?) när officern bläddrade i mitt pass. Men ingen secondary den gången heller.
   
 2. Frisk78

  Frisk78 Medlem

  Ort:
  SDL
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag fick ett frågebatteri av en gränspolis i LA efter att jag mönstrat av en kryssning 2018. Första frågan: När är din pappa född? Jag: Ehh, vaa? November 5 1950-någonting? Efter 5-7 frågor så fick jag en stämpel och kunde åka vidare till hotellet. Svettigt.
  Enkelt att sitta med pappas personuppgifter hemma när man söker Esta...
   
  Gus och WongHauw gillar detta.
 3. Hände det här när du hade anlänt till terminalen eller på flygplatsen? Jag jobbade före coronan på ett kryssningsterminal och där verkade vissa officers vara lite mer frågvisa än det som jag erfarit på LAX. Eller så är det bara ren tur vem man råkar att få.

  För en svensk känns det väldigt konstigt att fråga om föräldrarnas födelsedatum men det här kan bero på att på amerikanska födelseintyg så listar man föräldrarnas namn och födelsedatum. Och många använder (använde) dessa intyg tillsammans med körkort att åka på en "closed loop" kryssning där man åker och anländer till samma hamn i USA (inget passtvång). När jag vid vissa tillfällen ledsagade passagerare från båten så använde officers ibland likadana kontrollfrågor att kolla att det var verkligen du, t.ex. amerikanska medborgare som reste med födelseintyget så frågade man deras födelsedatum och i vilken stad de var födda i.
   
 4. Frisk78

  Frisk78 Medlem

  Ort:
  SDL
  Land:
  Sverige Sverige

  Det var i hamnen när vi anlände från en sk. closed loop-kryssning. På EWR, ORD eller FLL var det inga sådana frågor när jag ankom via flyg.
   
  WongHauw gillar detta.
 5. LSH

  LSH Medlem

  Ort:
  Kalmar
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag blev precis nekad ESTA. Hade förstås kunnat googla innan och sparat en hundralapp.....

  Nordkorea ligger nu på svartlistan och jag svarade ärligt att jag varit där efter 2011. Man är då direktdiskvalificerad men får ändå betala och skicka ansökan som blir avslagen efter 2 minuter.

  Har massor av planerade resor till USA närmaste året men ingen av dem är riktigt viktiga. Att inte kunna göra transit i USA kan däremot ställa till det.
  Jag kan förstås ansöka om turistvisum, men frågan är när den processen kommer igång.

  Känns tråkigt att "straffas" för en resa jag gjorde för 10 år sedan till ett land som då inte var svartlistat.
   
  Last edited: 16 Juli 2021
  aruba1 och Berglund gillar detta.
 6. LSH

  LSH Medlem

  Ort:
  Kalmar
  Land:
  Sverige Sverige
  Visar sig att 10 av de 14$ återbetalas vid avslag....
   
  Last edited: 16 Juli 2021
  Gus gillar detta.
 7. Hachans

  Hachans Medlem

  Du kan trösta dig med att B1 oftast är giltigt i ett decennium iaf.
   
  LSH gillar detta.
 8. JohnR

  JohnR Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Var bara tvungen att berätta en anektot, också efter att ha avslutat en kryssning vill dock minnas att det var i Cape Caneveral. Köerna ringlade långa, vi var ganska långt fram som tur var. Jag villl minnas att amerikanare och turister gick i samma kö.

  Vår tur. Agenten frågade var vi skulle bo. - Key Largo. Oh do you like sea food? Sen fick jag en dragning om vilka resturanger vi skulle besöka, inklusive vilka rätter vi ska beställa in. Mellan varje rätt slängde jag en blick över axeln och kände att alla undra varför det tog så lång tid.

  Ett papper togs fram. Agenten började skriva ner restaurangerna och maträtter till resp restaurang. Kände att det kanske var bättre att lägga tid på att beta av kön, men vågade inte avbryta, eftersom vi inte var instämplade än. I alla fall, när han hade författat klart sin mini guide michelin, blev vi insläppta. Tänkte en sekund att han kanske ville ha dricks, men släppte den tanken fort, då jag antar att mutförsök av TSA agent antagligen inte är favör för kommande besök.
   
  Kevinator, Nirster, palmen och 9 andra gillar detta.
 9. NotRyan

  NotRyan Medlem

  En för historian helt ovidkommande detalj, men jag antar att det var en CBP-agent du inte försökte muta, och INTE en TSA-agent ;)
   
  Last edited: 16 Juli 2021
 10. LSH

  LSH Medlem

  Ort:
  Kalmar
  Land:
  Sverige Sverige
  Kan man ansöka om B2 i ett annat land än man bor/har pass? Tänker exempelvis på Mexico. Jag förstår att inget är som vanligt just nu, utan min fråga gäller "normalläge" .

  Edit: B1->B2
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×