Senaste nytt

Japan Airlines Boeing B787 fattade eld på Boston flygplats

MarcusC

Medlem
Enligt Financial Times (10/1) gällande incidenten med branden på JALs 787 i måndags 7/1 på Boston Logan. Uppstod branden i APU, troligen en explosion i ett Lithium batteri som startar APUn. Om detta hade hänt i luften hade det kunnat fått mycket allvarliga konsekvenser.
 

Paby

Medlem
787 har fått ett undantag av FAA för att ha lithium-ion, allt för jakten på vikt.

Intressant nog gick för 16 månader sen ett emergency airworthiness directive ut från FAA till alla operatörer av Cessna Citation 525C (http://www.caa.si/fileadmin/user_upload/pageuploads/AD-NOTE/AD-2011/FAA_EAD_2011-21-51_emergency.pdf), som då hade undantag för att få ha lithium-ion, att dessa skulle bytas ut inom en vecka till NiCd efter en brandincident. FAA tvingade Cessna att blixtförändra planets spec och operatörerna att byta bort lithium-ion i hela flottan. Undantaget som Boeing redan hade fått var dock för politiskt känsligt att röra ryktas det, givet att 787 då redan var år försenad...
 

MarcusC

Medlem
WTF!? Har de lithium-batterier i flygplan? Det verkar ju helt vansinnigt.

Ja verkar ju sådär med tanke på alla diskusioner kring dessa batterier. Just flygbolagen är ju väldigt hårda...Som jag förstår är det inte ett enda Li batteri heller...

Får väl se var detta slutar.
 

agehall

Medlem
Näe, det lär ju vara ganska många celler för att få fart på en APU. Det verkar helt vansinnigt imho. Visserligen släpar man ju runt en massa lithumbatterier i laptops och annat när man flyger, men dessa lär ju vara pyttesmå i jämförelse.
 

nilsson

Medlem
Nej, moderna batterier håller ju lika mycket energi per gram som sprängämnen. Fast jag ser en stor risk till spekulation här. Första rapporten var väl att incidenten hände efter att extern el var inkopplad.
 

MarcusC

Medlem
And here we go again. ANA har ställt in alla 787 flighter för idag 16/1.

http://www.avherald.com/h?article=45c377c5&opt=0
 

agehall

Medlem
TV4 rapporterade att två bolag ställt in alla 787-flighter. Kanske inte den säkraste källan, men det skulle väl inte vara helt främmande om det är sant.
 
Toppen