Passagerares rättigheter: en ny app

Diskussion i 'Övrigt' startad av Ubbe, 20 Augusti 2012.

 1. Passagerares rättigheter: en ny app för smartelefoner visar alla dina rättigheter när du reser i sommar

  Resenärer som är strandade på flygplatser eller väntar på försvunna väskor kan nu använda en app för att omedelbart kolla sina rättigheter på plats. I lagom tid för sommarsemestrarna har EU-kommissionen lanserat en app för smarttelefoner som omfattar flyg och järnväg och som fungerar på fyra olika mobilplattformar: Apple iPhone och iPad, Google Android, RIM Blackberry och Microsoft Windows Phone 7. Appen finns på 22 EU-språk. I dagsläget täcker den flyget och järnvägen, men den kommer även att omfatta busstrafik och båtresor från och med 2013, när dessa rättigheter börjar gälla.

  – Hur många av oss har inte stått på en flygplats och känt oss frustrerade över folk som sagt åt oss att vi inte har några rättigheter fast vi vet att vi har det? säger EU-kommissionär Siim Kallas, som ansvarar för transport. Med den här appen kan miljontals resenärer enkelt få tillgång till rätt information om sina rättigheter när de bäst behöver det, alltså när oväntade situationer uppstår.

  Om en resa inte går som planerat är det ofta en stressituation. Oavsett om det handlar om ett inställt flyg, ett charterhotell som inte motsvarar beskrivningen eller ändrade avgångstider för tåg blir situationen betydligt lättare att hantera om passageraren vet sina rättigheter.

  För varje potentiellt problem förklarar appen passagerarnas rättigheter. Om t.ex. ett flyg blir inställt och passageraren sedan vägras ombordstigning kan han eller hon ha rätt till mellan 125 och 600 euro i ersättning. Om ens bagage skadas till följd av en olycka kan man likaså ha rätt till ersättning. Det är också bra att veta att järnvägsföretag och flygbolag är skyldiga att lämna tydlig information om prissättning och bistå passagerare med rörelsehinder.

  Om du känner att dina rättigheter inte har respekterats ger appen också information om vem du ska kontakta för att klaga.

  Under stora kriser, som med den isländska vulkanaskan 2010, kan appen också visa reseinformation och råd från EU-kommissionen.

  Appen är ett led i EU-kommissionens kampanj Dina passagerarrättigheter nära till hands:

  Ladda hem: app.jpg Länk till originalnyhet
   
  3 personer gillar detta.
 2. Kricka

  Kricka Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Kan någon redaktör slå ihop detta inlägg med tidigare befintlig tråd ?
   
 3. Fanns det en :eek: Den har jag missat/glömt...
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×