Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

Diskussion i 'Lounger' startad av JonW, 23 December 2015.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Webguide

  Webguide Medlem

  Ort:
  Nacka
  Land:
  Sverige Sverige
  Räknas det inte som slutet sällskap så fort du på något sätt behöver uppvisa nån form av biljett, bevis, kvitto eller liknande för att få komma in?
   
 2. JonW

  JonW Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Inträdesbiljett?? Då skulle varenda nattclub falla under slutet sällskap-tillstånd...
   
 3. Webguide

  Webguide Medlem

  Ort:
  Nacka
  Land:
  Sverige Sverige
  Höhö, tänkte inte på det!
   
 4. Webguide

  Webguide Medlem

  Ort:
  Nacka
  Land:
  Sverige Sverige
  Nu har jag pratat med en kompis som har jobbat som alkoholhandläggare. Flygplatser och hotell har ett "slappare" regelverk.
   
 5. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Skulle inte vara allt för säker på det - "slutet sällskap" är inte alltid så slutet som man kan tro.
   
  olo gillar detta.
 6. Loungen är ett slutet sällskap. På samma sätt som du får bjuda folk hemma på alkohol.
   
  Huggan gillar detta.
 7. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Först tycker jag kanske att tråden har en liten negativ ton i rubriken i och med att den utgår från att de konstant bryter mot lagen - tråden är mycket intressantare ur perspektivet om de bryter mot lagen? Det är i perspektivet jag väljer att bemöta det som sagts.

  Mina kommentarer bygger inte på en juridisk bakgrund utan på den utbildningen hos kommunen jag har gått för tillståndsansvariga för att kunna ansöka om ett eget serveringstillstånd samt att jag var engagerad i frågan och svarade på remissen i samband med att en ny alkohollag togs fram 2010. (Från remissen SOU2009:22.) Det finns mycket mer matnyttigt att läsa för den intresserade i förarbetet till den nya alkohollagen än själva lagtexten.
  Det kom en ny Alkohollag 2010 (2010:1622)
  Det fanns många tolkningar på detta tidigare. I Göteborg fanns en tillämpning om 3 olika rätter var god variation för ett tillfälligt tillstånd, medan det krävdes 5 olika rätter vid ett permanent (numera stadigvarande) tillstånd. Tidigare fanns ett krav på att köket kunde erbjuda "allsidig matlagning" vilket hade ett genereat ett de facto krav på stekbord. I och med den nya alkohollagen så ändrades mycket av detta. Främst genom att kravet på att maten skulle vara varm och allsidig försvann. Tidigare kunde ex. en restaurang med inriktning på sushi eller raw food inte få tillstånd.

  Andra stora förändringar i 2010-års alkohollag gällande servering är: möjighet att krydda egen snaps, "cateringtillstånd", 20-årsgräns på serveringspersonal och flera organisationer kan ha serveringstillstånd i samma lokal.

  Nu har förvisso SAS/SSP allmänt tillstånd, med det finns många former av slutna sällskap. Jag har själv för en teaterverksamhet ett flertal gånger fått tillstånd beviljat för det slutna sällskapet "föreställningens besökare". Alla som har köpt biljett till föreställningen är välkomna men inga andra. Det viktiga är att det går att definiera vilka som är ingår i delmängden och vilka som står utanför.
  Någon gång runt 2005 så godkände Göteborg Stad det slutna sällskapet "Göteborgs studenter", vilket gjorde det till Sveriges största slutna sällskap om 55'000 personer. Alla dessa fick dessutom ta med sig 1 gäst var. Det är 11-12% av innvånarna i Storgöteborg.

  Tillsyn innebär inte ögonen hela tiden måste vara på vinflaskan. Oftast blandas serveringsansvarig ihop med den som serverar. Den som är serveringsansvarig skall ha en överblick och se att "nykterhet och ordning" råder. Det är oftast direkt olämpligt att denna person sköter serveringen då det försvårar överblicken. En seriös nattklubb skulle ex. aldrig ställa serveringsansvarig i baren.
  Casino Cosmopol åkte dit för att de både sålde och bjöd på alkohol, vilket är olagligt. Kärnan här är sålde och bjöd. I loungen så bjuds det bara på alkohol och det är okej. I en del länder finns lounger där ett bassortiment av alkohol ingår, medan det går att köpa lyxigare varianter eller sjyssta drinkar i en bar. Det skulle inte gå i Sverige.
  Lagen handlar främst om att krögaren inte skall kunan förvara svartsprit i lokalen och hävda att den inte är hens. Ett syfte är att förhindra att vita krogar, blir svarta efter stängning. En annan del handlar om att tillståndsansvarig skall inte kunna skjuta bort ansvaret för "ordning och nykterhet".
  Om det gäller alkohol medhavd av gäster är tolkningen av denna paragraf är att det tydligt måste framgå att alkoholen inte har för avsikt att konsumeras i serveringsområdet. Ett vanligt ex. är om en gäst kommer med en påse från systembolaget är det bättre att hänga in den i garderoben än att låta gästen bara med sig den i. Jag har mycket svårt att se att en svetsad(!) påse från taxfreen skulle ställa till det.
  Hotell har en hel del undantag som främst regleras i 8 Kap, 5§, 19§.
   
  Smuffe, bernierubber, Yoghurt och 16 andra gillar detta.
 8. gdaily

  gdaily Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det intressanta är att jämföra det här med spellagstiftningens syn på slutet sällskap: Ett slutet sällskap där är exempelvis inte medlemmar i en pokerklubb, eller ens anställda på ett relativt litet företag.
   
  Marric gillar detta.
 9. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Utan att grottat mig genom allt. Jag kan inte se att det finns några direkta krav på slutet sällskap. 8 kap 1 & 2.
  Men jag är inte säker på att ovan lagrum är tillämpligt då det kan finnas ett undantag i och med att du passerat security. Eller så finns ett särskilt regelverk som avser lufthamnar eller motsvarande inrättningar.

  Fanns även för länge sedan ett undantag från regelverket som gällde SAS och svävarterminalen i Malmö.

  Det som torde kunna konstateras, är att det med största säkerhet sker inom lagens råmärken, och att regelverket följs till punkt och pricka.
   
  Smuffe gillar detta.
 10. JonW

  JonW Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Du har nog en poäng i att rubriken kunde ha varit "Hur kan lounger undvika att följa Alkohollagen".
  Att de inte följer den ser jag som uppenbart. Sen om de inte är skyldiga att följa den, eller vad anledningen är, är ju den intressanta frågan.
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×