Nattåg till Europa

Diskussion i 'Andra transportmedel' startad av 011430121, 12 Maj 2020.

 1. Nu har Regeringen givit Trafikverket i uppdrag att direktupphandla trafik mellan Stockholm och Hamburg och Malmö och Bryssel (med stopp i bl.a. Hamburg och Köln).
  Misstänker att man har haft goda diskussioner med Tyskland innan detta beslut, då detta var ett orosmoln i utredningen. Det har ju också, bevisligen, gått för andra länder.

  Man får 400 miljoner kronor för att komma igång, men hur det fördelas (och över hur länge) presenteras i höstbudgeten. Tror utredningen pekade på att given summa (om fördelat korrekt) ska subventionera lösningen till rimlig prisnivå.

  Man ska senast vara igång Augusti 2022 vilket för en tågsatsning är snabba rör. Man har ju också startat en utredning om att åter köpa in/underhålla tågfärjor så kanske blir det än mer framöver (en sådan lösning är väl av mest nytta mot öst).

  Små volymer men bra med alternativ. Egen kupé kanske lockat i skenet av Corona..

  Regeringen klubbar igenom dagliga nattåg från Sverige till Europa - DN.SE

  Danmark, Tyskland, Bryssel nås därmed direkt med tåg, och med ett byte Schweiz, Österrike, Frankrike, Tjeckien, Polen, England, Holland, Luxemburg.

  Italien nås, förutom med enstaka chartertåg, ändå inte med ett byte. Man kan dock hoppas på att snabbtågen från Milano inom kort förlängs från Frankfurt 1h10min till Köln.

  Spanien, Portugal, Kroatien mfl (vanliga turistdestinationer) är fortsatt långt borta för tågresenärer. För den med tiden/orken blir det såklart ändå enklare än tidigare.
   
  anjak, Jönsson, 011430121 och 5 andra gillar detta.
 2. ekf

  ekf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag noterade nu att Alpen-Sylt-tåget inte transporterar bilar eller cyklar, så de verkar ha ändrat sig. Synd, då det hade varit ett fint sätt att ta sig söderöver. Bil till Hamburg, tåg till Salzburg och sedan bil dit man nu vill.
   
  Palazzi gillar detta.
 3. Tomas E

  Tomas E Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det betyder alltså att fortsättningen är beroende av både höstens budgetbehandling i riksdagen och budgetbehandlingen hösten 2021? Kan vara värt att ha i huvudet med tanke på alla frågetecken kring januariöverenskommelsens fortsatta hållbarhet. Hittills/i år kanske det finns majoritet för denna typ av tågsubventioner ändå, men frågan är hur det ser ut nästa år när kostnaden för Covid-pandemin ska summeras?
   
 4. Även praktiska detaljer såsom förhandlingar med banverk/trafikverk i andra länder (kan dra ut på tiden) och om någon kan/ämnar lämna anbud kan också ställa till det.

  Kan ju vara så att ingen får ihop affären att trafikera given sträcka, ens med subventioner. Mer troligt hinder är väl dock att det tills 2022 inte finns fordon att tillgå, med den komfort som önskas.
  Inköp av nya fordon hinner man garanterat inte med, begagnatmarknaden är inte överdrivet stor, Snälltåget har inte sovvagnar (kravställt) och ÖBB har väl sina vagnar rätt välanvända.

  I praktiken är det väl ÖBB och Regiojet som ens kan lämna anbud till 2022. Vet inte om Regiojet har vagnar att avvara men ska det bli ÖBB så måste man nog sockra budet för att det ska köra den till förmån för annan trafik.

  Det allra bästa vore väl egentligen ÖBB som upphandlad på Stockholm-Hamburg och där det sen fortsätter i egen regi till Wien eller Zürich. Då kan de förhoppningsvis (om dygnets timmar räcker) bara förlänga en existerande linje.
  Än mer valmöjligheter om det juridiskt är möjligt.

  Kommer bli en knölig process, men jag tror de får ihop detta. Finns gott om bra personer på TRV och välvilliga politiker i EU-länderna det berör.
   
  011430121 gillar detta.
 5. igelkotten

  igelkotten Medlem

  Ort:
  London
  Jag tror det här är pengar som helt kastas i sjön så länge som flyg samma sträcka inte förbjuds (vilket jag inte tror kommer ske). Per Bolunds uttalande i samband med detta låter som vilken lokalpolitiker som helst vid öppnande/återfinansiering av en regional flygplats.

  Med så många frågetecken som det ändå tycks vara, samt att de verkar ha satt en helt orealistisk tidslinje (helt uppenbart för att ha något att visa vid nästa riksdagsval) så är det rätt tydligt att detta kommer summeras som ytterligare ett slöseri med skattemedel på ett ogenomtänkt projekt som inte håller i längden. Väldigt synd - hade regeringen varit långsiktiga med denna tågsatsning hade de väl kunnat utreda vad som behöver göras för att tåget bättre ska konkurrera med flyget och satsa pengarna där, istället för att lägga de på något som är ett nischat och opraktiskt resealternativ för den stora massan.
   
  pswe gillar detta.
 6. Det intressanta idag var att infrastrukturministern sa att han rest runt för att få till bilaterala avtal med andra länder om att få köra upphandlad trafik på deras spår. Försökte hitta mer info om detta på regeringen.se men misslyckades. Någon som vet om det verkligen är klart med Tyskarna? I så fall är ett hinder borta.
   
 7. SK989

  SK989 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Enligt Trafikverkets egen beräkning blir kostnaden för skattebetalarna ca 50 miljoner kronor per år för en nattågslinje Malmö - Bryssel samt ca 45 miljoner kronor per år för en nattågslinje mellan Stockholm - Hamburg. Dvs. det är den förlust man räknar med, enligt Trafikverkets betänkande till regeringen.

  Att lägga 100 miljoner per år av skattebetalarnas pengar för endast två tåglinjer är dock i mitt tycke ekonomiskt vansinne, i samma stil som när kommunpolitiker betalat flera miljoner av skattebetalarnas pengar i subventioner för att ha en utrikeslinje från den lokala flygplatsen, som t.ex. i Karlstad. Jag har inga problem med att man lägger 100 000 000 kronor per år för att subventionera en kollektivtrafik men det är lite väl lite man får i det här fallet.
   
  henrik l, igelkotten och Alf gillar detta.
 8. airac

  airac Medlem

  Ort:
  Västerås
  Land:
  Sverige Sverige
  Det blir ju närmare miljonen i veckan för varje linje eller 100t per avgång. Bra skatteåterbäring för de som åker!
   
  SK989 gillar detta.
 9. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Skall bli intressant att se om EU politiker i Sydsverige kommer att nyttja tåget till Bryssel. Jag vet inte om det forfarande är så att dessa prominenta personer forfarande får resersättning efter dyraste färdsätt utan att behöva redovisa verklig kostnad. Då blir det ju fortfarande lönsamt att köpa snikbiljetter och behålla överskottet till hushållskassan.
   
  Berglund gillar detta.
 10. SK989

  SK989 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Frågan är ju hur många nya tågresenärer den beräknade subventionen på 100 000 000 kronor per år ger. Normalt, dvs. under icke-corona tid, kan man åka (dagtåg) från Stockholm till Hamburg med ett byte (i Köpenhamn), vilket ger en restid på drygt 10 timmar. Några av de som idag redan åker tåg Stockholm - Hamburg kommer säkerligen att ta ett framtida nattåg i stället, men just dessa passagerare innebär inga nya tågresenärer - utan istället för att idag nyttja kommersiell trafik åker man med skatttesubventionerad tågtrafik vilket spär på det ekonomiskt minst sagt tveksamma med en så stor skattesubvention.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×