SAS Eurobonus Premium vs SAS Amex Premium - eller Elite?!

Diskussion i 'Kreditkort' startad av mrsynthwave, 22 September 2019.

 1. mrsynthwave

  mrsynthwave Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tjeeeina!
  Ok tops då vet jag vad jag kan försöka räkna ut beroende på mina utlägg och poäng.
  Vouchern känns faktiskt mer lockande, menar, reser jag mestadels i Europa och kanske 1-2 resor i USA, antingen kör jag en voucher resa och behöver jag åka dit igen så bokar jag väl bara en ny biljett med egna cash iom att jag ändå får 2% cashback genom Revolut Metall som jag kan flyga lite sjysst för till USA om jag vill.
  Tror kostnaderna med Revolut med tiden kommer uppgå till mer än vad jag gör av med SAS Amex kortet. Osäker på om jag kan skaffa ett Amex Gold/Platinum i USA när jag har ett LLC, det måste jag kolla upp.
  Men börjar med Amex platinum och kommer jag upp i större summor kan jag köra Elite istället och få 2 st vouchers.

  Läste dock mycket att många har Amex Elite och MC Premium och får nån 32k startbonus varje år - Amex premium får man inga nya premiumpoäng vad jag förstår endast den värvningspoängen.

  Men en liten sak, hur är det med dessa poäng och kalenderår etc. Jag kommer köra mina utgifter med start mitten på oktober men utöka markant November-December, brinner dessa poäng inne på kontot när vi går in i 2020 eller följer dessa med? Alltså måste jag nyttja poängen jag tjänar in Okt-Dec 2019 på mina köp innan de nya året? Står lite dåligt på hemsidan tycker jag.
  Best!
   
 2. Magnus Lindskog

  Magnus Lindskog Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Detta är statusgrundande poäng som använda för att nå upp till ett SAS guldkort på ett enklare sätt som gör att du inte behöver flyga så mycket för att uppnå det. Det är inga poäng du kan använda för att boka resor för utan kopplar endast mot statusen.
   
  mrsynthwave gillar detta.
 3. Jane Insane

  Jane Insane Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Låt mig börja med att säga att poängdjungeln är stor och komplex, med många sidospår som gör att man lätt kan blanda ihop saker och inte hänga med på vad som händer om man börjar med att bita av ett för stort stycke. Mitt generella tips till nybörjare är att ignorera denna detalj, och bara koncentrera sig på extrapoängintjäning, dvs de poäng som kan användas för att köpa bonusresor.

  Men, eftersom du frågar: SAS har olika "statusnivåer" för att segregera sina bästa stamkunder från sällankunder. Nivåerna benämns Silver, Gold, Diamond och Pandion.

  Varje nivå ger specifika förmåner hos SAS (och i vissa fall hos andra Star Alliance-flygbolag), t.ex. att man får tillgång till lounge på flygplatserna, fast track genom säkerhetskontroll, får boarda före alla andra, gratis dryck på flyget eller gratis extra bagage.

  För att nå nivåerna Silver, Gold eller Diamond, måste man tjäna in ett visst antal statuspoäng (20, 45 respektive 90) per "kvalificeringsår", en 12-månaders-period baserat på när man först anslöt sig till Eurobonus-programmet. Den högsta nivån, Pandion, ställer andra krav som inte är meningsfulla att gå in på här.

  En viktig sak att påpeka är att dessa poäng är en HELT ANNAN SAK än de extrapoäng man kan tjäna in via spendering på kreditkort, bilhyror, bensintankning eller liknande. Det är betydligt svårare att få dessa poäng; man får dem nästan bara genom att flyga, med ett viktigt undantag:

  Två (och endast två) kreditkort erbjuder möjligheten att få in extra statuspoäng utan att flyga, nämligen SAS Mastercard Premium och Amex SAS Elite. Amex Elite ger 20 000 statuspoäng per år (vid ett tillfälle per år), och Mastercard Premium ger 1 000 poäng per månad (dvs 12 000 poäng per år).

  Det är mycket viktigt att förstå att dessa poäng är HELT SEPARERADE från de poäng man tjänar genom spendering; dessa poäng är endast till för att nå en högre status, de går inte att köpa bonusresor för.

  Kontentan av detta är att om man har både ett SAS Mastercard Premium och Amex SAS Elite, så får man ihop 32 000 statuspoäng per år (20 000 + 12 000) redan innan man flugit sin första meter; det betyder att det räcker att bara flyga in 13 000 poäng för att nå Gold-nivå, eller 58 000 poäng för att nå Diamond.

  Eftersom dessa poäng ENDAST ger en högre status, och inte går att använda för att köpa bonusresor, är de endast meningsfulla ifall man med dem når en högre status än man hade gjort annars. Ifall man t.ex. tjänar in 50 000 poäng på flyg, så är det helt meningslöst om man får 32 000 ytterligare statuspoäng eller inte; man är Gold oavsett med eller utan dessa poäng.

  Det är olika.

  Statuspoäng räknas på 12 månader från när du först anslöt dig till systemet. Om du når 44 999 poäng ett år, så ligger du under gränsen för Gold, och när nästa år börjar så nollställs nivån och du börjar om från 0 poäng. Om du istället hade tjänat in t.ex. 80 000 poäng, så hade du uppnått Gold-gränsen, men de 35 000 poäng som var över gränsen går förlorade, man börjar alltid om med 0 varje nytt år.

  Intjäningen för att nå en Amex 2-4-1-voucher (150 000 kr eller 300 000 kr) räknas på ett strikt kalenderår, från den 1:a januari till den 31:a december.

  Extrapoäng, dvs de Eurobonuspoäng som du har på ditt saldo och som du kan använda för att köpa bonusresor, varar 5 år. Dvs, om du tjänar in t.ex. 20 000 poäng varje år, så kan du spara dem i 5 år tills du har 100 000 poäng, och sedan göra en resa i businessclass till USA. Om du däremot inte har utnyttjat dem efter 5 år, så försvinner de äldsta poängen. Det är "first in, first out" som gäller vid förbrukning av poäng.

  Det vill säga, i ditt fall ovan så är det helt OK att börja spendera nu i oktober; alla extrapoäng du tjänar in tillförs ditt saldo på ditt Eurobonus-konto, och du kommer kunna använda dem även nästa år (eller året efter det, osv). Däremot så kommer du inte kunna uppnå en Amex 2-4-1-voucher om du inte lyckas få ihop 150 000 kr spend på tre månader oktober-december; den 1:a januari nollställs mätaren, och du börjar om från början.
   
  flonken, Nikje, Brandforce och 8 andra gillar detta.
 4. mrsynthwave

  mrsynthwave Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jane, tusen tack. Jag är speechless över din kunskap och engagemang, oerhört oerhört tacksam! Är själv den som alltid hjälper folk och vänner med saker så att själv få hjälp betyder 1000ggr mer för mig nu när jag verkligen undrar något, en som aldrig ber om hjälp/frågar saker. :)

  Bra att jag iaf kan föra över poängen från detta år till nästa - var rädd att de brinner inne så att säga! De håller hur länge som helst eller har kanske ca 3-5 år för när jag behöver spendera upp de?
  Yes - vouchern är 150k som jag ev. måste komma upp i och nyttja den annars brinner iaf den inne.
  Stort stort tack! Lär börja med Premium och känna efter samt köra mina utländska med Revolut Metall.
  Iaf så kan den här tråden hjälpa många andra nybörjare som jag så all tid och engagemang och bra svar är ju till hjälp senare :)
  Skickar lite värme och sol från där jag befinner mig (nej är fortfarande kvar i kalla Sverige). ; )
   
  Patrik Rosenlöv gillar detta.
 5. Tveket

  Tveket Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  2-4-1 vouchern du erhåller under ett visst kalenderår kan du använda för att boka en bonusresa antingen under det år du tjänar in den, eller nästkommande år.

  Dvs tjänar du in en voucher 2019 så har du fram till 2020-12-31 att använda den för att boka in din bonusresa. Din resa kan ske efter 2020-12-31, men bokning måste göras innan.

  Bokar du dock av din bonusresa efter 2020-12-31 med en voucher du tjänar in under 2019 så är din voucher förbrukad.
   
  Jane Insane gillar detta.
 6. Jeppfly

  Jeppfly Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tjena,

  Har lite funderingar, jag har AMEX Premium idag men överväger att använda AMEX Gold istället. Vad är största skillnaden förutom EuroBonus poängen? Jag reser medelmåttigt per år (reser inte i tjänst längre mer än lite då och då) Och jag når inte spend på 150 000kr per år då jag även använder SAS MC Premium.


  Fördelar / nackdelar med AMEX Gold VS SAS AMEX?
   
 7. ekf

  ekf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Om du inte når upp i 150 kkr spend samt inte reser så mycket (så att du har nytta av reseförsäkringen, Priority Pass och Lounge on the go), så kanske Amex Green vore ett bättre alternativ.

  Du kanske borde ställa Amex Green mot Amex SAS Classic istället?
   
 8. Jeppfly

  Jeppfly Medlem

  Land:
  Sverige Sverige

  De gångerna man reser vill man ändå kunna nyttja lounge osv, dock flyger jag mest från Kastrup om det inte är inrikes.

  Men som du säger så är ett classic egentligen gör mig..
   
 9. Johans00

  Johans00 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Skulle ta ett Gold tillsammans med ett Classic om jag vore du. 25:- i månaden efter Uber krediten, Lounge on the go på Arlanda och fyra priority pass besök utöver det.
   
 10. Thornado

  Thornado Medlem

  Nu var det väl SAS Amex Premium vs Amex Gold, inte Amex Platinum vs Amex Gold om jag förstått det hela rätt. (Priority Pass och Lounge on the go får man med Platinum inte Premium).

  Om du inte når 150k i spend så är nog Amex Gold bättre än Amex Premium då du ju kan använda ditt mastercard för att få Eurobonuspoäng.
  Nytt för Amex Gold är ju att de numera också erbjuder lounge-to-go (även på Kastrup *tror* jag...), och dessutom 100 kr Uber/Uber Eats credit per månad, så lyckas du använda det så blir den reella månadskostnaden väldigt låg.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×