Senaste nytt

Regelverket (EG) nr 1371/2007 - dvs EUs regler om TÅGresenärers rättigheter

Nemo

Medlem
Det finns en EU-förordning om tågresenärers rättigheter (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 av den 23 oktober 2007 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer).
Den har nämnts i några trådar (ur "Besöker du SJs resebutiker?" och ur "Dreamlinereländet för Norwegian verkar aldrig ta slut" och ur "Stopp i tågtrafiken till Östersund - vad gör jag?").

EU-kommissionen har ett offentligt samråd om förordningen, länk till frågeformuläret: Vad tycker du om dina rättigheter som tågpassagerare? Du kan nu som medveten resenär direkt påverka EU-kommissionen och våra rättigheter! Svara på frågeformuläret senast den 5 maj 2016.
 

Nemo

Medlem
Det finns även en ny lag om kollektivtrafikresenärers rättigheter sedan den 1 april 2016 Lag (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Vid en försening förstärker den rättigheterna vid resa med vissa av tågen; de som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från tågets första till sista station. Det är alltså inte den sträcka du reser som räknas, utan tågets hela sträcka. För SJ gäller det i princip endast sträckan Stockholm - Uppsala, även om undantag finns. Se Ersättning vid försening - SJ

"Ersättningsbelopp vid försening
Om tåget du reser med blir försenat har du rätt till ersättning vid försening.

Detta gäller för tåg som kör kortare sträcka än 150 km:
 
Toppen