Smidigaste kortet för företaget

Diskussion i 'Kreditkort' startad av johanolsson, 15 Augusti 2019.

 1. mha321

  mha321 Medlem

  Det tror jag blir ett sådant där "det beror på". Hur stor är skolådan? Är det rimligt att kvittot hittas snabbt, så är det antagligen OK. Är du ett stort företag med ett par hundra tusen kvitton i skolådan t.ex., not so much.

  Det behöver dock definitivt inte ligga i själva verifikatet. Ett ganska normalt förfarande är väl att man har en utläggsräkning eller reseräkning, som i sig är ett "objekt". Bokföringen/verifikatet hänvisar till "utlägg 20190816-1234", och kvittona behöver sedan bara hänga ihop med den utläggsräkningen. Så gör t.ex. vi på mitt företag -- man fotar/scannar kvittona ändå, och baserat på det gör företaget en utetalning, men papperskvittona samlar man sedan in och sätter ihop med en utskriven kopia av reseräkningen.


  Hah, det har jag faktiskt aldrig sett, men jag drar inte jättemycket på mitt Eurocard. Vad är det för typ av transaktioner? Kan ju vara något fall där det finns en separat koppling från butikens kassasystem till Eurocard/SEBkort på någon väg?

  Det finns speciella fält i kreditkortsystemet för en massa saker, tex flygbiljetter. Men har inte sett VAT någonstans. Men det kan ju läggas till extra fält när det är samma utfärdare som inlösare.
   
  johanolsson gillar detta.
 2. Fidde

  Fidde Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det som går att göra är ju att registrera sig för digitala kvitton hos de företag som erbjuder det vid köp. Det lär ju komma fler hela tiden men det jobbiga just nu är ju att man måste anmäla sig manuellt hos alla.

  Pressbyråns kvittoportal
  Hemköp
   
  johanolsson och mha321 gillar detta.
 3. McFace

  McFace Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  I princip, ja. Du ska kunna presentera underlaget vid en kontroll, men det finns inget formellt krav i BFL på att du lagrar kvittot tillsammans med bokföringsverifikatet. En hänvisning räcker alltså. Som mha321 är inne på kommer dock revisorn antagligen ha åsikter om det när det gäller ett större bolag.

  I praktiken räcker det att spara en fotokopia tillsammans med bokföringen (och arkivera originalet i skolådan "2019") eftersom originalet sällan eller aldrig kommer efterfrågas.

  Vissa operatörer skickar med momsinformation till fakturautställaren, så tekniskt sett är det möjligt men frågan är om det utgör ett godkänt underlag. Där går jag bet. Man får även tänka på att "moms" på betalningsterminalen inte alltid stämmer överens med vad som står i kassakvittot och att betalningskvittot inte utgör ett kvitto på köp eller giltigt underlag för momsavdrag.
   
  johanolsson gillar detta.
 4. johanolsson

  johanolsson Medlem

  Ort:
  Umeå
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag var på en föreläsning för två år sedan, och då var det enbart Skatteverket i Sverige som inte godkänt digitalt kvitto som godkänt, även om det kom in i efterhand. Så, vem vet. Vi får kanske se en snabb lösning från flera företag så fort som Skatteverket ger bättre direktiv.

  Enligt Skatteverket i november 2018 har företag egentligen inte rätt att lyfta moms på ett köp om köpet är gjort på en anställds privata kort. Då kan den anställda enbart få för utlägget, men ingen kompensation.
   
 5. FF#1

  FF#1 Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Det här är jämmer och elände, kvitton till höger och vänster som ska arkiveras.

  Många av mina utländska affärskontakter, speciellt från amerikanska globala bolag har ett system där de betalar med kort sen fotar de kvittot med en app och lägger till tex vem som var med på representationen. Sen kan de slänga kvittot och allt bokförs korrekt automatiskt. Verkar helt fantastiskt.

  Lätt OT:

  Gällande utlägg med privat kort och moms så finns det riktlinjer. under 4000 kr så behövs bara ett "normalt" kvitto

  Är det högre belopp så behövs mer uppgifter för att företaget ska ha rätt att dra av momsen på ett utlägg av en anställd.

  Som tur är så verkar de förenklade reglerna gälla när man betalar för utlägg biljetter mm vid en tjänsteresa för då är det "självklart" att det är för bolagets räkning.

  för andra utlägg så krävs fullständig dokumentation för att kunna göra momsavdrag.

  hela området verkar vara en gråzon så man vet nog inte säkert vad som gäller förrän man har blivit granskad och dragit det till domstol... tyvärr. :)
   
  johanolsson, KennethL, Jane Insane och 1 annan gillar detta.
 6. McFace

  McFace Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jo men du ser. Det hade passerat mig också och jag har betalt för att hålla koll på det. Det innebär även med andra ord att moms på exempelvis friskvård inte är avdragsgill. Nu är ju frågan om detta även etablerats i rätten eller om det än så länge bara är skatteverkets egen tolkning.
   
  johanolsson gillar detta.
 7. johanolsson

  johanolsson Medlem

  Ort:
  Umeå
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag vill tacka alla som hjälpt till med detta - tyvärr kom jag nog tillbaka till att det inte finns någon "SUPERSMIDIG" lösning, just för att Skatteverket sitter stilla i sin syn på hur just kvitton ska sparas, vilket sätter käppar i hjulet.

  Men, ni har gett bra feedback, det betyder mycket. TACK!
   
  FF#1 och Jane Insane gillar detta.
 8. Sebastian.k

  Sebastian.k Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Varför göra det så komplicerat!

  Jag antar att du har för avsikt att ansöka om ett sas/eurobonus kreditkort för att göra utlägg i tjänst och tjäna eurobonuspoäng?

  Ansök det sas/eb/kredikort som passar dig och fortsätt att fotografera moms kvittona och skicks in som du har gjort tidigare.

  Win Win, du får lägga ner lite arbete på det och tjänar eurobonus poäng!

  Eller?
   
 9. Hachans

  Hachans Medlem

  Min bokföringsfirma har en app. Tar foto på kvittot, det bokförs direkt och sen kvittot i en låda. Klart. Jag tillämpar dock mer ordning på mina kvitton för att det känns bättre och är lättare att granska, men det är ju inget lagkrav. Mer en poäng att det fin s liknande i Sverige också även om kvittot ska sparas i skolåda.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×