Största flygplansköpet någonsin - Lion Air

Diskussion i 'Övriga flygbolag' startad av Unicornone, 14 Februari 2012.

 1. Unicornone

  Unicornone Medlem

  Ort:
  Vikbolandet
  Land:
  Sverige Sverige
 2. Tjaeng

  Tjaeng Medlem

  Vad är grejen med dessa jätteordrar egentligen? Har de lyckats förhandla bort handpenningen (eller vad branschen nu kallar det) på planen, eller är de verkligen så pengastinna att de inte har något bättre ställe att lägga pengarna än i leveranser som kommer först om X år? Om de verkligen har behov av stor expansion och har pengar nu skulle det väl vara bättre att köpa/leasa existerande flygplan. Är det som med Ryanair, att de hoppas på att kunna sälja vidare till nettovinst pga den långa leveransperioden/backloggen för nybyggda B737 i dagsläget?

  Just Lion air är ju sådär lagom suspekta också, med flygförbud över EU och upprepat misslyckade försök till medlemsskap i IATA.
   
 3. kristofergustafsson

  kristofergustafsson Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
 4. erhel

  erhel Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag kan tänka mig att Lion Air troligtvis ser det här som en del i att upphäva sitt flygförbud i EU. Nya kärror är en bra start, sen ska det "bara" kompetenshöjas hos servicepersonal också.
   
 5. Tjaeng

  Tjaeng Medlem

  Novemberartikeln kom tydligen av att Boeing bekräftade att en överenskommelse hade nåtts, och dagens nyhet är att ordern är lagd. Ska handla om samma beställning. Priset har visst gått från 21,7 till 22,4 miljarder dollar (vart FAN får de pengarna ifrån?)
   
 6. Tjaeng

  Tjaeng Medlem

  De har ju haft splitterny b737-900ER-flotta rätt länge nu utan att det påverkat EUs bedömning. Har måhända att göra med det här att Indonesiska transportministeriet har bötfällt bolaget så sent som i år pga piloter som haffats med amfetamin på/i kroppen.
   
 7. erhel

  erhel Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Okej! Mer än jag visste. Då ter det sig ännu mer märkligt att göra det här köpet. Då känns din teori om att de tänker sälja en del av planen vidare som rätt troligt.
   
 8. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  I alla ordrar uppges priset om man gått efter prislistan, men det är inte ovanligt med rabatter på uppåt 30-40%. Större delen av summan betalas inte förrän vid leverans och när det är frågan om så här stora ordrar, eller som Ryanairs gamla order, eller Norwegian som kom här om veckan, så är det inte ovanligt att första planet för länge sedan är sålt, när det sista levereras.
   
 9. PYRZ

  PYRZ Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
 10. Malu

  Malu Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Eh - nu har man alltså gått från B737 till A320, eller är det ytterligare en order?
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×