Otroliga händelser under en resa!

Diskussion i 'Övriga flygbolag' startad av Mr Planning, 23 September 2016.

 1. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är kapten som bestämmer hur och vart planet ska flyga/landa. Kapten kan inhämta råd från läkare, men det är kapten som bestämmer. Just i USA finns det en samaritklausul som fritar läkaren från ansvar.
  Finns det någon läkare ombord? - Läkarförbundet
  "Skadeståndskrav
  Men vad händer om en läkare som ingripit drabbas av ersättningsanspråk från patienten p.g.a. att något har gått fel? Det förekommer att flygbolaget i samband med läkarens ingripande kommer överens med läkaren om att överta eventuellt ersättningsansvar. Så är det dock inte alltid.
  Juridisk reglering och praxis rörande t.ex. skadestånd varierar från land till land, förändras med tiden och är därför svåra att överblicka. Eftersom oro för att ingripa ofta kopplas till USA-flygningar finns det dock anledning att nämna USA:s Aviation Medical Assistance Act of 1998. Denna författning innehåller en "samaritklausul" som innebär att en läkare som under flygning på begäran ingriper i en medicinsk nödsituation ska hållas skadeslös såvida han eller hon inte vid ingripandet orsakat en skada uppsåtligen eller av grov oaktsamhet
  ."

  Halva vitsen med att en läkare är med i Läkarförbundet är för att få halva priset på ansvarsförsäkringen. Just för skadestånd i USA täcker dock 10 MSEK inte alltid hela summan, men ombord på flygplan så gäller samaritklausul.
  Yrkesförsäkring för läkare - Sveriges läkarförbund - Folksam
  "Ansvarsförsäkring
  Försäkringen omfattar skadeståndsskyldighet för person- och sakskada som du orsakat i tjänsten, men också om du blir skadeståndsskyldig då du som läkare utanför arbetstid ingriper vid akut sjukdom eller olycksfall.
  Försäkringen gäller inom Norden med undantag för deltagande i mässor och konferenser. Vid akut sjukdom eller olycksfall gäller försäkringen i hela världen. Ersättning upp till tio miljoner kronor.
  "
   
  Knucket, Mike@GOT, Mr Basic och 1 annan gillar detta.
 2. AndersSt

  AndersSt Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant! Den där samaritklausulen från 1998 måste ha kommit runt den tiden då detta utspelade sig, möjligen något år efter.

  I just det här fallet handlade det nog inte om ev felbehandling utan om huruvida landningen varit befogad eller inte. Sedan är det inte säkert att den som ringde upp min vän hade full koll på det juridiska heller. Och som sagt, det är ju några år sedan.
   
 3. taxvalp

  taxvalp Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Det här är ett återkommande ämne här på BC och jag vill återigen tipsa om denna artikel med samma rubrik från Läkartidningen. Här tas även den i detta forum extra relevanta frågan om bonuspoäng till ingripande sjukvårdspersonal upp:
  Läkartidningen

  Själv har jag erbjudit mig att hjälpa till ombord vid tre tillfällen men någon annan har alltid hunnit före/varit närmare. Det kommer fler chanser!
   
  Nemo gillar detta.
 4. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Iochmed att det är kapten som bestämmer ifall planet ska diverta så är också ansvaret dennes. Läkaren är därigenom fri från ansvar ur den synvinkeln.

  Det sägs att Gro Harlem Brundtland (utbildad läkare med ej praktiserande, dåvarande WHO-chef, tidigare norsk statsminister) ingrep på ett SASplan över Grönland och beordrade kapten att landa, vilket denne gjorde. Utan tillgång till adekvat akutsjukhus. Så det blev inte bra för varken passagerare/patient eller flygbolag.
   
 5. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Bra att du hjälpt till!
  Rent formellt så tror jag att det är passageraren/patienten man hjälper, och flygbolaget/kabinpersonalen enbart förmedlar kontakten. Så ev ersättningsanspråk skulle isåfall riktas mot passageraren/patienten.
  I artikeln nämner de ansvarsförsäkringsgivaren (Salus Ansvar), som sedan artikeln skrevs 2008 har köpts upp av Folksam.
   
 6. SK989

  SK989 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det här hände mig för ganska många år sedan, på den tiden SAS-ägda Spanair (JK) fanns. Jag skulle flyga med JK från Madrid till Arlanda och planet var försenat. Det var inte särskilt sent på dagen men jag var trött och somnade i gaten. Helt plötsligt blir jag väckt av någon från markpersonalen som säger (givetvis bara på spanska, som jag talar hjälpligt) "Señor, senõr - ditt flyg går nu!". Jag tittade mig omkring och gaten var helt tom, så när som på mig. Jag blev eskorterad av markpersonalen till en buss som skulle ta mig till flygplanet, jag var den ende på bussen.

  Bussen stannar så vid en 767:a, vilket rimligen måste vara fel slog det mig. Förvisso var den en JK-kärra men de flög med (om jag nu minns rätt) med MD-83-or inom Europa. Jag frågade busschauffören om det verkligen var rätt, är detta flyget till Stockholm. "Si, si skynda dig nu, det är dig de väntar på." Jag skyndade mig ombord och efter mig stängde kabinpersonalen dörren. Jag slår mig ned på den stol som står på mitt boardingkort, 32A eller något i den stilen, som mycket riktigt var en fönsterplats i ekonomi. Det stämmer väl då, tänkte jag. Då visas på "filmduken" en karta samt information om flygningen. Där står då (på spanska endast) Tid till destination: 8 tim 30 min. Och på kartan över flygrutten blinkar destinationen: Habana! Något stressad över att ofrivilligt hamna på Kuba, som jag inte heller skulle ha något visum till, försökte jag snabbt leta upp någon ur kabinpersonalen och då visade det sig att jag inte var den ende ombord som inte skulle till Kuba. Ingen skulle till Kuba - och inte flygplanet heller. Det var helt enkelt felskyltat. Det visade sig att MD-83-an som skulle åkt till Arlanda gått sönder och istället hade JK slängt in en 767:a på flygningen, som väl senare under dygnet skulle gå till Havanna gissningsvis.

  Kabinpersonalen meddelade snabbt över högtalarsystemet lugnande att flygningen går till Stockholm.
   
 7. nissefalk

  nissefalk Medlem

  Ort:
  Aplared
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag var med på denna Emirates flygning satt på 1A och såg hela episoden, mannen brottades ner av 2 besättningsmän tillsammans med en svensk passagerare, hände ca 1 timme ut från Dubai över Iran, jag vart mest nervös för att vi skulle vända tillbaka till Dubai och då inte få behålla min uppgradering till First.....
  Mannen låg handbojad vid dörr L1 resten av flygningen, kapten annonserade via PAt att det varit en incident men att det nu var under kontroll och att vi skulle fortsätta till Arlanda.

  Tror inte någon bakom första business kabinen uppfattade vad som hände, senare kom kapten ut och pratade med alla i First så Emirates skötte denna incident bra.

  Man gripen på flygplan | Nyheter | Aftonbladet
  Drama på flyg till Sverige: Blev livrädda | Nyheter | Expressen
   
  Mike@GOT gillar detta.
 8. Wilhelm00

  Wilhelm00 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som rubriken lyder; Vad är det roligaste, jobbigaste eller knasigaste du varit med om på en flygresa?
  Tänker på mindre händelser som kanske inte förtjänar en egen tråd men som ändå kan vara kul att dela med sig av.
   
  rosenstam gillar detta.
 9. Habe

  Habe Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  När mitt fingeravtryck inte stämde överens med det förra som jag registrerade i USA. Att jag hade långt hår och skägg, vilket jag inte hade första gången jag registrerade mig gjorde det inte bättre.Det blev en liten besvärlig sits som löste sig. Men vart lite jobbigt där ett tag :)
   
  martin.agren, Left Turn, rosenstam och 2 andra gillar detta.
 10. Lukas2

  Lukas2 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×