Svalbard med barn under sen vintersäsong

Diskussion i 'Reserapporter' startad av henrik l, 20 Juni 2012.

 1. henrik l

  henrik l Medlem

  Ort:
  KVB
  Land:
  Sverige Sverige
  Longyearbyen har varit ett populärt mål för att ta ut resor med Eurobonuspoäng. Men i och med de förändrade reglerna för poänguttag är det inte lika förmånligt nu. Men för oss västsvenskar som kan ta tåget till Oslo kommer det fortfarande att vara ett attraktivt resmål med EuroBonus-poäng. Jag och familjen gjorde en resa dit i början av maj och här kommer lite tankar kring hur det funkar det med barn på 6 och 8 år.

  För dig som vill ha lite fylligare information om Longyearbyen rekommenderar jag David Granströms reportage.

  Vi anlände en torsdag runt 23.30 och hade en spektakulär inflygning, även om det var lite mulet närmast Longyearbyen. Transporten från flygplasten kan antingen göra med buss, eller taxi. Priset för två vuxna med bussen är 100 NOK och med Taxi 120 NOK, resan tar ca 15 min. Vi inkvarterade oss i en lägenhet på Radisson Blue, som är försedd med en våningssäng(120+90 cm), samt en bäddsoffa, som var långt ifrån bekväm. I lägenheten finns ett litet pentry med två kokplattor, kylskåp och basal köksutrustning.

  IMG_0162.jpg

  IMG_0183.jpg
  Det gäller att ha rätt skor när man anländer

  Eftersom vi reste i början av maj, så var det fortfarande vintersäsong, men det innebär att det är midnattssol också. När det gäller aktiviteter under vintersäsongen så är det körning med hundspann, skoterturer, samt skidturer som gäller. De flesta turer har en gräns på 8 år, eller 12 år. Så med barn på 6 och 8 år så är det körning med hundspann en halvdag (4 timmar) som gäller. Andra aktiviteter som man kan sysselsätta sig med är att besöka Svalbards museum, badhuset, en sightseeing med taxi, eller promenera runt i byn, där barnen kan hitta diverse lekplatser eller snöhögar att sysselsätta sig med. Vi spenderade tre heldagar och det ideala ligger väl mellan två och tre heldagar med tanke på de aktiviteter som erbjuds.

  Longyerabyen,23.59
  IMG_0227.jpg

  Första dagen blev det en lång promenad runt byn, besök på museet, samt stopp på diverse lekplatser. Andra dagen promenad i byn och på eftermiddagen var det dags för en tur med hundsläde. Totalt var aktiviteten beräknad till fyra timmar, men effektiv tid med körning var ca 1,5 h. Övrig tid gick åt till transport, visning av hundgården och påselning av hundar. Detta var något som uppskattades av barnen som tyckte det var spännande att sela på och släpa 6 stycken Alaskan huskies till släden. Fråga mig inte hur man lyckas skilja på 60-70-talet hundar som fanns i hundgården.

  IMG_0252.jpg

  Vår guide var en norrman samt Terese från Jönköping som hade bott här i två och halvt år. Jag passade på att prata med henne lite om livet i Longyearbyen. Hon trivdes mycket bra, det mesta fanns ju, kompisar, pubar och restauranger, men nackdelen var när man skulle åka någonstans. En av fördelarna med att arbeta på Svalbard är att man enbart betalar 15% skatt, arbetsgivaren står ibland för logi. Terese berättade vidare att dom typiska invånarna var norska barnfamiljer, från ”fatslandsnorge” som bor här 4-5 år. Det intressanta är vidare att Norska staten har sedan 1990-talet haft som strategi att göra om Longyearbyen från en ”Company Town” till ett ”familjesamfunn”. Detta märks när man är ute och går i byn, det finns tre dagis, man vill bygga ett fjärde, samt mängder med mammor som är ut och går med sina barnvagnar.

  IMG_0275.jpg

  IMG_0282.jpg

  Tredje dagen ägnades också till en början åt promenad i byn med besök på några lekplatser samt glassätning. Skatebordrampen utanför cafét var roande. Dessutom har man relativ liberala vapenlagar här. Du får inte ta med dig bössan på banken,men det är ok i snabbköpet.

  IMG_0224.jpg

  IMG_0319.jpg

  Spontanlekplats
  IMG_0322.jpg

  På eftermiddagen hade vi bokat en Taxisightseeing. Fördelen med denna var att man i princip fick en rundtur på alla allmänna vägar som finns runt Longyearbyen. Kan helt klart rekommendera turen eftersom man fick reda på det mesta som var värt att veta. T ex, efter norrmän är thailändare, ukrainare och svenskar de domminerade folkslagen som jobbar och bor i där. Svalbards historia är också intressant via den sk Svalbardtraktaten från Versaillesfreden. Medborgare från alla nationer som skrev under traktaten kan bosätta sig på Svalbard. Det finns dock ett men, du måste ha tak över huvudet och ordna din egen försörjning. Arbetslösa m fl göre sig inget besvär. Vidare har man gått från att vara helt beroende av gruvdrift, till att sysselsättningen fördelas jämt på turism, forskning och gruvnäring numera och man jobbar medvetet för att ytterligare minska beroendet av gruvnäringen.

  Den gamla näringen
  IMG_0243.jpg

  De modernare varianterna
  Ingången till"fröbanken"
  IMG_0329.jpg

  "Satelitparken", alla är där.
  IMG_0337.jpg

  Sammanfattningsvis kan jag helt klart rekommendera Svalbard som resmål för barnfamiljen, men har man planer på att spendera mer än tre heldagar kan det bli lite tradigt med tanke på aktivitetsutbudet. Familjen var hur som helst överens om att vi vill åka dit under sommaren, om ca 2 år då pappa har fyllt på EuroBonus-kontot.
   
  11 personer gillar detta.
 2. stewigriffin

  stewigriffin Medlem

  Ort:
  NYC
  Wow! Tack för rapporten. Det här var ju en annan syn på Svalbard.
   
 3. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Vilken härlig rapport! Tack så mycket.
   
 4. ACervin

  ACervin Medlem

  Ort:
  Brisbane
  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant. Skall dit om 2 veckor för en poäng weekend.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×