Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

Diskussion i 'Lounger' startad av JonW, 23 December 2015.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag börjar bli orolig, kan denna tråd väcka någon björn som sover?
   
  bnr, David, Naga och 2 andra gillar detta.
 2. Ta bort tråden.
   
 3. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Vart vill du komma, @JonW ? Loungerna har alkoholtillstånd, således är det lagligt. Så varför din rubrik? Det är inte heller någon statshemlighet att tillämpningen av lagarna är olika för olika men liknande verksamheter.
   
 4. Om det skulle vara olagligt på något vis, då skulle kommunerna aldrig ge tillstånd. Det är stenhårt. Oroa er inte.
   
  pierrea gillar detta.
 5. Totopez

  Totopez Medlem

  Ort:
  Enskede
  Land:
  Sverige Sverige
  Cosmopol fick problem eftersom det var tillståndshavaren som bjöd på alkohol, medan det i loungen är SAS som bjuder, medan SSP står för tillståndet. Helt lagligt.

  Sedan delar jag inte din uppfattning i de andra fallen heller.
  1) Lagad mat. Praxis för vad som är lagad mat sätts kommunalt. Sigtuna verkar mena att soppa och pastasallad är lagad mat så det räcker.

  2) Tillsyn. Det måste finnas en serveringsansvarig på plats, och det är jag övertygad om att det gör. Det får inte förekomma överservering eller servering till minderåriga. Däremot finns det inget krav i lagen på att den ansvarige ska se alla gäster hela tiden. Om den ansvarige i din kommun haft en hårdare tolkning så behöver det inte vara tillämpbart på Sigtuna.

  3) Förvaring. Här har du fel i ditt tidigare exempel, eller så har du stött på en inkompetent handläggare. Det finns ett tydligt undantag i lagens förarbeten, som gäller alkohol som uppenbarligen inte är avsedd att förtära i serveringslokalen. Det är till och med angivet som ett exempel att gästen lämnat in alkoholen i garderoben, vilket då är tillåtet. Jag tror att man kan hävda att taxfreeinköp uppenbarligen inte är avsedda att förtäras i lokalen, i alla fall verkar den här kommunen anse det. För övrigt skulle situationen vara likadan på alla restauranger och caféer på Arlanda, det är inte isolerat till loungerna. Men jag tycker att regeln om att alkoholen uppenbarligen inte är avsedd att förtära där verkar tillämpbar på all taxfree. Den ska man ha med sig hem/bort. Regeln finns tydligt exemplifierad i Folkhälsoinstitutets bok om tillämpning av alkohollagen. Kap 8:24

  Slutsatsen är att man självklart inte bryter mot lagen. Däremot kanske tillståndsenheten i Sigtuna har andra tolkningar än andra kommuner, men det är helt ok. Det finns kommuner som ger tillstånd till korvkiosker, det finns kommuner som inte beviljar tillstånd längre än 02.00. Man har olika hårda krav på lagad mat, man har olika syn på tillsynskravet. Men det finns knappast någon kommun som ser mellan fingrarna på brott mot lagen, inte heller här.
   
  Last edited: 25 December 2015
  Booyaah, johhenrik, olo och 1 annan gillar detta.
 6. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Flygplatser klassas som "särskilda förhållanden" när det gäller exempelvis tider och självservering, i synnerhet när det gäller internationella delen av airside, vilket ger en mer flexibel hållning. Hamburgerrestauranger på svenska flygplatser har fått alkoholtillstånd, till och med när kommunen (Läs: Härryda i fallet Landvetter) avslagit ansökan så har Förvaltningsrätten gett serveringstillstånd.
   
  Smuffe och Cristoffer Cedergren gillar detta.
 7. Har jobbat i krogbranschen i 15 år och ser inte problemet. Folkhälsomyndigheten försökte kräva "3 förrätter, 5 varmrätter, 3 desserter", men det hade dom inte rätt till. Dessutom hänger hela vårt alkohol-monopol-system löst i EU.
   
  Smuffe gillar detta.
 8. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Källa på det?
   
  MarSecLtd gillar detta.
 9. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  På vilket sätt innebär detta att detaljhandelsmonopolet hänger löst? E-handeln (från andra än Systembolaget) står för en försvinnande liten del av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige. Här har du källan.
  upload_2015-12-25_21-57-49.png
   
  olo och agehall gillar detta.
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×