Lufthansa avbokade min konfirmerade bokning

Diskussion i 'Star Alliance' startad av Nanneboy, 22 Mars 2021.

 1. Krotan

  Krotan Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Mja men man ska aldrig säga aldrig med tysken, ibland vet inte högerhanden vad vänsterhanden gör.. :)

  Håhå, ja det vore något för SAS att plita på. Fler botar som kan skapa kaos :D
  Men ja. På ena sidan logiskt att det måste bekräftas, på andra sidan undrar man..
  Det är nästan så man blir sugen att ta jobb inom detta på SAS så man vet hur det faktiskt funkar, istf att spekulera friskt :p
   
  Dbodenfo gillar detta.
 2. MTheC

  MTheC Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Vore ju kul om någon här i forumet har erfarenhet av hur det fungerar med ändringar, måste de bekräftas av utställaren? I mitt fall vet jag att jag kollade på en av bokningarna knappt 1.5 dag innan den sen var avbokad (funderade på om jag skulle boka om den) så det innebär att det fönstret att reagera i sådana fall skulle vara någonstans mellan 0-36h. Det är ju ganska kort tid om det ska ske manuellt på något sätt.
   
 3. SK525

  SK525 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Åtminstone i mitt fall var det inga ändringar i tidtabellen nu mellan söndag/måndag. Däremot ändrades tiderna på Swiss-flighterna den 25 feb. En teori kan ju vara att det är den ändringen som SAS har missat att bekräfta i så fall. (Vill minnas att det var många Swiss-flighter som fick ändrade tidtabeller ~25 feb, vilket skulle kunna vara en tänkbar förklaring till att det är många som fått sina biljetter avbokade nu)
   
  Thomasn gillar detta.
 4. Fredde18

  Fredde18 Medlem

  Ort:
  Norrköping
  Land:
  Sverige Sverige
  Om det är som skrivs ovan och Swiss just nu är inne i en tidtabellsändrings-fas (inför S21) kan ju en strategi vara att kolla sina flighter via Swiss bokningssida då och då (inte "my bookings") och se om de ligger kvar bokningsbara lika som man själv har. Upptäcker man något nytt får man proaktivt ringa SAS innan det tråkiga mailet dyker upp. Den som har betalversion av Expertflyer kanske kan ha en "alert" på sina flighter...
   
 5. SK989

  SK989 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Borde inte EU261/2004 vara tillämpligt här? Eftersom avbokningarna sker mer än 14 dagar före avresa har man förstås inte rätt till schablonersättning om 250 - 600 euro men man har väl rätt att bli ombokad till flyg med jämförbara tider till det flyg som ställts in? Det har ju ingen betydelse för EU-förordningen om man betalat biljetterna med poäng eller riktiga pengar och en bekräftad biljett för en flygning är en bekräftad biljett. Ställer Lufthansa in ska de boka om till ett annat flyg som passar passageraren, vilket framgår av artikel 5.1 a i EU-förordningen som hänvisar till artikel 8 som uttryckligen säger att passageraren får välja mellan återbetalning eller ombokning till likvärdiga transportvillkor. Samma sak gäller Swiss om flygresan börjar i EU.

  Huruvida skälet för att flyget ställts in beror på pandemin spelar ingen roll eftersom undantaget om extraordinära omständigheter avser rätten att få schablonersättning - rätten att få återbetalning eller ombokning gäller även under extraordinära omständigheter (vilket bekräftats av EU-domstolen redan efter det isländska vulkanutbrottet för ca 10 år sedan).

  Det kan förstås vara svårt att få sin rätt här. SAS-kundtjänst kommer bara säga "computer says no" om det inte finns lediga awardplatser (sannolikt säger SAS ibland "computer says no" även om det finns awardplatser, men nya Tallinn kan inte hitta dem). Lufthansa kommer förmodligen inte vara behjälpliga utan hänvisa till SAS trots att det var de själva som ställt in. Går man till domstol - vilket förekommer - så torskar Lufthansa i rätten. Jag har sett några rättsfall var flygbolag tvingats att ersätta passagerarna när de själva köpt biljetter i liknande situationer och sedan krävt ersättning av flygbolaget för den nya (revenue) biljetten.
   
  Last edited: 23 Mars 2021
 6. Tonton

  Tonton Medlem

  Detta har ju diskuterats oändligt antal gånger här på BC. (I EU261/2004-tråden)

  Det är lite av en gråzon - flygbolagen har, som vi vet, tagit synen att det enbart går att boka om (Förutom i vissa undantagsfall) när det finns tillgängliga awardplatser. Om någon väljer att ta det till domstol, vinner man då? Som den amtatör jag är - Ja, jag tror det. Skulle det gagna oss passagerare? Nej. Flygbolagen skulle vid ett sådant prejudikat helt enkelt ändra biljettreglerna för bonusbiljetter så att de blev mindre flexibla etc. Ibland tror jag att vi ska välja våra strider och istället uppskatta att det är en gråzon till viss del.
   
  Mattias Holmén gillar detta.
 7. Känns som ni pratar förbi varandra här? Jag uppfattade från @SK989 han menar enbart att detta är applicerbart 14 dagar innan avresa då några verkar ha drabbas nära inpå.
   
 8. När man bokar en *A-award nästan ett år i förväg får man räkna med att det kommer att ske ändringar. Man får bevaka sina bokningar, jag brukar kolla en gång i veckan. När något har ändrats, oftast bara 5 min tidtabellsändring, måste man själv kolla upp så att resan fortfarande går att genomföra. Är det något ben som faller pga för kort bytestid eller inställd flyging är det bara att börja kolla på nya alternativ och ringa SAS. De kommer inte automatiskt boka om dig och det är inte det utförande flygbolagets ansvar att fixa nya platser. Måste finnas nya lediga bonusplatser. Bara att acceptera detta som en del av den här "hobbyn".

  Särskilt i dessa tider sker ändringar av flygplanstyp, linjer, tider och dagar löpande. Min kommande påskresa har jag fått ringa om 7 ggr nu. Routingen ser inte alls ut som det var tänkt från början.

  Jag brukar tänka att flygbolagen jobbar med säsongerna mars-okt och okt-mars. När man har kommit in i den period som man ska resa i (tex om man ska åka över nyår - i oktober) kan man vara ganska säker på att det inte blir fler stora ändringar. Då kan man boka anslutnimgar, hotell m.m.
   
  Mr Basic och Fredde18 gillar detta.
 9. Krotan

  Krotan Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Håller förvisso med dig helt om den här. Men ivf i mitt fall var det inte applicerbart. De ändringar som gjorts har inte påverkat så att resan inte går att genomföra alls. Snarare ökat på tiden på stoppen på vägen.

  Men visst har du helt rätt, man får vara mkt mer om sig och kring sig när man bokar tidigt ut och speciellt i dessa tider också.
   
  Cristoffer Cedergren och Mr Basic gillar detta.
 10. Thomasn

  Thomasn Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Du har nog rätt. Jag fick fick mail om tidtabellsändring den 25/2 som jag dumt nog ignorerade. Igår fick jag mina biljetter med Swiss avbokade. Ringde SAS imorse och de löste detta snabbt och jag fick tillbaka min ursprungliga bokning.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×