Senaste nytt

Sikta mot stjärnorna - Använder du Guide Michelin när du planerar dina resor?

Dbodenfo

Medlem
Jag har varit på resa!

Eller det var någon månad sedan nu. Var nere i MRS med Fru och föräldrar då Fadern min fyllde 75. Som present till sig själv blev det två (2st) tre *** stjärniga lunch besök i denna sydfranska hamnstad.

Vi började med att besöka Le Petit Nice och blev bjudna på makalöst vackert väder, 18 grader och lätt bris där man sitter och njuter med medelhavet precis utanför fönstret som stod på vid gavel - mycket trevliga och välbehövliga D-Vitaminer. Tyvärr var detta det bästa med lunchen. Servicen var spretig, det missades saker hela tiden både en sås som skulle till desserten samt att jag och pappa satt utan vin i glaset ett flertal gånger.

Deras klassiska Havsabborre i tomat och basilika var en av de bästa fiskrätterna jag ätit men tyvärr var den slut i två tuggor skulle jag inte ge besöket mer än 1 (*) stjärna. Jag klagade om att jag fortfarande inte var mätt när vi skulle få våra desserter men det var ingets om noterades.

Första uppdukningen var kändes som två tusen tallrikar på bordet. Det var berg i porslin, det var en skål med blå buljong som var fisk buljong men såg mest ut som toalettvatten (dock bra smak med en tepåse med fisksmak).

Vackert och klassiskt fransk, mycket hög teknik på maten, men som sagt servicen var åt £@$∞£@! - ingen hade ansvar, det var mycket spring och lite effektivitet och de missade flera möjligheter till merförsäljning.

Ostronet i porslins skalet var mycket gott - men det var ett ostron som öppnats och man sen bytt skal på.

Jag önskar att jag kunde rekommendera det pga utsikten - men den kan du få genom att promenera runt restaurangen. Men för det tre stjärniga priset man betalade är det inte värt det - en stjärnig prissättning hade varit i klass med upplevelsen.


IMG_6901.jpeg

IMG_6909.jpeg

IMG_6930.jpeg

IMG_6938.jpeg

IMG_6940.jpeg

IMG_6941.jpeg

IMG_6943.jpeg

IMG_6964.jpeg

IMG_6980.jpeg

IMG_6981.jpeg

IMG_6984.jpeg

IMG_6989.jpeg

IMG_6992.jpeg

IMG_7002.jpeg

IMG_7004.jpeg

IMG_7008.jpeg

IMG_7012.jpeg
 

Dbodenfo

Medlem
Jag har varit på resa!

Det andra besöket var på den ny krönta AM par Alexander Mazzia som snabbt har gått från ingen stjärna 2013 när min mamma var där första gången till att ha fått 1* 2** och nu 3*** stjärnor. Om man nu jämför vilket det blir när man nu går till båda ***restaurangerna i MRS så är detta en helt annan standard. Här är personalen spot-on - trevliga och engelsk talande. De ger en uppmärksamhet men är ändå avslappnade. Man känner att man som gäst är sedd och hörd samtidigt som man avnjuter en otrolig lunch.

Här började mamma med en saffrans doftande äpple must som likt brännlands iscider var både syrlig och söt. Hon var super nöjd. Vi andra drack ett glas av deras BdB.

Sen är det någon trend i MRS att den första serveringen ska vara osannolikt mycket rätter på bordet. Precis som Le Petit Nice blev det nästan överväldigande - men här var det på ett positivt sätt då smakerna satt där och man fick en vägledning i hur man skulle äta.

I mossan fick vi också en liten kompis, en liten insekt som då räddades till blomman som stod på bordet.

Det var rena smaker som alla spelade en roll. Mamma som följt kocken ett bra tag sa att det var väldigt likt hennes första besök - frun var också på ett besök för några års sedan och rätterna är lika och man ser hur Mazzia har förfinat allt från start till att nu vara 3 ***stjärnigt.

Värt en egen resa - absolut. Likt Frantzén ville jag tillbaka direkt och hoppas att det blir lite av en tradition att gå hit när man är i MRS.

IMG_7190.jpeg

IMG_7194.jpeg

IMG_7198.jpeg


IMG_7202.jpeg

IMG_7206.jpeg

IMG_7212.jpeg

IMG_7220.jpeg

IMG_7227.jpeg

IMG_7228.jpeg

IMG_7232.jpeg

IMG_7237.jpeg

IMG_7243.jpeg

IMG_7248.jpeg

IMG_7250.jpeg
 

Dbodenfo

Medlem
Ja apropå att hålla nivån ska det verkligen bli spännande att se hur krogarna klarar att fylla på med personal. Senaste året har jag bara varit på Aira och Geranium, och de är så ambitiösa så de har nog alltid personal. Men såna som krigar och är på gränsen till en stjärna ... där kan det nog märkas.

Ja det är många av de duktiga som då är ambitiösa som valt att sluta branschen helt för att gå vidare då de inte kunde jobba på samma sätt under senaste åren. Jag tror det kommer synas i kommande år när stöd och likande dragits in.

Precis som du skriver så kommer de stora drakarna kunna slåss genom att trycka upp löner genom att de har stora pengabörsar bakom sig. Men när det gäller de små så måste de krögarna kunna ge något annat. Det kommer att gallra ganska mycket tror jag. Likt NOMA tror jag att man kommer behöva dela med sig av kakan och göra rätt personer delägare eller få bonusar på annat sätt än lön och dricks.

Kommer bli en väldigt intressant tid framöver.
 

Kris

Medlem
Återbesök på Hugos (*) i Berlin för lite aftonvard. Fullbokat med 6 sällskap. Misstänker att det fortfarande kör lite på sparlåga mht personal (nya ansikten osv).

Hugos levererade som vanligt med snackig personal. Synkronserveringen har finslipats sen sist. :) #återigennöjdkund

Oxå några bilder...

20220617_190823.jpg


20220617_191103.jpg


20220617_192513.jpg


20220617_194048.jpg


20220617_200256.jpg


20220617_202424.jpg


20220617_204643.jpg


20220617_212046.jpg


20220617_214744.jpg


20220617_214752.jpg


20220617_224549.jpg


20220617_230449.jpg


20220617_233005.jpg
 

Dbodenfo

Medlem
Jag har varit på tre stjärniga Piazza Duomo vilket inte var en besvikelse - men var häller inte den bästa jag varit på - fick till och med hår i en av desserterna.

Kolla in vingården Ascheri - de hade riktigt bra viner 2016 när jag var där.

F8EA811B-81FB-4271-B799-D9AF3D9F7C95.jpeg
 

Kris

Medlem
Kunde inte motstå chansen/risken att bli golvad av en stjärna... Gårdagen bjöd på sju rätter på Golvet (*) i Berlin. Häääng med.

Som många ställen i Berlin står inte arkitekturen i fokus. På Golvet ringer man på porttelefonen, blir insläppt från Potsdamer Strasse och tar hissen upp på 8e våningen. Skillnaden mellan ett hemma hos-besök i utkantsmalmös miljonprogrsm är än så länge minimal.

20220701_190620.jpg



Men, sen börjar det. En stor och ljus lokal med panoramautsikt över hela Berlin. Nice! Inredningen är en blandning av 90tals-disco (svarta lädersoffor och neonljus) och fine dining. Men vilken utsikt - från tiergarten, Reichstag via Fehrnseheturm til Hasenheide och Tempelhof.

20220701_191026.jpg


20220701_191922.jpg


Menyn levereras i ett stiligt personligt adresserat handskrivet kuvert med sigill. Som sällskap till läsningen en Negroni. Festen kan börja!

20220701_191217.jpg


20220701_193429.jpg


Aptitretare med grillspett av bl.a. 3D-printat köttsubstitut. Serverat på en rökande bädd. Smaken var där. Konsistensen av naturliga skäl inte helt så, men väldigt piffig idé.

20220701_191429.jpg


Sedan följde ett gäng välkomponerade rätter (låter bilderna tala för sig själv). Höjdpunkterna var nog kräfta å sparris (med kräftor fiskade i Tiergarten!) samt varmrätten i form av kalv.

20220701_193919.jpg


20220701_200255.jpg


20220701_203743.jpg


20220701_210853.jpg


20220701_213426.jpg


En intressant detalj var refresher efter fiskeriet. Eukalyptus-sorbe serverad som ett läppstift med en snaps som sidovagn. Innovativt!

20220701_211824.jpg



Allt rundades av med två riktigt trevliga desserter följt av lite sött.

20220701_220201.jpg


20220701_222407.jpg


20220701_223514.jpg



Allt i allt ett väldigt trevligt besök. Skulle lätt kunna tänka mig ett återbesök vid tillfälle. 5 postryttare! Bonus att det är gångavstånd till InterContinental Berlin en lummig sommarkväll. Men innan dess ett sista farväl till miljonprogrammet...

20220701_224541.jpg
 

Kris

Medlem
Efter att blivit golvad på Golvet var det dagen därpå dags för nästa kulinariska moment. Berlin har för tillfället 24 hak med stjärnor, varav en med tre stjärnor och fem med två stjärnor. Nu var det dags för två stjärnor och efterrätt-suget var stort, så valet föll på Coda (**).

Insprängt i den sprudlande smältdegeln Neukölln ligger "Coda Dessert Dining" väl gömt mellan spätis, kebabhak och hippa kaffebarer. En rå och clean lokal med plats för ca 25 pers.

Konceptet är en smula annorlunda, där samtliga rätter är desserter. Den tidiga sittningen (kl18) bjuder på 7 rätter och sena (kl22) på 4 rätter. Trots tema efterrätt så används inget tillsatt socker.

20220702_182846.jpg


20220702_183126.jpg


Först ett batteri med aptitretare i form av gummibärchen (tror den var morotsbaserad utan gelatin, men konsistens som vingummi), churro-inspirerad skapelse, kaka med köttsmak osv.

20220702_181953.jpg


20220702_182256.jpg


20220702_182937.jpg


20220702_183614.jpg


Resan gick sedan genom några kalla förrätts-efterrätter via ett par varma efterrätter (våffla med raklettost samt cheesecake - båda supernice) till kronan på verket chokladbomben med Nacional Cacao. Allt avslutades med några choklad och nöt-snacks.

20220702_184325.jpg


20220702_185604.jpg


20220702_192025.jpg


20220702_193454.jpg


20220702_193514.jpg


20220702_195725.jpg


20220702_202826.jpg


20220702_205044.jpg


20220702_210638.jpg


Efter 'varmrätterna' fanns möjligheten att välja till en 'Caviar popsicle'. Denna skulle självfallet provas. En surrealistisk skapelse av två lager glass draperad i kaviar. En lätt söt smak och relativt långt efter kickade smaken av kaviar in. Ackompanjerat av ett väldigt sött vitt vin från finanskraschens år 2008. Minst sagt intressant!

20220702_200933.jpg


Både pre-dinner drinks och snacks efter maten serverades från avställda cateringvagnar från flyg. Bara det borde locka BCare ännu en anledning til att prova.

20220702_181700.jpg


The verdict
Det var en klart annorlunda upplevelse. Var initialt lite skeptisk efter första rätten att det 'bara' skulle vara ett band av efterrätter. Men variationen var stor. Kallt och varmt. Inte så mycket sött som jag fruktat. Den matchande dryckeslistan lyfte många av smakerna rejält. All in all helt klart värt ett besök. Men man skall vara mentalt förberedd på att det inte är en portion wienerschnitzel å pommes som vankas...
 
Toppen