Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

Diskussion i 'Lounger' startad av JonW, 23 December 2015.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Totopez

  Totopez Medlem

  Ort:
  Enskede
  Land:
  Sverige Sverige
  EU-domstolen har tydligt uttalat i mål C-189/95 att det svenska monopolet inte står i strid med EUs fria rörlighet, däremot var Sverige tvungna att göra det lättare att komma in på systemet samt att man släppte import- och distributionsmonopolen.
  Vidare har man behövt tillåta privatimport även genom postorder.

  Men det innebär inte att monopolet skulle vara hotat, inte alls. Det finns inga lagliga hinder och ingen politisk vilja.
   
  olo och Agö gillar detta.
 2. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  @Totopez har gett många kloka svar gällande tråden huvudfråga. Jag håller helt med i nedan. Mycket föredömligt svar!
  Så vad gäller @JonW funderingar gällande dessa frågor, finns det inga skäl att oroas.

  Det man kan fundera över generellt är vad som gäller för "Lagad mat" och hur sent den är tillgänglig. I detta fall fungerar det bättre i SAS lounger än på de flesta nattklubbar där köket stänger långt innan baren. Hos SAS går det att få något ätbart fram till stängning.
  Nu syftade jag aldrig på teaterlounger, vilket jag inte har jobbat med. Utan jag har själv sökt tillfälliga tillstånd för arrangemang för besökare efter föreställningen fast i en helt annan lokal. Det har krävts vanligt serveringstillstånd och har då gått att söka för det slutna sällskapet "föreställningens besökare".
  Nu spelar ju det 0 och ingen roll, eftersom runt 2005 när det här infördes var anslutningsgraden 100%. Först 2010 blev det en fråga att beakta, när det statliga kårobligatoriet avskaffades. Men vid införandet var det Sverige stösta slutna sällskap.
  Mycket svårt att se att inspektörerna inte skulle bli insläppta för att utöva kontroll.
   
  rnh och Totopez gillar detta.
 3. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Bra med nationell riktlinjer här!
  Härryda kommun är en av landets mest restiktiva kommuner vad gäller serveringstillstånd, vilket många lokala näringsidkare/krögare har blivit medvetna om. Mycket beror på en stark nyhetsrörelse. 2000 kom det första (och hittills enda) systembolaget till kommunen, efter att frågan avgjorts med knapp majoritet i en lokal folkomröstning 1998.
   
 4. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Undrar om våra danska BC medlemmar hänger med vad som skrivs i denna tråd?
   
 5. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ändrat rubriken på tråden.

  //Moderator
   
  Smuffe och olo gillar detta.
 6. JonW

  JonW Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jo, det verkar ju nu klart att de har tillstånd.
  Men likväl bryter de ju som nämnts mot lagen som reglerar tillstånden på en rad punkter.
  Och vad jag inte kan begripa är hur de kan komma undan med det, en vanlig kvarterskrog hade ju varit av med tillstånden för länge sen.
   
 7. Totopez

  Totopez Medlem

  Ort:
  Enskede
  Land:
  Sverige Sverige
  Nej, de bryter inte mot lagen. Återigen, alkohollagen är en ramlag som är tämligen dispositiv för kommuner att tolka och tillämpa som man vill. Du har inte på något sätt visat att SSP (som bör ha hyfsad kompetens inom sitt verksamhetsområde) skulle bryta mot alkohollagen. Du har visat att någon kommun enligt din bedömning gör andra överväganden än vad andra kommuner gör, vilket inte innebär att de andra kommunerna bryter mot lagen.
  Folkhälsoinstitutets kommentarsbok är full av ord som "i normalfallet", "bör", "ramar" och "generellt". Men alla alkoholhandläggare är inte pingstvänner eller mutkolvar, så man kan tänja ramarna rätt mycket och ändå vara inom lagens råmärken.
   
  martin.agren, FF#1, Agö och 6 andra gillar detta.
 8. JonW

  JonW Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  OK, det blir kanske mycket juridiskt nu, men eftersom jag sysslat med juridik i ca 25 år, och dessutom har en massa tid över så kan jag lika gärna ta upp handsken.... ;-)

  Cosmopole:
  Det du beskriver är ju möjligt, men likfullt mycket märkligt och rättsligt tveksamt i så fall.

  Det torde råda enighet om att underprissättning utgör ett klart brott mot Alkohollagens 20 o 21 §§. 0 kr måste anses vara en underprissättning precis som 1 kr. Och Alkohollagen säger inte ett vitten om att brott därom skulle kunna läkas genom någon distinktion mellan tillståndshavare och vem som bjuder upprättas.
  Frågan är då om man helt enkelt kunnat tillämpa lagen på det beskrivna sättet, utan något direkt lagstöd?
  Mycket tveksamt. Alkohollagen är något som på juristspråk kallas en Skyddslagstiftning. Detta innebär att den tillkommit för att skydda ett skyddsvärt intresse. I detta fall (något förenklat) intresset av att skydda individer med alkoholproblem från överkonsumtion och minderåriga från alkoholkonsumtion. När det gäller just skyddslagstiftningar är utrymmet för kreativa "tillämpningar" utan direkt lagstöd minimalt, eftersom sådant anses till förfång för det skyddsvärda intresset. I detta fall framstår det som helt klart att div dribblingar och rockader mellan tillståndshavare och "bjudare" inte på något sätt främjar det skyddsvärda intresset som ska skyddas i 20 och 21 §§ positivt, utan problemet med risk för överkonsumtion kvarstår.

  Vore detta ändå möjligt kan man ju i Cosmopolefallet dessutom undra varför de gjorde det så svårt för sig i så fall, varför inte bara låta Diaego eller Pernod Ricard bjuda stammisarna, de hade nog inte varit nödbedda?

  (Sen kan man ju fundera över hur det skulle avlöpa om Cosmopole, eller någon annan, skulle söka tillstånd för konceptet:

  "Kom till vår trevliga självbetjäningsbuffé för starköl, vin och sprit! Du betalar bara 300 kr i dörren, och sen förser du dig själv så mycket du vill!
  Minderåriga är också välkomna, men får nöja sig med mackor, läsk och chips!
  (Vi tittar till baren när vi har tid, och blir du alldeles för full eller är minderårig riskerar du att vi stoppar dig.)"


  Men jag tror vi alla förstår svaret på det...)

  1. Lagad mat.
  Nu var det ett tag sen jag frekventerade Menzies-loungen, men på den tiden fanns då varken soppa eller pastasallad, i vart fall inte permanent.
  Kommunerna kan välja att tillämpa lagad mat/varierat utbud kraven till en viss gräns.
  Sala kommun kräver t ex ett flertal alternativ av såväl förrätter, varmrätter och desserter, och därmed göre sig inte korvmojjar och knappast ens pizzerior besvär.
  Däremot kan man inte t ex godkänna bröd som "lagad mat", med hänvisning till att det ju nog har varit inne i en ugn nån gång.
  Inte heller att klassa det som "varierat utbud av mat" för att det bjuds både bröd, smör, ost, salami, chips, jordnötter och småkakor.
  Det vore inte att tillämpa lagen.
  Det vore att sätta sig över lagen...

  2. Tillsyn
  Har loungerna alkoholtillstånd har de säkert serveringsansvariga. Problemet är inte det, utan att man för att förebygga att överkonsumtion/självservering till minderåriga inte förekommer, måste ha konstant uppsikt över alkoholbuffén.
  Vilket man som alla vet inte har på långa vägar....
  Som framgått av ursprungliga tråden klarar man inte ens av att förebygga stölder av hela buteljer.

  3. Förvaring
  Nu har jag inte hittat Folkhälsoinstitutets bok om Alkohollagen (möjligen p g a att Folkhälsoinstitutet öht inte existerar längre...).
  Det verkar på det du skriver dock helt klart att du gör samma misstag som olo tidigare; du blandar ihop två olika regler.

  Jag ska försöka vara än mer pedagogisk denna gång:
  Vad du är inne på är Alkohollagen 24 § 1 st:
  "På serveringsställe där serveringstillstånd gäller får inte någon dricka eller tillåtas dricka andra alkoholdrycker än sådana som har serverats i enlighet med tillståndet. Detta gäller dock inte på hotellrum."
  Detta kan ju tyckas vara en självklarhet, och lika självklart förefaller det att därför kräva att medhavd alkohol hängs in i garderoben.
  Problemet är bara att vi ofta tenderar att inte tänka på "serveringsställen" som annat än restaurangbarer eller nattklubbar. Och då vore nog saken klar.
  Men exemplen kan vara så många fler. En familj som t ex är på stan och lördagsshoppar bör rimligen kunna ta en fikapaus på ett café med alkoholtillstånd även om man hunnit besöka Systemet.
  Av just såna anledningar finns alltså inget explicit förbud att medföra alkohol som lagligen kan serveras på stället, utan det är upp till personalen att säkerställa att den inte konsumeras.
  Vilket ofta sker genom att man hänvisar till garderoben, men i t ex caféfallet ovan är det inte nödvändigt. Försöker jag gå in på caféet med en öppnad ölburk blir det nog annorlunda.

  Men vad jag nämnde var något annat, nämligen Alkohollagen 24 § 3 st:
  "Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller tillhörande utrymmen."
  För att reda ut vilka dessa drycker som inte får serveras är, får vi då gå tillbaka till Alkohollagen 13 § som stadgar:
  "Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare eller av detaljhandelsbolaget."
  ("Detaljhandelsbolaget" är här en juridisk benämning på Systembolaget, se 5 kap 1 §. Med partihandlare avses företag som innehar tillstånd till partihandel med starköl, vin och sprit i Sverige, se 4 kap 1 o 2 §§.)

  Här faller alltså både hembränt, taxfree och direktimporterad alkohol bort.
  Sådan får inte serveras i en lokal med serveringstillstånd, och får följaktilgen inte heller förvaras i denna överhuvudtaget, oavsett om den kan förmodas drickas eller ej. Och förbudet gäller som synes även "tillhörande utrymmen". Den får med andra ord inte ens förvaras i garderoben.
  Förbudet är som synes explicit, och lämnar alltså ingen som helst öppning för undantag beroende på hur den otillåtna alkoholen kan tänkas vara förpackad.

  Loungerna bryter alltså här närmast konstant mot bestämmelserna.

  Not.
  Har inte annat angivits ovan, avser samtliga laghänvisningar 8 kap Alkohollagen 2010.
   
  Last edited: 27 December 2015
 9. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Några enkla svar på dina svåra funderingar.

  Cosmopole:
  Där det pågår spel och dobbel så träder även Lotterilagstiftningen in. Så är det inte i det här fallet.

  1. Lagad mat.
  Kommunen sätter sig inte över lagen. De är den verkställande lagen.

  2. Tillsyn
  Varje restaurang har stölder/svinn av alkohol. Ska inga restauranger alls få servera alkohol?

  3. Förvaring
  Folkhälsomyndigheten heter det numera. Folkhälsoinstitutet lever kvar i lagtexter.
  Detaljhandelsmonopolet gäller inte på flygplatser, i enlighet med lagen om exportbutiker.

  Allmänt sett i en liberal demokrati gäller grundprincipen att allt som inte uttryckligen är förbjudet, är tillåtet. Och det som är förbjudet är det endast i mer eller mindre utsträckning, där själva lagtexten är en liten del. Du har bland annat förarbeten/SOU, proposition, förordning, praxis, rättsfall mm att ta hänsyn till. Samt EU.

  På vilket sätt har du sysslat med juridik under 25 år?
   
  olo gillar detta.
 10. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Vilket lagrum är i detta fallet tillämpligt ?

  Jag skulle vilja börja med att få klart vad en lounge räknas som. Kan mycket väl tänka mig att den tillhör något undantag, precis som exportbutiker.
  Detta med "lagad mat". Är det ett lagkrav eller ett kommunalt påfund ?
  I själva lagtexten som avser servering av alkohol finns ingenting nämnt om att du måste servera lagad mat.
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×