Senaste nytt

Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

Status
Stängd för vidare inlägg.

JonW

Medlem
Från en annan tråd:

Jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:

8 kap. Servering av alkoholdrycker


13 § Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller
stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får
köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa
alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare
eller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd för
servering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle eller
under en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande drycker
endast hos detaljhandelsbolaget.

Lokaler och utrustning


15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får
medges endast om serveringsstället har ett eget kök i
anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad
eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas
ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får
matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.

Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till
lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre
del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära
anslutning till matsalen.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får
meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.

HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??


Personal

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig
person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på
serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller
dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska
ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till
sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.

Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de
personer som har utsetts att ansvara för serveringen av
alkoholdrycker.

SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!


20 § Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal se
till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av
oordning eller onykterhet undviks.

21 § Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättas
lägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljning
av drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inte
uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.

GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.
CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.


24 §
Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i
denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller
tillhörande utrymmen.

Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.

ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.
(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)


Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott.
Fritt fram att diskutera teorier!
 

agehall

Medlem
Den klassiska kombinationen är väl (i) en påse nachos, (ii) en påse riven ost och (iii) en micro. In med (i) och (ii) och vips har man lagad varm mat.

I Linköping där jag pluggade var stötestenen att lagad mat innehåller sallad. Framåt småtimmarna kunde den ibland börja ta slut på vissa tillställningar. Då löste man helt enkelt problemet genom marknadsekonomi - priset på din hamburgare gick alltså upp kraftigt mot slutet av kvällen.
 

RonnieK

Medlem
Det handlar väl inte om att servera allmänheten eftersom det finns restriktioner på vilka som är välkomna till loungen? Därvid borde man kunna komma undan med ganska mycket.
 

Valley

Medlem
Från en annan tråd:

Jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:

8 kap. Servering av alkoholdrycker


13 § Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller
stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får
köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa
alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare
eller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd för
servering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle eller
under en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande drycker
endast hos detaljhandelsbolaget.

Lokaler och utrustning


15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får
medges endast om serveringsstället har ett eget kök i
anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad
eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas
ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får
matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.

Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till
lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre
del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära
anslutning till matsalen.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får
meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.

HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??


Personal

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig
person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på
serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller
dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska
ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till
sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.

Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de
personer som har utsetts att ansvara för serveringen av
alkoholdrycker.

SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!


20 § Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal se
till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av
oordning eller onykterhet undviks.

21 § Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättas
lägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljning
av drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inte
uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.

GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.
CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.


24 §
Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i
denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller
tillhörande utrymmen.

Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.

ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.
(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)


Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott.
Fritt fram att diskutera teorier!


Med säkerhet tillämpligt lagrum

Alkohollag (1994:1738)
7 Kap, 5 Paragraf

Nu vet jag inte om man även räknar in lounger som del av skattefri- (export) zon. Eller om det enbart är användbart på butikerna.
I alla fall tidigare (-90 tal) kunde till exempel också mässanläggningar ansöka om att få skattefri status.
Fanns där jag jobbade då, en trevlig fikaservice som kunde erbjuda mässkunder skattefria "tillbehör" att konsumeras inom mässans väggar
 

Agö

Medlem
Mycket av detta är sedan tidigare diskuterat i andra trådar. Bl.a. har @Totopez kollat upp tillstånden för loungerna på Arlanda.

Se denna tråd.

SAS lite klåfingriga | Sida 4 | BusinessClass.se forum | 350 000 inlägg om resor

Jag mailade faktiskt Sigtunas alkoholhandläggare för att höra mig för om detta. Hemligheten är att det inte är tillståndshavaren som bjuder. SSP har tillståndet, och SAS betalar dem, antagligen med tillbörlig marginal.

Så precis som att jag kan gå på krogen med mitt jobb och bjuda medarbetare och kunder på mat och dryck så kan SAS bjuda sina kunder på dryck, bara inte i sin egen restaurang.
 

JonW

Medlem
Mycket av detta är sedan tidigare diskuterat i andra trådar. Bl.a. har @Totopez kollat upp tillstånden för loungerna på Arlanda.

Se denna tråd.

SAS lite klåfingriga | Sida 4 | BusinessClass.se forum | 350 000 inlägg om resor

Jag mailade faktiskt Sigtunas alkoholhandläggare för att höra mig för om detta. Hemligheten är att det inte är tillståndshavaren som bjuder. SSP har tillståndet, och SAS betalar dem, antagligen med tillbörlig marginal.

Så precis som att jag kan gå på krogen med mitt jobb och bjuda medarbetare och kunder på mat och dryck så kan SAS bjuda sina kunder på dryck, bara inte i sin egen restaurang.
Intressant, men förklarar ju då inte hur man kan köpa sig in i loungen, för då är det ju inte SAS som bjuder.
Och det förklarar ju inte heller frånvaron av lagad mat eller bristande tillsyn...
 

JonW

Medlem
Det handlar väl inte om att servera allmänheten eftersom det finns restriktioner på vilka som är välkomna till loungen? Därvid borde man kunna komma undan med ganska mycket.
Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.
Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen