När kommer de renoverade X2000-tågen?

Diskussion i 'SJ & SJ Prio' startad av perhall, 19 Januari 2019.

 1. Hachans

  Hachans Medlem

  Korglutningen ändrades för komfortens skull. Folk blev sjösjuka och det gav x2000 dåligt rykte. Men det var längesen nu.
   
 2. Så kanske det är men även om det står ABB på tågen så är Bombardier som har all dokumentation och Stadler får gissa sig till mycket.
   
 3. Hachans

  Hachans Medlem

  Ja. ABB har inte byggt tåg på många år. Det blev efter några led uppköpt av Bombardier som har det nu.
   
  Dreamliner gillar detta.
 4. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag tror nog att du får läsa på lite mer om offentlig upphandling. Det är inte så illa som du skriver om lägsta pris och okunnig leverantör. SJ ären kompetent upphandlare. Genom att skriva en heltäckande upphandlingsspecifikation är det inte så enkelt att det enbart är lägre pris som gäller utan det kan vara en massa andra faktorer som avgör. Lagen om offentlig upphandling är bra om det är en kompetent myndighet som upphandlar. Tyvärr finns det flera okompetenta myndigheter som borde tagit hjälp när man upphandlar. Senast läste jag om MSB upphandling av att få till helikoptrar för brandbekämpning av skogsbränder. Här borde man definitivt behövt tagit hjälp av någon myndighet som har kompetens för detta, exv FMV.

  I detta fall med X2000 har det väl inte gjorts en offentlig upphandling eftersom att SJ bestämt sig för att göra en livstidsförlängning på befintliga X2000. Då har man ju tagit fram ett underlag som visar att detta är mer ekonomiskt fördelaktigt att livstidsförlänga X2000 istället för att köpa nya tåg. Då gör man istället en direktupphandling hos den som är leverantör av X2000 tåg. Sedan kan man ju alltid diskutera vad som är livstidsförlängning när man bara behåller skalet och allt annat blir nytt.
   
  perhall, 011430121, NotRyan och 1 annan gillar detta.
 5. Hachans

  Hachans Medlem

  Korrekt, utöver att SJ vill köpa nya tåg också. SJ Delta har dock sats på paus pga strul med upphandling bla.
   
 6. Offentlig upphandling är för mig ett skämt och det behövs inte på stora bolag varför ska vi behöva det i AB Sverige....
  Jag vet att flera aktörer offererade detta jobb. Orsaken till valet av leverantör vet jag inte. Jag hoppas det blir trevliga tåg.
   
  Niclas Persson gillar detta.
 7. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag håller inte alls med dej. Offentlig upphandling är bra. Det är skillnad på stora bolag som själv får stå för risken om det blir en dålig affär. Statlig och kommunal verksamhet finansieras med dina och mina skattepengar. Det är bl a ett sätt att minimera risken för korrupta upphandlingar. Jag hoppas också att det blir trevliga tåg i likhet med vad X2000 är idag.
   
  Dreamliner och adhoc76 gillar detta.
 8. adhoc76

  adhoc76 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Offentlig upphandling är krångligt, ställer stora krav på beställarens kompetens att kravställa och inte sällan blir det långa beslutsprocesser och närmast regelmässigt överklagas tilldelningsbeslut. Precis som @Alf påpekar så finns det ytterst goda skäl för att offentlig upphandling ändå är att föredra. Det förebygger korruption (förekommer ändå - jag vet) och det bidrar (om det görs på ett bra sätt) till att använda skattebetalarnas pengar effektivt..
   
  Berglund, Nemo, Dreamliner och 1 annan gillar detta.
 9. Jönsson

  Jönsson Medlem

  Land:
  Danmark Danmark
  Det låter nästan som om offentlig upphandling är något unikt för Sverige. Det är det inte. I princip alla världens fungerande ekonomier reglerar offentlig upphandling i lag. På goda grunder.
   
  Berglund, perhall, Brandforce och 1 annan gillar detta.
 10. perhall

  perhall Medlem

  Det låter ibland som att offentlig upphandling är ett dåligt system. Företag är själva inte alls alltid bättre än offentlig sektor på att köpa upp/in. Precis so Alf skriver så funkar LoU bra om myndigheten har beställarkompetens, på samma sätt är det med företag som köper saker...
   
  Berglund och Alf gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×