Senaste nytt

SJ Wifi kvalitet (eller brist på) ombord

JoelG

Medlem
Blandade resultat för min del. Tror dock att förklaringen är så naturlig som att det fungerar där det finns täckning (antar att de kör 3G). Man kan troligen inte lasta SJ för dessa problem. Dock tycker jag inte att man ska kunna ta betalt om stabiliteten inte är 100%. Bättre att erbjuda en strypt hastighet gratis för alla på tåget, och så får de i första klass/de med statuskort använda internet i höghastighet när det fungerar.

Jag har testat med 3G-modem och tågets WIFI, och de slutar fungera ungefär samtidigt. Finns kanske andra lösningar som fungerar bättre? Går det att mata signal genom samma ledare som strömförsörjning eller liknande lösning...?

Ska tillstå att det är lika ostabilt i alla de utländska tåg med WIFI jag testat, så fort man kommer ut på landsbygden (= dålig signalstyrka). Samma är det ju som bekant med flygen, även om de använder andra tekniska lösningar. Egentligen bara ombord på buss + båt som jag upplevt internet som helt stabilt..

Klagar inte alltför mycket då det är en teknisk begränsning, men lite konstigt att de tar 39kr (eller mer?) för 30min internet om det kan vara 25min avbrott.


Om man ska låta alla kunna använda internet via SJ:s WIFI så kommer det sluta som hos Norwegian oavsett om det är strypt eller inte, tror jag. Hos Norwegian är det okej hastighet de första två minuterna i luften, sen använder alldeles för många möjligheten till WIFI vilket innebär att det tar minuter att öppna en sida som Aftonbladet.

Hoppas verkligen att SJ och Telias samarbete innebär att det blir avsevärt bättre täckning och hastighet längs järnvägen. Telia ska vara klara med de sju sträckorna i slutet på detta år. Förhoppningsvis är någon sträcka klar tidigare :)
 

Palazzi

Medlem
Någon som vet hur det fungerar på Bus4You & Swebus? Funkar bra för mig på VST-STO, men det är ett ganska tätbebyggt område..... Kanske inte finns någon rimlig lösning för SJ, förutom att implementera 4G? :)
 

JoelG

Medlem
Ja det funkar helt ok på E4:an. Men ingen teleoperatör har satsat på att bygga master med fokus på järnvägen. Och oftast går inte järnvägen parallellt med de större vägarna vilket innebär att framförallt datatrafiksanvändandet blir lidande. Så det är bra att Telia ändrar på den saken.
 
Jag vet att man tidigare testat en hybridvariant, satellit till tåget och 3G därifrån. Banverket driver trots allt ett eget mobilnät, 3R. Men det är troligen inte dimensionerat för datatrafik. Anledningen till att 3R-nätet byggdes var just pga av GSM/3G nätets bristfälliga täckning vid spåren, som ju normalt inte följer vägnätet.

Hybrid satellit/3G fungerade bra i Storbritannien några år sen, även ute i obebyggda sträckor på Ostkustsstambanan. Men inte så bra nu att alla vill titta på YouTube samtidigt.

Banverkets nät är en lite annorlunda variant, GSM-R, med egen frekvensband och några specialiserade funktioner.
 

mry

Medlem
Ni som vill veta mer om tekniken för hur det fungerar ombort på SJ tågen kan läs mer på Surfa på tåget - Mobil.se men den artikeln är ju över 2 år gammal så det har ju hänt lite sen dess men det mesta om tekniken stämmer ju fortfarande.
 

JoelG

Medlem
Har för det mesta bra erfarenheter av SJ WIFI. T.ex. funkade det perfekt på ett SJ2000 i fredags eftermiddag. Kunde då se på SVT Play mellan Linköping och Stockholm samt Stockholm och Gävle (SJ3000) utan några större störningar förutom vid Södertälje och Arlanda.
 

LarsCph

Medlem
Hej - er der nogen nye erfaringer med wifi hos SJ?

Jeg kører fra Malmö til Göteborg t/r på tirsdag og planlægger at arbejde undervejs så ville gerne have en nogenlunde stabil forbindelse til VPN til mail osv :)
 

jonten

Medlem
Hej - er der nogen nye erfaringer med wifi hos SJ?

Jeg kører fra Malmö til Göteborg t/r på tirsdag og planlægger at arbejde undervejs så ville gerne have en nogenlunde stabil forbindelse til VPN til mail osv :)
Fungerar helt ok, om du kan undvika att använda första halvtimmen så är min uppfattning att nätet går bättre (folk har lekt av sig)
 

LarsCph

Medlem
Tak - det lyder godt. Det er et par år siden jeg rejste med dem sidst - til Stockholm - og der var det ikke stabilt. Så ser jeg frem til en afslappende rejse med SJ på 1. på tirsdag med mulighed for at arbejde undervejs - i stedet for at køre i bilen til Göteborg.
 
Toppen