Returen: SAS MD-82 Bryssel–Köpenhamn

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Jonas C, 29 Mars 2012.

 1. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Här följer returen på min lilla weekend resa till Bryssel:

  http://www.businessclass.se/reserapporter/3817-flygning-med-sas-md-87-till-bryssel-pics.html


  INTRODUKTION


  Min vistelse i Bryssel var långt ifrån den trevligaste. Dum som jag var valde jag att snåla in på hotellet då jag ändå bara skulle spendera en natt i staden. Hotellet i fråga låg i området kring Bruxelles Gare Du Nord (norra station), ett område präglat av våld och kriminalitet. Jag upptäckte detta strax efter att hotellet bokades, men då var det redan för sent i och med att bokningen inte var återbetalningsbar (resan var bokad som en sista minuten, så flyg och hotell bokades kvällen innan avresa). Det var bara att bita i sura äpplet och försöka att göra det bästa ur situationen.


  10 Mars 2012 – Dag 1


  Efter en 10 minuters tågresa från Bryssels Flygplats steg jag av tåget i Gare Du Nord. Mina värsta farhågor om stället kom att besvarar när jag började gå längs gatan mot hotellet. I varje gatuhörn stod det gäng med skumma typer, sånt folk man absolut inte vill ha att göra med. Att hitta hotellet visade sig också vara en utmaning, då få visste vart det låg.

  I takt med att mörkret sakta men säkert föll över staden, började allt fler skumma typer samla sig på gatorna. Det kändes extremt otryggt att vandra runt med 25000kr kamera på ryggen, då risken att bli rånad i dessa trakter är väldigt hög. För min egen säkerhet avbröt jag sökandet efter hotellet, och ringde ett telefonsamtal till min vän som jag hade planerat att möta dagen därpå. Jag förklarade situationen för honom, och blev genast erbjuden att spendera natten i hans gästrum.

  Jag begav mig fort som ögat tillbaka till tågstationen, och hoppade på första bästa tåg mot staden Oudenarde där min vän mötte upp mig på perrongen.


  11 Mars 2012 – Dag 2


  Kl 10 dagen därpå infann vi oss på tågstationen i Oudenarde, där vi klev på tåget för den timmeslånga färden in till Bryssel. En kort sightseeing tur stod på agendan, och då vi bara hade två timmar att spendera i staden så höll vi oss mestadels runt området kring Grand Place.

  [​IMG]
  Trevliga gator i staden.

  [​IMG]
  Grande Place

  [​IMG]
  … Och så Belgiens stolthet: Ett urinerande spädbarn!

  [​IMG]
  Våfflor med Belgisk choklad, ett måste när man besöker landet!

  Klockan 13.00 var det dags för mig att bege mig mot flygplatsen. Jag hälsade min vän adjö, innan jag hoppade på tåget för den 15 min långa resan mot flygplatsen.

  Avgångshallen på BRU var smockfylld denna söndag eftermiddag, som vanligt med leisure pax. Incheckningsdiskarna för SAS var tyvärr stängda, så jag begav mig istället mot de delade *A incheckningsautomaterna och plockade ut mitt boardingkort, med *G tydligt markerat. Därefter påbörjade jag den långa vandringen mot airside.

  [​IMG]
  Ni som gnäller på att F Piren på ARN ligger för långt borta, så är det bara ett skutt i jämförelse.
  Tog totalt en kvart att nå airside.


  Då jag tydligen skulle ha fasttrack tillgång på BRU, så gick jag mot self-service grinden och scannade mitt BP. Till min stora förvåning fick jag "Access Denied" trots att jag har rätt till tillgång. Det fanns ingen agent i närheten att tjafsa med, så jag gick istället igenom normala säkerhetskön som lyckligtvis nog inte var lång alls.

  [​IMG]
  Airside, äntligen!

  Väl airside, begav jag mig snabbt till rulltrappan som leder upp till "The Lounge Floor". En agent inspekterade mitt BP innan hon visade mig vägen mot SAS Business Lounge.

  [​IMG]
  Ingången till SAS Business Lounge BRU.

  Vid dörren blev jag hälsad med ett "Bonjour" från agenten, vilket jag besvarade med "Hejsan!". Inga fräcka blickar, utan bara leenden. Efter att BP't scannats välkomnades jag in.

  [​IMG]
  Den stora bordsdelen.
  Bra mycket trevligare än på ARN, men är dock inte förtjust i Business Loungerna.


  [​IMG]
  Trevlig sitthörna. Lite smått imponerad, då mina förväntningar allmänt var bottenlåga.

  [​IMG]
  Väldigt spartanskt dryckutbud. Bara läsk, juice, vin och Leffe.

  [​IMG]
  … Och matutbudet var katastrof!
  Misstänker att detta måste ha varit resterna från frukost, då man inte ställt fram maten än,
  då avgångstiden fortfarande är 3 timmar fram.


  [​IMG]
  Fick nöja mig med en väldigt god Leffe Brune, och lite snacks.

  Efter en dryg timme i Loungen begav jag mig till nästa lounge. Denna gång Brussels Airlines Business Lounge. Agenten vid vändkorset blev lite smått förvånad då jag bad om att få besöka denna lounge istället för SAS Loungen.

  [​IMG]
  SN Business Lounge. Tydligen är detta också en Skyteam Lounge, om inte temporärt.
  Någon som vet?


  [​IMG]
  Överlag en ganska liten lounge. Sofforna var i fejkläder, och ganska obekväma.

  [​IMG]
  Mat & Dryckutbudet var aningen bättre än i SAS Loungen.
  Bara ost, bröd och salami fanns att äta. Bland dryckerna fanns diverse starksprit,
  samt "finare läsk" så som Tonic och Bitter Lemon. Ingen Leffe dock!


  [​IMG]
  Kände mig lite smått illamående efter all ost.

  En stor fördel med denna lounge är att man har utsikt över plattan, dvs de gater som SAS använder. Jag kunde med andra ord se planet rulla in, och kunde snabbt bege mig neråt so fort boardingen börjat.

  Kl 17.05 var det dags att kliva på planet. Som vanligt hos SAS, ingen priority boarding för *G utan alla fick gå på planet när de ville, vilket resulterade i ett smärre kaos. Väl ombord blev jag hälsad ombord av den danska pursern. Hon var lite trevligare än kärringen på utresan, men fortfarande bra mycket "otrevligare" än de svenska besättningarna. Beläggningen ombord på denna flight var 100%, och sätet brevid mig blev upptaget av en äldre herre från Danmark. Pushback kl 17.30, följt av takeoff.

  [​IMG]
  Takeoff

  [​IMG]
  Climb

  [​IMG]
  Cruise

  Efter att bältes skylten släckts, kom värdinnan ut med BOB vagnen. Samma skånska värdinna som jobbade på utresan dagen innan serverade passagerarna där bak, tror dock inte hon kände igen mig. Jag blev erbjuden en kaffe som levererades med ett leende. Märkligt nog så var det bara en handfull passagerare som valde att motta gratiskaffet.

  [​IMG]
  Gratis är alltid gott, på SAS!

  Överlag en väldigt händelselös flygtur. Har börjat inse hur tråkigt det är att flyga SAS, vilket har mycket att göra med LCC servicekonceptet. Lufthansa är bra mycket trevligare, då det händer fler saker i kabinen, men men... Tog en vända bort mot lavatory strax innan nedstigning.

  [​IMG]
  Cabin view på denna MD-82:a

  Efter en mjuk landning på Kastrup, rullade vi mot gaten i A-Piren. Det tog ungefär en kvart från planets ankomst tills att jag nådde fram till SAS Loungen.

  Vid receptionen blev jag genast igenkänd av samma damer som jobbade under gårdagen, och med ett stort leende välkomnades jag upp för trapporna. Under denna söndagkväll var loungen mestadels full av affärsresenärer, inga BC taggar syntes till. Då jag var rätt hungrig gjorde jag en räkmacka, innan jag gick bort mot vilorummet med en stor Bailey's .

  [​IMG]
  Väldigt synd att vilostolarna inte var full-flat, då jag gärna hade velat sova ordentligt en stund

  Efter drygt två timmar var det dags att bege sig mot gate D3 för nästa flyg mot ARN. En rätt så händelselös flight. Under boarding hade en kille från Economy satt sig på en tom rad i Economy Extra, något som han fick en stor utskällning från besättningen för. Tydligen hade han inte fattat att det fanns två klasser ombord på planet, trots att Y var belägen framför gardinen.


  Slutsatser


  Inte mycket att säga om SAS denna gång. Lika mediokert som vanligt, personalen var aningen trevligare än dagen innan, och BRU Loungen var en hyfsat positiv överraskning. Skulle dock föredra om SAS kunde köra någon hybrid mellan SL och BL på sina outpost lounger, istället för att ha dem som rena Business Lounge. Starksprit och Bailey's skulle vara ett stort plus om det fanns.

  Tack för att ni läste!
  Kommentera gärna :)
   
  Last edited: 29 Mars 2012
  8 personer gillar detta.
 2. Vilka belöningar man får för att sitta uppe sent en torsdagskväll/natt! Först får man se Milan hålla nollan på San Siro, sedan ännu en strålande reserapport av Jonas C. Bilderna är ju bara makalösa! Kanske får inhandla en ny kamera (även om jag har svårt att tro att det är där skillnaden ligger :) ).
   
  1 person likes this.
 3. vicce

  vicce Medlem

  Ort:
  GBG/Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för trevlig läsning samt fina bilder!
   
 4. Tack för fin reportage med snygga bilder som alltid. :)
   
 5. erhel

  erhel Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket fin och trevlig rapport! Alltid trevligt att se lite bra bilder som gör rapporten ännu bättre.
   
 6. MarcusC

  MarcusC Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Jätte bra retur rapport oxå, kan bara instämma i att bilderna är grymma. Får man fråga kameratyp ?? ( Ifall man skall investera ?)
  SAS Lounge i BRU är väl rätt spartansk, men ofta rätt lugn, och bra öl !!!
   
 7. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Tackar för att ni läste!

  Använder en Nikon D7000 + ett vidvinkel objektiv 12-24mm. Rätt så hyfsad kamera, som jag dock känner att jag börjar växa ifrån, dock funkar den fortfarande utmärkt för mina behov. Blir e.v uppgradering till fullformat senare under året, men då ryker ju en massa pengar ur resekassan, så det är något man sitter och grubblar över nu ;)
   
 8. Det är alltid så när man har flera hobby. Vilket ska man prioritera? ;)
   
 9. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Hehe jo precis. Är förvisso extremt nöjd med kameran än så länge, så den får nog vara kvar ett tag till :)
   
 10. Roger J

  Roger J Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Om du verkligen vill/hinner sova i loungen i Köpenhamn kan du be att få ett dagrum (guide finns under lounge-guider här på sidan). Det är som ett hotellrum med egen dusch.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×