USA ESTA & Visum tråd

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Swisser, 7 Mars 2012.

 1. Crater

  Crater Medlem

  Hur hårt kan det vara? Reglerna kan ju ändras medans man sitter på flyget till USA. Det måste ju bero på tycker jag iaf.
   
 2. Hachans

  Hachans Medlem

  Ja, det kan ändras på vägen till USA men då släpper de säkert in dig.

  Och vi kan resonera om detta hur länge som helst, men faktum är att du står utan giltigt inresedokument till en stat som sagt att alla inresetillstånd vars innehavare varit i Nordkorea är ogiltiga. Lite som när Transportstyrelsen återkallar ditt körkort. Bara för att du har ett fysiskt kort i handen med giltighetstid kvar när du blir stoppad av polisen så innebär det inte att det är giltigt, och det kan bli konsekvenser om du väljer att använda det ändå.
   
 3. Thornado

  Thornado Medlem

  Man bör dock hålla ihop begreppen Visa Waiver Program (VWP) och ESTA.
  VWP är det som gör att medborgare från vissa länder kan resa in i USA utan visum. Det finns ett antal krav som måste vara uppfyllda för att man ska få tillåtelse att resa in under VWP. Ett av dessa krav är att man har en giltig ESTA, och i praktiken så kontrolleras de flesta/alla VWP-krav redan när man söker ESTA för att det ska ske en tidig screening istället för att folk ska nekas inresa vid gränsen. Däremot så är det fortfarande så att reglerna för VWP (vid den tidpunkt när du reser) är de som gäller för inresa och ett tidigare godkänt ESTA är ingen garanti för att du släpps in i landet. Däremot så lär du ju hamna i mindre trubbel i det fallet än om du rakt av ljugit vid ESTA-ansökan.
   
  igelkotten gillar detta.
 4. igelkotten

  igelkotten Medlem

  Ort:
  London
  Min poang var att det inte ar helt sjalvklart att ett ESTA blir ogiltigt for att fragorna andras.

  I februari 2016 tillkom foljande fragor:
  • Have you traveled to, or been present in, Iraq, Syria, Iran, or Sudan on or after March 1, 2011?
  • Have you ever been issued a passport (or national identity card for travel) by any other country?
  • Are you now a citizen or national of any other country?
  • Have you ever been a citizen or national of any other country?
  Var jag, och alltsa alla andra personer med ett ESTA vid detta tillfalle, tvungna att soka ett nytt ESTA enbart pga dessa nya fragor? Jag sokte iaf inte nagot nytt, och hittar inget pa natet att folk behovde gora det.

  Detta ar forstas en grazon - men betvivlar att nagon kommer slangas i fangelse for att inte ha skaffat nytt ESTA for att de varit i Nordkorea innan landet tillkom pa listan. I slutandan ska alla kontroller goras vid inresa. Fragar de dig da, sa far man val svara sanningsenligt. Ett visum ar inte hallar en garant for intrade...

  Japp ar med pa noterna

  Jag diskuterade inte enbart semantik eller om att tjafsa med en gransvakt. Gransvakten kommer eventuellt stalla fragan om Nordkorea, och da far man svara sanningsenligt. Detta innebar i varsta fall retur hem, eller i basta fall att man far ga igenom en visumprocess med CBP.

  Haller med dig om att det sakraste sa klart ar att ha ett helt nytt ESTA.
   
  Last edited: 18 September 2019
 5. Fredrik

  Fredrik Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Vad jag kan minnas drog USA in ESTA för alla iranier "över en natt". Även folk utan "fel" medborgarskap har fått sitt ESTA återkallat.

  Därför tycker jag man kan utgå från att om ens ESTA inte återkallats så gäller det. Problemet med det är väl snarare att man står där en dag med ESTA återkallat precis före avresa och blir nekad boarding till USA pga att man inte har visum och har då lagt ned tusentals kronor på resan.
   
  igelkotten gillar detta.
 6. simon_says91

  simon_says91 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det var ju så att folk fyllde troligen i att de hade ett annat medborgarskap, vilket ett fält ber om i ESTA ansökan. Därför drogs de per automatik in när de scannade systemet efter

  Jag hittade självfallet denna också efter lite letande på deras hemsida i några undermappar. Det jag vill påpeka är att de har ju inte gått ut med något på hemsidan alls (startsidan) eller mailat ut till ESTA innehavare att denna regel ändrats. Så leds kan de vara många som fortsätter åka helt ovetandes.
   
  igelkotten gillar detta.
 7. Golfkillen

  Golfkillen Medlem

  I det du citerar i ett av inläggen säger ju att man måste "reapply" ett ESTA om några förutsättningar som gjorde att du svarade på ett visst sätt på en fråga har ändrats. I detta fall har frågan uppdaterats med att innehålla även Nordkorea, alltså har förutsättningarna för att du svarade nej på frågan ändrats i och med att frågan har uppdaterats.
   
  Berglund gillar detta.
 8. igelkotten

  igelkotten Medlem

  Ort:
  London
  Precis - vilket är varför jag tror det inte betyder att ens ESTA är ogiltig eller att man är tvungen att söka nytt. Slutgiltigt beslut tas ändå vid gränsen.

  1. "Circumstances" kan tolkas som antingen vad som helst, eller personliga omständigheter. I min mening är det senare rimligare än det andra, men i slutändan kan varken du eller jag veta vad som åsyftas med begreppet.
  2. Min tolkning har stöd av att USA inte kommunicerat ut denna förändring.
  3. Min tolkning har stöd av att USA inte har krävt någon (vad jag vet) på nytt ESTA när massa extrafrågor lades till i 2016.

  Detta är dock en juridisk diskussion som jag tror får avslutas för min del här, och som vi inte får klarhet i utan rättslig prövning. Hur som helst håller jag med andra om att det bästa vore att söka nytt ESTA (och få avslag), särskilt om man har tid med att gå igenom visumprocessen.
   
  Joje_66 gillar detta.
 9. bhen

  bhen Medlem

  Vilka flygplatser då? Jag ser att fler och fler inte bryr sig om det blå-vita deklarations-formuläret utan bara ställer några frågor, men har aldrig behövt gå i nån automat, utan bara lååånga visum-kön för non-Esta.

  Har hitttills i år landat på följande flygplatser från utlandet utan automat:
  IAD,IAH,EWR,ORD,SAT,DFW
   
 10. Hachans

  Hachans Medlem

  LAX har automater i alla köer, jag TROR att BOS har det också. Det är inte samma automater dock, utan de med visum har sitt eget område.

  De flygplatserna har också bortrationaliserat tullblanketten eftersom du fyller i den i automaten. Kryssas du får du sekundär screening.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×