Kryddöarna vid Afrikas östkust; Zanzibar , Pemba och Mafia - tips och info?

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av rvarttinen, 4 September 2016.

 1. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för ditt informativa inlägg! Manta ger ett väldigt trevligt intryck ... det tycks som om naturen i grannskapet är värt ett besök (enligt resorten). Ska kolla in bloggen, pumbasomgranne, i helgen.

  P.S. Har också ett vagt minne av att jag sett något om Mantas 'underwater room' på BBC.
   
  Last edited: 30 September 2016
  Erik Linge gillar detta.
 2. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant! Hur lång tid tog båtturen mellan öarna? Kan det vara ett alternativ till att flyga?
   
 3. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för alla tips och intressanta inlägg. Har dock lite fler frågor om boendet på Zanzibar, och restauranger ...

  Någon av er som bott, och kanske även ätit, på Emerson Spice: Emerson Spice
  De tycks ha två välrenommerade restauranger. Och, till detta 12 pietetsfullt dekorerade, rätt stora som det verkar, rum. Är de verkligen stora?

  Zanzibar Serena Hotel, SLH, verkar ligga bra till nära havet och relativt centralt? Zanzibar Serena Hotel, Luxury Hotel in Zanzibar, SLH

  Har du något annat ställe i Stone Town du hellre rekommenderar än dessa två?
   
 4. Jag kommer inte ihåg exakt men jag skulle tro att det tog runt två timmar.
  Jag tror att flyg är säkert bekvämare och fortare än båt, i alla fall om vi pratar om samma sorts båt som vi åkte.
   
  rvarttinen gillar detta.
 5. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ser onekligen trevligt ut! Kanske en liten rapport när ni varit där? :)
   
  RonnieK gillar detta.
 6. mtlmr

  mtlmr Medlem

  Ort:
  Malmö
 7. Några bilder från Pemba (i 2005):

  Vid hamnen:
  Pemba, 01.jpg

  I byn:
  Pemba, 06.jpg
  Pemba, 07.jpg
  Pemba, 08.jpg
  Pemba, 09.jpg
  Pemba, 12.jpg
  Pemba, 14.jpg
  Pemba, 15.jpg
  Pemba, 16.jpg
  Pemba, 17.jpg
  Pemba, 18.jpg

  Vid stranden:
  Pemba, 19.jpg
  Pemba, 21.jpg
  Pemba, 22.jpg
  Pemba, 24.jpg

  På flygplatsen på Pemba:
  Pemba, 33.jpg
  Pemba, 36.jpg
   
  Napapijri, jerixon och rvarttinen gillar detta.
 8. swede77

  swede77 Medlem

  Ort:
  Här och där!
  Land:
  Sverige Sverige
  Hej,
  Har arbetat i Tanzania det senaste 2 åren och rest till Zanzibar många gånger, kanske 7-8 gånger. Rest från Dar med flera av de små safari bolagen i cessna caravan och flera andra flyplanstyper, även med Precision air och deras ATR.

  Nåväl har rekat på flera ställen och i min mening så är det mest fantastiska vattnet och stränderna på nordspetsen av ön både på väst och östsidans nordpspets, som du säkert sett är det också här lyxhotellen främst ligger. Ett av mina absoluta favvo hotell i världen heter Ras Nungwi beach hotel (4 stjärnigt) enligt guide men med otrolig service och en känsla av privat beach och lyx som är oöverträfflig. Men ett hotell som bäst passar par på honeymoon eller någon som vill ta det väldigt lugnt.

  Jag har undvikit stonetown och rest oftast direkt till hotellet pga tidsbrist. Men på den stora vägen genom, nord/syd gående så passerar man hundratals kryddodlingar och kryddförsäljare så kryddor kan du lätt hitta, fråga chauffören.Absolut värt att köpa med sig hem, perfekt som gåva.

  Angående lokala maten kan du besöka något av de kända kolonial hotellen i Stonetown. Arabiskinspirerat zanzibar kök. Den lokala vanliga maten är inget att eftersträva, mest ugali och bönor.

  Lounge finns i Dar Es Salaam utrikesterminal och kan vara värt att betala för då flygplatsen i övrigt är ytterst spartansk. Den loungen är för övrigt recenserad tidigare här på Businessclass.se

  Notera att om ni väljer att göra ett stopp i Dar så är trafiken nästan jämt förfärlig på väg till flyplatsen. Endast mitt i natten är det ok, räkna annars med 3 timmar för att resa till flygplatsen från stan för att ha god marginal.
   
  Steve, Agö, jerixon och 2 andra gillar detta.
 9. Pixel

  Pixel Medlem

  Vi var på Zanzibar i vintras över nyår. Jag, sambo, svärföräldrar och infant på 1 år. Vi åkte med Emirates från Bryssel via Dubai till Dar-Es-Salaam. Därifrån byte med Precision Air till Zanzibar. Flygplatsen i Dar Es Salaam är ingen höjdare. Väldigt få stolar att sitta på och väldigt varmt och mycket folk. Airside finns inte mycket att göra med något matställe och någon souvenirbutik. Prövade loungen och hade aldrig betalt 25 dollar för att komma in här. + för ett (långsamt) internet och AC men annars mörkt och inget direkt spännande att äta.

  Taxi behöver inte förbeställas på Zanzibar. Det finns gott om fordon som tar dig in till Stone Town för 10 dollar. Vi åkte sträckan både 20:00 och 09:00 men hade aldrig några problem med köer. Tog kanske 20 min att resa.Vi tittade på resorterna när vi skulle välja boende men tyckte det kändes öde då vi vill inte ligga stilla hela tiden. Det var också ganska uppbokat då vi beställd någon månad innan nyår och det kändes ganska dyrt för vad man fick på en del ställen.Vi tog en rundresa med bil upp till norra delen och är glad att vi inte valde den delen. Ganska öde och inget att se. Man var tvungen att ha tillgång till bil om man öht skulle ta sig någonstans.

  Vi bodde i Stone Town hela resan (12 dagar) på Zanzibar Grand Palace som ligger i norra delen vid färjeterminalen. Vi tyckte Stone Town var väldigt mysigt med alla gränder och småaffärer. Det finns en hel del och titta på här. Restauranger som vi besökte var tex.:

  6 degrees South Grill and Wine bar. Mycket bra och lite västerländskt, bra service och kött.

  Emerson Spice, Väldigt bra, Här åt vi på nyårsafton.

  Mercury, Låg vid vårt hotellet så det blev lite stamhak när man ville ha något snabbt. Dock mycket folk innan färjan till fastlandet gick. Mycket historia om Freddie Mercury här.

  The floating restaurant, Avrådes. Trevligt läge men så dålig service och väldigt lite av maträtterna som fanns på menyn kunde man beställa. Vi lämnade och gick vidare.

  The Swahili house, Också ett väldigt bra och trevligt ställe.

  Forodhani Gardens. Detta är ett måste att pröva på en gång. Massor av grillar dras igång och det är ett folkmyller och dofterna är fascinerande. Du får inte så mycket mat för pengarna och det gäller att läsa bägge sidorna på matsedeln för att se vad det kostar. Spartanskt, trångt och du sitter där det finns plats då bord och stolar existerar inte. Dock gör man det bara en gång.

  Observera nu att vi är inte den typen som letar efter vita dukar-restauranger och att det måste vara femstjärnigt utan rejält med bra mat och gärna en trevligt ställe med utsikt och trevlig miljö utan att det kostar en förmögenhet.

  Vi hyrde bil en dag med guide och drog norrut. Vi passerade och stanna på en kryddfarm som vi tyckte var trevligt och väldigt informativt. Inga problem i slutet med dricks eller några köpkrav.

  Vi tog båten ut till Prison Island och såg på jättesköldpaddorna och tittade på fängelset och ett totalt öde "lyxhotell" som ligger på ön. Massor av anställda såg vi men aldrig några gäster. Därefter tog vi båten till Nakupenda beach. En ö på några hundra meter och 50 meter bred ute i havet som bara består av gyllene sand och turkost vatten. Åk tidigt på morgon så slipper du köerna på Prison Island.
  Det finns stränder i Stone Town som fungerar att ligga på och havet är helt ok att bada i. Dock finns det knappt några ställen med solstolar och matställen om man behöver det.

  Det är bara vissa ATM som man kan plocka ut pengar på om man är utländsk. Fråga efter rätt bank.
   
  jerixon och rvarttinen gillar detta.
 10. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack båda två för informativa och inspirerande inlägg! Blir fler saker att kolla upp och planera ... kul!

   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×