Säkerhet tåg vs. flyg

Diskussion i 'Övrigt' startad av Trox, 15 September 2015.

 1. Trox

  Trox Medlem

  Jag har reagerat lite på den stora skillnad jag upplever i säkerhetsnivå mellan tågstationer och flygplatser. På väg till kontoret passerar jag ibland Centralen och noterar bland annat följande:

  Jag slås av att det står högar av obevakat "bagage" lite här och var. På en flygplats gissar jag att något sådant varit otänkbart.

  Vem som helst kan komma fram till perronger, helt utan biljett. T ex "försvann" ett antal barn spårlöst (no pun intended) från ett tåg som ankom från Malmö i helgen.

  Vem som helst kan gå ombord på fjärrtåg utan biljett. Kolleger har t ex blivit av med datorväskor på tåg de just gått ombord på.

  Varför har man så olika syn på säkerhet på flygplatser och tågstationer? Är hotbilden lägre? Överdriver man hotbilden mot flyget? Blir det helt enkelt för dyrt att ha högre säkerhet på tågstationer?
   
  011430121 gillar detta.
 2. Hela säkerhetsapparaten på flygplatserna är bara teater som ska visa handlingskraft från beslutsfattare som inte har några bättre idéer, och ju fler kontrollmoment man inför desto svårare blir det att ta bort dem. Det är bara att bita ihop och härda ut, alternativt satsa pengar i företag som håller på med olika former av skannerteknik... :(
   
  simonbertilsson, Trox, chazzie och 1 annan gillar detta.
 3. mha321

  mha321 Medlem

  Skulle inte förvåna mig om det kommer även på tåget. Det börjades väl med diskussioner på EU nivå efter attentatet i Frankrike nyligen, och i Usa har de redan kontroller på åtminstone vissa stationer, även om de inte är alls lika detaljerade som på flyget. Ännu...
   
 4. trekker

  trekker Medlem

  Har i Storbritannien ar det val lite hogre sakerhet, men inte mycket. Det brukar (iallfall pa de store tagstationerna) patrullera bevapnand polis. Dessutom behover man biljett for att komma ut pa perrongen, dessa ocksa pa de storre stationerna vid huvudlinjerna.

  Generellt kanns det som om det ar klart storre risk att bli inblandad i ett terrorattentat pa en tagstation eller i ett shoppingcenter. Kanns ju ratt onodigt att forsoka ta sig genom kontroller etc pa en flygplats da man sakert kan gora annu mer skada nagon annanstans.
   
 5. FF#1

  FF#1 Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  ja det är anmärkningsvärt vad stor skillnaden är, dessutom så är ju det lättare att komma åt ett tåg längs en järnväg jämfört med ett flygplan i luften.

  Derail - Wikipedia, the free encyclopedia
   
 6. robfro

  robfro Medlem

  Kina hade en del kontroller på tågstationen. Genomlysning vid ingången samt biljettkrav för att komma ned på perrongen. Håller med om att man i Sverige får komma och gå lite som man vill. Tror dock inrikeståg ställer mindre krav på höga beslutsfattare i landet, på flyg är det nog i många fall att möta krav från andra länder..
   
 7. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är helt omöjligt att säkra tåg. De går på räls i marknivå som i princip inte är bevakad. Men, ska man hårddra det är väl det mesta vad gäller säkerhet inom flyget teater, så det kanske inte är så mycket säkrare det heller...
   
 8. Så länge vissa bagagelastarna kan stjäla saker från incheckat bagage obevakat, kan de också putta in grejer obevakat om de vill.
  Därför tycker jag att hela säkerhetskontroll på flygplatser är mest som teater.
   
  agehall och chazzie gillar detta.
 9. AABack2ARN

  AABack2ARN Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Till en viss del tror jag också att folks flygrädsla spelar in i säkerhetsteatern. Se bara hur mycket media/allmänhet går i spinn när det är en flygolycka kontra en tågolycka.
   
 10. Delayed

  Delayed Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Fast är det en tågolycka med många (hundra) döda går nog media i spinn rätt ordentligt även då.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×