Senaste nytt

Risk för EU-sanktioner mot flygbolag som flyger migranter till Belarus

Tomas E

Medlem
Som märkts i nyhetsflödet på senare tid så är det många migranter som försöker ta sig in i Polen från Belarus, uppenbart med benäget bistånd av regimen. Nyhetsrapporteringen gör gällande att det huvudsakligen tycks röra sig om personer från Mellanöstern som från Polen tänkte ta sig vidare till Tyskland. Även Litauen har tidigare drabbats av liknande migrantströmmar.

Dessa migranter tar sig till Belarus med flyg. Belarus Belavia är ett av bolagen som flyger dem, men även flera andra bolag har pekats ut. För att hjälpa Polen funderar EU därför på att sätta press på, och i en förlängning eventuellt svartlista, de flygbolag som anses flyga in migranter från Mellanöstern till Belarus.

De bolag (utöver Belavia) som pekas ut i medierna är Turkish Airlines, FlyDubai, Aeroflot, UTair och Nordwind Airlines. Särskilt Turkish Airlines är ju ett bolag med ett omfattande nätverk i EU-länder!

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttalade igår (måndag 8 nov): "The EU will ... explore how to sanction, including through blacklisting, third-country airlines that are active in human trafficking", men något konkret förslag till beslut tycks inte finnas än, och flygbolagen namnges inte av von der Leyen. Så första steget är gissningsvis att sätta press på bolagen och deras hemländer.

Jag har ingen aning om hur stor sannolikheten är att det faktiskt skulle kunna sluta med svartlistning och hur snabbt detta i så fall skulle kunna gå.

Artiklar, tyvärr i några fall bakom Paywall
Nya EU-sanktioner mot Belarus. Flygbolag kan svartlistas. - DN.SE
Turkish Airlines risks EU ban over Poland border crisis
EU preps new Belarus sanctions to quell surging migrant crisis – POLITICO
Press corner | European Commission
 
Last edited:

airac

Medlem
Vi är i Belarus fn och hoppas komma hem på fredag genom Istanbul. Rapporterar om vi får tag på någon info som är värd något.

Det är för övrigt övertydligt vad som pågår och att även Turkish är inblandad. Var till exempel en del pax med överlevnadskit (första hjälp låda, torkat mat) med på flyget ner från Istanbul.
 

airac

Medlem
Iraqi airways flög också under lång tid direkt till Minsk med B777(!)
Detta var under sommar, tidig höst men uppmärksammades inte alls i media.
Lokala intrycket är att man har samlat på folk senaste tiden och flyttat dem mot gränsen strax efter helgen. Samlingarna har minskat något här i stan. Det var flera grupper som checkade ut från ett hotell vi åt på i måndags. Bilderna medier visar styrkar nog denna teori, det verkar vara större folksmassor i rörelse vid gränsen nu än tidigare i år.

Det är lite stök i stan och många scener som man inte är van vid här. Vi är glada över att vi valde bort DoubleTree hotellet som ligger mitt i ”lilla Bagdad”. Vi var förbi en restaurang i närheten, och valt att tillfälligt hoppa över området.
 
Toppen