Till USA efter öppnandet 2021-11-08

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Big Birger, 8 November 2021.

Tags:
 1. @Maja Glöm inte av följande om du kommer till NY


  • Children: Children ages 5 to 11 are now required to have proof of vaccination for the public indoor activities described further below. They must show they have received at least one dose of a vaccine.
  • Full Vaccination: Starting December 27, people 12 and older participating in the below public indoor activities will be required to show proof they have received two vaccine doses, except for those who have received the one dose of the Johnson & Johnson vaccine. Starting January 29, 2022, children ages 5 to 11 must also show proof of full vaccination.

  COVID-19: Vaccine Key to NYC - NYC Health

  Köpte kaffe i morse på mitt stammis ställe, och de var otroligt noga med att kolla även att kidsen är vaccinerade som stod i kön
   
  011430121 och Maja gillar detta.
 2. Maja

  Maja Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  TACK för heads up, men det är redan fixat! Hon är redan vaccinerad med två doser och hennes vaccinationsbevis är redan nerladdat och klart och finns som PDF-fil samt i hennes Apple Wallet på iPhonen.

   
  Alx, JPE och sembl gillar detta.
 3. erc

  erc Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Är just nu i USA efter en lite krånglig United-resa som skulle gå via BRU Bryssel både vid ut- och hemresa. Strejken häromdagen gjorde att jag kunde boka om och flyga via MUC München istället vilket fungerade fint.

  Hade också bekymmer med de belgiska länkarna.

  Jag tolkar dock reglerna från transit i Bryssel att du behöver uppfylla både belgiska bestämmelser och bestämmelserna i destinationsoandet. Ordnade med antigentest på ORD Chicago inom tillåten tid. Lite irriterande dyrt men kunde göras på flygplatsområdet. Dock stängt på juldagen.

  Har nu bokat om hemresan också och flyger hem via Tyskland istället.
   
 4. Maja

  Maja Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige

  Var har du hittat information att Bryssel kräver Antigentest för hemresan?

  Flyger JFK-ZRH, ZRH-BRU, BRU-GOT. Kan inte hitta någonstans att det skulle krävas test för hemresan som svensk med EU:s digitala covidbevis. Tar gärna emot länkar annars med korrekt information. :)
   
 5. Det kan vara värt att komma ihåg att om man testar positivt och insjuknar medan man är i USA så kräver CDC idag att man sätter sig själv i karantän i 10 dagar.

  The debate over how long to self-isolate if you have a breakthrough infection
  How long should you isolate if you have Covid-19 but are vaccinated? There is some debate - CNN

  Det pågår en diskussion att korta ner tiden men för vissa roller som t.ex. sjukvårdspersonal med tre doser. Men för turister finns inget annat för tillfället. ”Test to release” funkar om jag fattar @sembl rätt.

  Mitt tips är att bygga in detta i budget: både pengar och semesterdagar om man åker till ställen med hög smittspridning. Vi får anta att alla medlemmar som väljer att åka kommer följa detta om man mot alla odds blir smittat under resans gång.

  Personligen kommer jag boka en ny resa till NYC andra veckan i februari för att träffa @sembl eftersom förra blev lite kort. Men jag skulle nog inte ta med fru och barn i nuläget.
   
  Lauda 777, sembl, ekf och 1 annan gillar detta.
 6. Alx

  Alx Medlem

  Ort:
  Malta & NYC
  Land:
  Sverige Sverige
  @Homer eller någon annan som är påläst om British Airways.

  jag ska åka till USA imorgon via LHR och kommer att ha en transit airside. Enligt British Airways ska jag då inte fylla i någon ”passenger locator form”. MEN för att checka in via VeriFly så krävs just en passenger locator form?!

  Hur gör man? Finns det något sätt att kunna checka in och slippa Arlandakaoset? Eller är vi förpassade till manuell business incheckning?

  Tack förhand!
   
 7. Tomas E

  Tomas E Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Du ska inte behöva någon PLF enligt officiell info.
  Coronavirus (COVID-19): safer air travel for passengers - GOV.UK

  Men om du har bagage att checka in behöver du väl ändå stå i kön, för British Airways har väl ingen bag drop på ARN vad jag sett? Jag har slutat använda VeriFly av den anledningen, det tar inte så mycket längre att visa dokumenten om man vet vilka man behöver vifta med. Och om inte VeriFly ändrats på senare månader ger det väl ingen incheckning utan enbart en bekräftelse att alla dina dokument är OK, som du sedan visar upp tillsammans med passet?

  Om du hör hemma i priority-kön i incheckningen har du nog tillgång till fast track i security också. Själva julafton är väl heller ingen stor flygresedag i Sverige, utan de flesta har väl flugit dagarna innan?
   
  Alx gillar detta.
 8. Alx

  Alx Medlem

  Ort:
  Malta & NYC
  Land:
  Sverige Sverige
  tusen tack!

  Då vet jag vad som gäller. Vi flyger business så vi har C-incheckning o Fast Track.

  God Jul!
   
 9. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag tänkte dela med mig av några erfarenheter från en nyligen avslutad resa till NYC, ett sällskap på fem personer (1 vuxen och fyra ungdomar, samtliga fullvaccinerade) några dagar på Manhattan.

  Det är såklart sample size one, och alla har olika förutsättningar. Däremot har jag 20-30 resor till NYC under de senaste två decennierna, såväl affärsresor som resor med yngre barn och på tu man hand-resor, och under samtliga årstider - så jag har ändå några referenspunkter.

  Förutom den tråkiga kombinationen väldigt dålig valutakurs, tråkigt klimat och att pricka in den fullständigt packade helgen innan Jul, så har covid legat som en blöt filt över denna resa.

  Redan innan avresa var det svårt för någon av oss att faktiskt se fram emot resan. Att tvingas ställa in när det är 24 timmar kvar, och faktiskt med hyfsat stor sannolikhet, är något som åtminstone för oss helt dödade glädjen av att snart få komma iväg och att planera in allt roligt vi ville göra på plats.

  Eftersom varken SAS eller Amex betalar tillbaka några bonuspoäng vid positivt test var det heller inte aktuellt med Plusgrade. Även tveksamheten kring vad Amex egentligen ersätter innebär viss stress.

  När negativa test väl var avklarade behövde vi ta till bisarrt med tid för att parera förväntat kaos på Arlanda, vilken besannades med barocka köer, formulär till höger och vänster, och som grädde på moset ombyggnaden utanför T5 som innebär en extra kilometers promenad. Vi lyckades uppgradera fyra i sällskapet från Go till Plus för poäng redan vid incheckning vilket ändå blev en liten tröst att slippa springa till servicedesk.

  Resan dit, för min del i business, tycker jag innebär kraftigt försämrat värde och upplevelse. Inga menyer, mycket sämre servering (både när det gäller val och avsaknaden av presentation), nedskuren buffé, munskydd på hela resan, försämrad IFE. Övriga resenärer i plus, hade inget att jämföra med och var i stort sett nöjda.

  Väl på plats, vill jag sammanfatta åtminstone downtown och midtown som områden med en aura av sjukhusstämning. Munskydd överallt, mobila teststationer för covid är strösslade överallt och har långa köer. Skyltar överallt om att hålla avstånd etc. Covidbevis (och ibland ID) ska visas vid inträden. Kort sagt är det svårt att finna någon riktigt avkopplande semesterkänsla. Sätter du på TVn på hotellrummet matas du direkt av hur hemskt smittspridningen ökar.

  Vår upplevelse av följsamheten kring de regler som gäller är följande:
  • Munskydd ges en väldigt stor tilltro. I princip samtliga har munskydd inomhus, de som inte har det blir ofta tillsagda. Jag uppskattar att 90% har munskydd utomhus, även om det inte behövs.
  • Kontroll av Covidbevis görs vid samtliga restauranger, sevärdheter och aktiviteter, men ID kontrolleras väldigt sällan.
  • Att hålla avstånd struntar alla helt och hållet i. Det finns skyltar överallt att inte vara för många i hissen, men den packas alltid helt full. Även vid sevärdheter där personal bestämmer hur många som ska in i hissen. Köer packas ihop så tätt det går, oavsett om det är affärer eller sevärdheter. Vissa butiker har köer utomhus för att det inte ska bli för trångt inomhus, men då är kön utomhus väldigt tät. Utan att ge mig in i diskussionen om munskydd och avstånd, och med all respekt för att det på många ställen på Manhattan är oerhört tätt med folk, så är det uppenbart att munskydd är det som gäller, och att man inte ens gör ett ärligt försök att hålla avstånd.
  • Munskydd, både inne och ute, varierar från i stort sett gasmask till en enkel tygbitar som bara täcker munnen och inte näsan. Merparten kör dock med något som liknar engångsskydd typ IIR.
  Resan hem var vi ute i väldigt god tid till Newark, vilket visade sig onödigt då det nästan ekade tomt. Incheckning, säkerhetskontroll och lounge, allt så gott som tomt. Bättre att vara ute för tidigt än för sent, men ändå lite tråkigt med flera timmar i loungen. I övrigt var business lika dålig hem som på vägen dit, försening 1 timme i Köpenhamn pga sjukdomar hos SAS så många ombokningar som vi fick vänta in. Extra passkontroll på Arlanda av någon anledning med ytterligare köande.

  Sist men inte minst avslutades resan med sedvanliga förseningar vid bagagebandet, PCR-test efter tullfiltret och kilometerlång promenad till T4 för att komma ut.

  Får man garanterat Covid av att besöka NYC nu? Inte garanterat, men en i vårt sällskap testade positivt efter hemkomst. Som sagt, sample size one, så det säger inget och det beror nog väldigt mycket på var man rör sig, vad man gör och till viss del hur man beter sig. Vi var väldigt noga med handsprit, munskydd och att i möjligaste mån undvika att vara för nära andra, men det sistnämnda var omöjligt i de flesta fall.

  Min personliga rekommendation är att ställa in vanliga turistresor till NYC just nu, helt enkelt för att det finns många faktorer som tillsammans inte gör resan så trevlig som den annars skulle kunna bli. New York är fantastiskt och jag har alltid njutit av att besöka staden, men just denna resa ligger solklart sist av alla mina New York-upplevelser, sett till helheten.
   
  sbbn017, FF#1, Direktorn och 29 andra gillar detta.
 10. Lauda 777

  Lauda 777 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för en ärlig och tydlig rapport, vi får hålla ut ett tag till.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×