Oroligheterna i Hong Kong, hur resonerar Ni?

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Juancarlos, 14 November 2019.

Tags:
 1. Kevinator

  Kevinator Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Lite nyfiken på hur du resonerar kring HK. Vi ska ju inte diskutera politik på detta forum, funderar därför om ditt beslut har något med reseupplevelsen att göra eller om det endast baseras på politisk preferens?

  Jag är inte så insatt i nya lagen, men det vore intressant att förstå hur den ev påverkar upplevelsen av utländska besökare (passkontroll / tull, hotell, nöjen, transport, etc.)? Min hypotes är att reseupplevelsen för den genomsnittlig besökare inte alls påverkas. Eller?
   
 2. Abbs

  Abbs Medlem

  Ort:
  Singapore
  Land:
  Sverige Sverige
  Hong Kong security law: What is it and is it worrying? - BBC News
   
 3. onzai

  onzai Medlem

  Ort:
  Hong Kong
  För besökare har tyvärr utbudet av restauranger och butiker minskat både pga demonstrationerna under förra året och under detta året Covid-19, men på positiva sidan finns för stunden, i alla fall att, redan innan Covid-19 hade effekt på turistnäringen så gick besökande antalet ner från fastlands Kina vilket ger mer plats för invånare och andra utlandsbesökande. Priser på hotell har gått ner vilket är positivt för besökare. För besökare till HKG gäller samma yttrandefrihetsregler som för invånare, men man behöver som turist inte springa runt skrika "Hong Kong Independence" eller liknande fraser. Vi alla vet att man som besökare försöker anpassa sig till de länder man besöker och då är det inga problem att komma till HKG.
   
  Kevinator gillar detta.
 4. Mr.cake

  Mr.cake Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  De senaste åren har jag rest till Hong Kong ett flertal gånger. Tyvärr så ser det ut att bli ett stopp med detta oavsett transfer eller inte. Tycker att det är extremt ledsamt att se hur utvecklingen har gått.
   
  Abbs gillar detta.
 5. chazzie

  chazzie Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Frågan är om det inte även kommer bli samma visumkrav som för fastlandet framöver, det är trots allt bästa sättet att "hålla koll" på icke-egna medborgare. Tråkigt då jag bara besökt HK en gång, men gillade det skarpt och vill absolut tillbaka men detta såklart ställer allt på sin spets.
   
 6. ResenärenLars

  ResenärenLars Medlem

  Ort:
  Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  Detta är ju en svår balansgång, att skriva om på detta forum då vi ska vara opolitiska. :)
  Jag kan väl dock säga att jag inte är jätteförvånad. Redan 1997 ställde jag mig frågande till hur länge det skulle vara.
  Man kan ju kanske tycka att britterna var naiva som trodde att avtalet skulle hållas. Eller så brydde man sig inte...

  Jag gillar också Hongkong och tar mig alltid dit om jag "tvingas" spendera en weekend i Kina under mina tjänsteresor, men tyvärr så tror jag att intresset för Hongkong, både som turistland och "affärsland" kommer att avta. Det kommer att öppnas möjligheter för andra att kliva fram.

  Personligen så både hoppas och tror jag att Taiwan kommer att försöka sno åt sig en del av kakan. Det borde t ex ligga helt i linje med den enorma expansionen man gör av flygplatsen i Taipei.

  För övrigt så är det inget konstigt med att lagarna gäller även utländska personer. Så är det väl i de allra flesta fallen i alla länder, att man har samma lagar för både egna invånare och utländska medborgare. Där gäller det väl som vanligt för oss resenärer att utföra det jobb vi kommit för att utföra (eller turista) men att i övrigt hålla oss neutrala. Man har ju alltid möjligheten att rösta med fötterna, dvs att inte åka dit, varken i jobb eller som turist om man tycker att det känns bäst.
   
  fcx gillar detta.
 7. JacobGBG

  JacobGBG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det fanns inte så mycket val. Leasen gick ut och alla såna handslag var på Kinas nåder.
   
  onzai gillar detta.
 8. ResenärenLars

  ResenärenLars Medlem

  Ort:
  Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  Delvis rätt, leasen gällde ju enbart New Territories. Men man försökte ju troligtvis att hålla ihop helheten och chansade kanske på att detta trots allt skulle vara det bästa.
   
 9. Hachans

  Hachans Medlem

  Det har helt och hållet att göra med Kinas politik. Jag är inte det minsta intresserad av att ge legitimitet till deras lagar etc genom att fortsätta besöka Hong Kong. Jag är glad att jag har hunnit se det.

  Jag tror säkert att individuella besökare inte märker något särskilt när de åker. Men när nu övervakningen ökar, friheter minskar för de som bor där och Kina tänker statuera exempel med aktivister och så så känner jag inte riktigt att det är en utveckling jag vill stötta. Det känns inte moraliskt rätt för mig.

  Men det är mitt personliga ställningstagande, det är upp till var och en att avgöra var deras gräns går. Min går här.
   
  Groggman, JacobGBG, dino_81 och 8 andra gillar detta.
 10. henrik l

  henrik l Medlem

  Ort:
  KVB
  Land:
  Sverige Sverige
  Det där är väl en "10 000-kronorsfråga":) Den stora frågan är väl vad partiet vill med HK? Har inte läst något om Macao, men hur det det ut med lagstiftningen där?
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×