Resa med läkemedel

Diskussion i 'Övrigt' startad av Nemo, 19 December 2013.

 1. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Fakta och råd om att resa med läkemedel från Läkemedelsverket. Det står en hel del om införsel av läkemedel till Sverige, men desto mindre om när man reser från Sverige. Jag har tagit fram det som gäller vid utresa och lagt till några noteringar.

  Att resa med läkemedel - regler för in- och utförsel - Läkemedelsverket
  Vilka regler gäller för införsel av läkemedel till andra länder?
  Regler gällande införsel av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder. Detta gäller även länder inom EU. Det är därför viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för införsel av läkemedel i det land du ska åka till. Skillnader kan till exempel gälla vilka mängder av ett läkemedel som får föras in samt om ett läkemedel är narkotikaklassat eller inte. Om du undrar vilka regler som gäller i ett visst land kan du vända dig till landets ambassad i Sverige (Not: alt London/Berlin/Paris-ambassaden om den inte finns i Stockholm eller om du inte får något vettigt svar) (Diplomatlistan).

  Narkotikaklassade läkemedel
  Schengenintyg info - att resa med narkotikaklassade läkemedel - Läkemedelsverket
  Om du ska resa till ett land som omfattas av Schengenavtalet och behöver ta med dig narkotikaklassat läkemedel ska du ha med dig ett så kallat Schengenintyg, som du kan få utfärdat på ett apotek (Not: Skriv ut hemma, fyll i och ta med till apoteket Schengenintyg pdf - Narkotikaklassade läkemedel). Intyget är giltigt i 30 dagar och ger patienten rätt att på laglig väg föra med sig narkotikaklassade läkemedel för högst 30 dagars förbrukning på resan. Not: Även narkotikaklassade läkemedel som du tar med dig utanför Schengen rekommenderas starkt att du hör dig för med det landets ambassad om regler och intyg.

  Mer info, eller rättare sagt samma info fast på ett krångligare språk, finns i publikationen "Information från Läkemedelsverket" nr 6 år 2013 sid 23-24, finns att ladda ned som pdf.
  Information från Läkemedelsverket - Läkemedelsverket
  Information från Läkemedelsverket nr 6 år 2013 pdf

  Annat bra att tänka på
  Flytande läkemedel i handbagaget
  Om patienten behöver ta med sig flytande läkemedel i handbagaget, exempelvis insulin, kan patienten kontakta Transportstyrelsen - Medicin i vätskeform och sjukvårdsartiklar för att få mer information om vad som gäller.
  Använd originalförpackning
  De läkemedel patienten tar med sig på resan bör alltid förvaras i sina originalförpackningar, gärna med apoteksetiketten kvar. Det underlättar vid en eventuell tullkontroll eller om patienten behöver uppsöka sjukvård för att få mer läkemedel under resan.
  Ha medicinerna i handbagaget
  Och i det incheckade. Så att du inte blir utan livsviktig medicin.
   
  1 person likes this.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×