Då var det dags för del 2!
Vietnam Airlines VN 1827
Det var en A321 som skulle ta oss till Phu Quoc, en flygtur på endast 40 minuter. Det var mängder med turister på detta plan; tyskar, engelsmän, svenskar och andra nordbor. Tyvärr fick vi stå och vänta en 40 min på startbanan innan vi kom iväg. CC gick en snabb tur med vagnen och det serverades ljummen Coca Cola ut petflaska eller vatten om colan ej passade.
VinOasis Phu Quoc
Jag hade hemma, efter ordentlig undersökning, valt att boka VinOasis (med full board). Valet stod mellan det, VinPearl och Radisson Blue. Då VinOasis hade ett vattenland samt en promotion att man fick gratis biljetter till VinSafari och VinPearl Land valde jag detta. När vi hämtat väskorna och gick ut utanför ankomsthallen fanns det ett stort bås där VinPearl-personal tog hand om våra väskor, gav oss vattenflaskor och vi fick hoppa in i en minibuss så begav vi oss iväg mot hotellet. Det var en färd på runt 45 minuter över ön innan vi kom fram till hotellet. Vägen snirklade sig fram genom små byar där man såg hur enkelt de lever här, korrugerade plåtskjul med hängmattor. Det påminde oss om Thailand för 20 år sedan. Dessutom massor av vildhundar och ganska så skräpigt utmed vägarna.
Utmed stränderna låg hotellen på rad samt vi passerade mängder med pågående hotellbyggen.
Nåväl, framme vid VinOasis gick incheckning smidigt och vi välkomnades in till restaurangen för middag.
Hela VinOasis är ett gigantiskt komplex med flera hotell som mer eller mindre sitter ihop: VinOasis och Corona Casino sitter ihop i samma byggnader, Radisson Blue är mer eller mindre även detta integrerat i hotellkomplexet och en 5 min promenad via stranden så kommer man till VinPearl. Som gäst på VinOasis kunde vi tex nyttja poolen vid VinPearl.
Hotellet
Det som ingick vid full board /all inclusive var frukost, lunch, middag på buffétrestaurangerna Nautilus 1 och Nautilus 2 där 1:an skulle servera internationell mat och 2.an mer asiatisk/vietnamesisk mat. I praktiken så var det ingen skillnad på dem utan det var samma sorts mat i båda och de var exakt likadant uppbyggda. Dock var det alltid bättre att ta N2 då det var mycket mindre folk i denna. Till frukost fick man även äta i ”Chinese Restaurant” vilket vi alltid gjorde då den hade uteservering mot poolen och morgonsolen. Väldigt många av gästerna här var ryssar eller koreaner. Säkert 70% av hotellet bestod av ryssar som åkt hit på jul och nyårssemester. Fördomsfullt kan man säga att de betedde sig som ja.. ryssar brukar göra. Rummet var fräscht och modernt men inte så stort på runt 32m2, men en stor balkong ut mot grannhotellet VinPearl.
Grymt god Fanta!
Maten:
Buffé är ju buffé och det var väl lite som väntat. En del mat var riktigt bra och en del ganska så dåligt. Men med tanke på den ganska stora variationen och mängd med rätter gick det varje kväll att plocka russinen ut kakan; krabbor, ostron, wokad struts, havskräftor, pad thai, jätteräkor, wokad biff etc etc. Stor salladsbar och mängder med efterrätter och ostar. Till barnen fanns en pasta-station, hamburgare och pommes samt glass-stånd. Det förekom en viss förvirring vad gällde dricka då de alltid förutsatte att de som beställde öl hade ett all inclusive-band. När jag inte hade det blev det lite vimsigt och det tog tid innan de förstod hur de skulle debitera detta, detta återupprepades kväll efter kväll.
Nautilus 2
Frukosten var ganska lik frullen på IC Saigon i mängd men kanske inte lika bra kvalité. Men allt du behövde fanns, pannkakor, våfflor, bacon+ägg, mjölk-flingor, pho-soppar, nudlar etc etc. Dock tog saker slut hela tiden pga mängden människor och personalen hann inte alltid med.
Frukost på "Chinese Restaurant"
Poolen:
Hotellet hade en stor ny fräsch pool och dessutom ett litet vattenland ”Seaside Water Park” med en lazy river, 1 ”vuvozela”, 2 fritt fall och 2 kanor där man åker i 4 personer i ett typ stort däck. Dessutom ett stort vattenlek-djungelgym med mindre vattenkanor, big drop och vattensprutor.
Att få tillgång till Seaside Water Park krävde att man antingen köpte biljett eller att man hade det inklusive på bokningen. Det var en bra park men en stor nackdel var att det var väldigt begränsat med solstolar, om man kom senare än 10 så var alla slut. Dessutom ganska udda längd och viktgränser på en del ganska modesta vattenbanor (från 140 cm på vissa = sonen nekades och max 80 kg på vissa andra = jag nekades), vi har ju åkt 10 gånger värre banor på tex Coco Cay i Bahamas. Dessutom så spärrade de av större delen av vattenparken de 2 sista dagarna vi var där för att under 1 månad renovera och byta ut en del slides. Som tur var hade vi kört alla och spenderade de dagarna vid stranden eller andra pooler. Men för de gäster som kom kan det inte varit så roligt om man såg fram mot ett vattenland.
Lite folk och många kanor
Big drop
Poolen vid VinPearl därmot var gigantisk, troligen den största vi sett, och lite folk så det blev en favorit. Jag mötte en gammal kompis där som var styrman på TUI och nu hade 2 dagar ledigt innan de skulle flyga hem. Han berättade att VinPearl var ”TUI-hotell” för britterna vilket förklarade det stora antal britter vid detta hotell. Tydligen hade ryska chartern VinOasis. Många svenska bodde tydligen på något Best Western nere i Duon Dong-byn som TUI hade.
Pool-lek i kvällssolen
Stranden:
Väldigt fin typisk ”thailand-strand” med fin vit sand, solstolar, palmer, sacosäckar och hängmattor. Kristallklart, varmt och lugnt vatten. Barer runt om på stranden som sålde dricka och barkäk. Men igen, en väldigt udda sak var att kl 1800 så ”stängde” stranden, med den innebar att alla badvakter visslade som tokar på alla som var i vattnet och mer eller mindre tvingade upp alla ur havet. Man fick på sin höjd doppa fötterna. Väldigt underligt och störande!
Stranden på kvällen
Själva stranden sträckte sig flera kilometer utmed kusten och hotellresorter kantade den.
Det fanns flera snorklingturer på Klook som gick till olika öar utmed södra delen av ön men pga dotterns gips fick vi denna gång skippa snorklingen.
Solen gick ner i havet och det var underbara solnedgångar, väldigt vackert även på kvällen med fiskebåtar i fjärran som lyste som små prickar ute på havet.
Fina solnedgångar
VinPearl Safari
VinPearl Safari Conservatory var en djurpark som låg rakt ut i djungeln, en kort busstur från hotellet. Entrén ingick i vårt hotellpris. Även denna var helt nybyggd och så fin. Djuren hade det verkligen stort. Vi såg alltifrån bengaliska tigrar till jättesköldpaddor. Lunch intogs på en terrass bland giraffer som vi sedan fick mata med morötter. Vi såg en fågelshow och fick hålla i rovfåglar och papegoja. Det ingick även en Safari över ett stort område med buss så vi fick se bl.a. vita noshörningar som de skyddar från jakt. En av favoriterna för barnen var ändå enkelt nog att mata och klappa killingar på Barnens Zoo.
Lemurer
Giraffer
Noshörningar
Och en liten killing...
Duong Dong Town
Själva staden på ön var Duong Dong Town, cirka 20 min med buss som hotellet stod med. Vi spenderade en eftermiddag/kväll där för lite shopping. En ganska typiskt rörig sydostasiatiskt by/stad. Här var det full fart med gatukök blandat med mängder av butiker, marknader och restauranger. Allt var såldes mycket billigt. På en restaurang längst floden drack vi goda "lemon shakes" och testade att äta grillad sjöborre. Mycket udda mat såsom olika sorters sniglar, musslor, bullfrogs, ormar och diverse blötdjur och skaldjur säljs överallt. De hade flera bra kaffebutiker här där vi köpte olika kaffesorter.
Vid lokala Partihögvarteret
Durian även här...
Fiskebåtar på väg ut
Grillad sjöborre
"Ice Cream Rolls" - stor favorit hos barnen
Svensk eller Schweizisk vodka?
VinPearl Land
VinPearl Land var en nöjespark/vattenpark/akvarium som ligger precis bredvid hotellet så vi åkte dit en morgon. I akvariet såg vi massor av fiskar och reptiler samt matning av riktigt stora rockor och hajar. Häftigt! Sedan åkte vi de två rides som återstod när man exkluderande de som var längdgräns 140 cm på och de som var avstängda eller ännu inte byggda. Alltså en liten besvikelse att stället inte var färdigbyggt samt att många "barnsliga" attraktioner har 140 cm gräns. Likaså var det i VinPearl Lands vattenpark. Dottern nekades av badvakten i vissa pga gipset medan andra sa OK. Vågpoolen vi såg på kartan var inte byggd ännu tillsammans med flera andra vattenrides som stod ”comming in summer 2020”. Trots allt var akvariet värt besöket och allt ingick ju ändå i vårt hotellpris.
Hälften av sakerna fanns ej än..
Matning av fiskar
Akvariet
Hajmatning
Hemfärd!
Efter 10 dar i Vietnam var det dags att bege sig hemåt. Hotellet stod för transport till flygplatsen och vi fick en egen chaufför i ny Toyota Rav4. Det var enorma köer till chartercheckin men 0 kö till reguljärflyg, skönt! Dock kändes säkerhetskontrollen inte direkt säker när vi passerade igenom med en vattenflaska i ryggsäcken och dotterns gips gick obemärkt förbi.
Vietnam Airlines VN 1824
Eftersom det var separatbiljetter så ville vi inte riskera något strul på Saigons flygplats så vi hade sett till att ha över 4 timmars overlay. Dock så strulade planet då det var sent in och dessutom fick vi sitta och vänta 30 minuter (igen) på banan innan take off. Dock var det en kortare flygning än de utsatta 60 minuterna. Ljummen Cola och vatten serverade som förra gången…
Saigon Airport
När vi anlände landade vi in på inrikesterminalen och efter att ha fått bagaget behövde vi ta oss till utrikes. Det gjorde man genom att knalla en ganska lång väg utomhus kryssandes mellan folk och mopeder på en liten gångväg. När vi kom fram så var det organiserat kaos men det gick snabbt att hitta till Thais check in-diskar. MEN tyvärr så var de stängda och skulle öppna 1:45 innan avgång, surt! Vi fick stå och vänta 30 min innan check in startade. Då var vi först i businesskön och det avverkades snabbt. Där fick vi lounge-vouchers till Le Saigonnais eller Lotus Lounge, man kunde välja själv vilken man ville ha. Dessutom kunde man komma in med guldkort om man reste med Thai.
Surt att vänta...
Efter det var det fullt vid passkontrollen med folk och därmed långa köer. Endast ett par kontroller öppna, de öppnade nya allt eftersom och folk mer eller mindre sprang till de nya köerna vilket ledde till en del trängsel. Väl genom var det lika lång kö till säkerhetskontrollen, men längst bort stod en skylt med ”crew only”. När jag skärskådade den stod det med små bokstäver under ”business class” så vi gick helt sonika dit. Den kön var helt tom och vi viftades snabbt fram. Skönt!
Le Saigonnais Sasco Business Lounge
När vi var genom tänkte vi först gå till Lotus eller Orchid Loungen men vi såg många människor där så vi tog rulltrappan upp till andra våningen för att istället besöka Le Saigonnais. Loungen var ganska liten men trevligt uppbyggd med mycket växter och utsikt över plattan, den var ungefär halvfull. Det fanns en massagestol (som var upptagen av en sovande kines hela tiden vi var där).
Det fanns mycket att välja på i matväg, massor av småplock och smörgåsar, frukt, pho soppa, vietnamesiska pannkakor, en del andra varma rätter samt olika snacks såsom nötter och chips. I dryckesväg fanns 3 olika Saigon-öl (Export, Special och Lager), rött och vitt vin, mousserande samt några flaskor starkfika. En helt OK lounge att spendera nån timme i.
Maten
och drycken..
Thai TG 557 Saigon – Bangkok
Även här hade det blivit equipment change, från en gammal A330 (2-2-2 i C) till en ny A330-300 (33R) med 1-2-1. Väldigt fräsch med nya business-stolar. Jag är ingen expert på olika business-stolar så jag vet inte vilken modell detta var och vilka andra som ev använder den men dessa var bredare än Thais tidigare, hade bra med förvaringsutrymmen och framförallt längre utrymme i sovläge. Divanen var borta och ersatt med ett litet fotstödskrypin under stolen framför (för sovläget). Även här delades det inte ut några hörlurar, ej heller amenity-kits.
Stolen
CC var snabbt framme och erbjöd dricka innan take-off.
Detta var också en kort flygning på cirka en dryg timme men de presterade en OK tre-rätters bestående av kycklingrullar, fisk i sötsur sås samt ”degklumparna” med kokoskrämsfyllning. CC var alert och fyllde på glaset mer än en gång. Här var i princip alla sätena fyllda, tror inte en plats var ledig i C-kabinen.
Menyn
IFE:n var ny 18 tums HD och rapp med touchfunktion och påminde om Lufthansas nya. Mycket bra och responsiv. Dock var det i princip samma utbud med filmer som när vi flög ut från Arlanda, trots att det var ny månad. Utbudet är stort, men 100-tals filmer, tv-serier och mängder av dokumentärer. Synd bara att vi inte hade detta flyg hela tiden då detta var Thais fräschaste av alla flighterna vi gjorde.
Rapp och bra IFE!
Nytt och fräscht
Eva Air Lounge
Vi landade in vid concourse E och jag ville gärna testa Eva Airs lounge så vi styrde kosan ditåt, denna ligger vid början av concourse F. Registreringen gick snabbt och man går in till höger för att komma in i själva loungen. Loungen är ganska lustigt belyst med diverse olika lysrör och speglar, går man längre in i loungen förstärks detta och det känns som man är på något sorts sleazy disco från 80-talet. Det finns många olika sorters stolar i olika sittgrupper runt om i loungen. I början av loungen till höger finns två massagestolar som den kvinnliga delen av familjen använde under ganska lång tid medan jag och grabben åt lite middag och softade. Matmässigt var detta en bra lounge, det fanns diverse olika asiatiska rätter såsom nudlar, kyckling med ris och dumplings. De hade även pizzaslice och spagetti och köttfärssås. Till det diverse kallskuret och mackor och snacks. Dessutom hade loungen glass! Stor hit! Magnum på pinne (vit och mörk choklad) samt olika sorters glass i bägare (Durianglass... mmm).
När det gäller dryck fanns det en stor kyl med diverse läsk och öl på burk. Det fanns ett rött och ett vitt på flaska, öl på tapp samt ett antal flaskor starksprit. Tillräckligt för att man skall vara nöjd.
Fikat..
Jag passade på och lånade en dusch (man lämnar boardingkortet i pant) och dessa var mycket fräscha, det var skönt inför långflighten! Vi hade några timmar innan flyget (nattflyg) gick men den tiden rann iväg så vi glömde testa Royal Orchid Prestige Loungen denna gång också, vi gick förbi den på vägen till flyget.
Thai TG 924 Bangkok – München
Detta var en nattflight med avgång 0050. En 7770-300 som var likadan som de andra 777-flighterna, vi satt även denna gång på hela rad 11. Ungarna var vid detta laget ganska så trötta så direkt efter take-off bäddade de ner sig och somnade, endast jag i familjen tog middagen. Denna gång tänkte jag välja det västerländska alternativet, grilled beef tenderloin med potatiskaka och sparris. De var snabbt ute med fördrinkar och nötter för att ganska snabbt därefter påbörja serveringen. Förrätten var lite olika smårätter; rökt lax med mango, vegetarisk roll och någon sorts liten wrap. Helt OK men inget minnesvärt. Biffen såg riktigt fin ut när den kom in MEN tyvärr var den alldeles för genomstekt. Jag fick såga ganska ordentligt för att dela upp den, nej detta var endast för folk som gillar skosulor.
Skumpan är god!
Sedan tog jag osttallrik med portvin samt kaffe och konjak. CC var alerta även denna flygning och undrade ofta om jag ville ha något mer att dricka. Typiskt nog blev det under middagen kraftig turbulens och de fick avbryta serveringen ett tag innan det lugnade ner sig, men det småskumpade vidare ett par timmar.
Förrätten
Seg biff..
Ganska kort efter middagen släcktes det ner. Jag betade av Once upon a time in Hollywood (som jag började på redan förra flighten) och Zombieland: Double Tap innan sömnen tog över. Då det var den ”trånga” stolen tyckte jag det var struligt att sova även här, men fick några timmar sömn fick jag i alla fall.
Barnen sov 8 timmar i sträck och vaknade någon timme före frukost. Jag hade beställt full breakfast och den var väldigt bra, bröd, frukt, yoghurt, eggs benedict, juice och kaffe.
Amenity Kit denna gång var från Mandarin Duck och innehöll det vanligt samt en hårborste. Förpackningarna var väldigt smidiga och de fungerar numer som förvaring åt ungarnas alla olika sorters pennor.
Mandarin Ducks amenity kit
Vi landade in runt 0600 i ett München där det föll snöflingor (!) och var runt nollan.
Lufthansa Senator Lounge Satellit K
Efter en promenad till tullen och väl genom tullen såg vi att vår flight skulle avgå från K, dvs satellitterminalen. Man få åka ett antal rulltrappor ner och ta ett tåg en kort bit, sen ett antal rulltrappor upp för att komma in i K och L. Lufthansa Senator Lounge ligger nära K11.
Loungen ser ut som de vanliga Senator-loungerna kan man säga. Denna hade lite annan placering av maten och en bardisk i mitten med diverse dricka. Många olika soffgrupper samt stolar och bord i ”matsalsdelen”. Vi åt en liten lätt andra frukost. Utbudet var väldigt bra och varierande; ägg och bacon, korv, pretzels, keso, yoghurt, diverse bröd och sylter/marmelad samt flera olika juicer och smoothies. I början var det rätt så tomt i loungen men fylldes på snabbt av en massa businessfarbröder i kostym. Vi tycker alla att Lufthansas lounger gör en aldrig besviken, tänk om T5 Guld kunde vara ens hälften så bra i mat- och dryckesväg!
Bra fikautbud!
och bra frukost!
Film i väntan på boarding
Lufthansa LH2414 München – Stockholm
Detta leg gick i ekonomi. När jag bokade kunde jag se 4 platser i C men hur agenten än gjorde fick hon bara fram eco så vi fick överleva 2 timmar i turistklass. Dock är ju Lufthansa C inom Europa ingen direkt skillnad iaf så det spelade föga roll. Flighten var händelselös, barnen sov hela vägen och vid 11 landade vi på Arlanda.
Det var en väldigt trevlig vistelse i Vietnam. Saigon var häftigt och man kan lätt spendera några dra till där och göra andra utflykter och sevärdhetsbesök medan Phu Quoc var mer en klassisk ”Thailand-destination”. De byggde något fruktansvärt mycket på ön och det känns som de är på väg att göra ett Phuket av hela ön. Det var nog bra att åka nu för det är väl stor risk att ön blir sönderturistad inom en snar framtid. Vietnam kommer vi återvända till, vi har kollat upp både Nha Trang och Da Nang. Kanske påsken 2021?
Tack alla ni som läste!