Jag blir tokig på numreringen av Stockholms tunnelbanelinjer

Diskussion i 'Andra transportmedel' startad av Juraj, 14 Juli 2016.

 1. Juraj

  Juraj Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är nog bara på businessclass.se där man inte blir rädd att ställa en sådan fråga...

  Jag märkte nyss några saker som förvirrar mig. På den gröna linjen i Stockholm finns det tre numrerade linjer: T17, T18 och T19. Kollar man SLs hemsida (Tidtabeller, kartor och annan reseinformation - SL - SL och linjekartan (https://sl.se/ficktid/karta/vinter/SL_Spårtrafik.pdf) så stor det att T18 åker ifrån Farsta strand till Alvik. Fast i verkligheten åker T18 från Farsta strand till Hässelby strand vilken man ser det först när man använder sök funktionen (se bifogad bild). Åt motsatt håll, från Hässelby strand åker ingen T18, utan T19 till Hagsätra. Varför är det så? Varför står det inte på SLs hemsida i listan med linjer eller på linjekartan?

  För att göra det ännu mer komplext, så har vissa tåg på den gröna linjen Vällingby som slutstation. Hur hänger det ihop med T17, T18, T19 och linjekartan?
   

  Bifogade filer:

 2. Abbs

  Abbs Medlem

  Ort:
  Singapore
  Land:
  Sverige Sverige
  I rusningstrafik finns det väl extra insatta tåg som ej går hela vägen? T.ex vanligt med tåg mot Telefonplan från Mörby Centrum, trots att Telefonplan ej är slutstation på röda linjen.
   
 3. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Vissa tåg vänder långt före Vällingby. SL verkar vilja göra det hela så komplicerat som möjligt, och det har de lyckats bra med tycker jag.
   
 4. Juraj

  Juraj Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ok, extratåg i rusningstrafik förklarar Vällingby som inte finns markerad på kartan som slutstation.
  Men det förklarar inte att hemsidan nämner linje T18 som Farsta strand - Alvik, medan i verkligheten är linjen Farsta strand - Hässelby strand. Och att Hässelby strand är slutstation för T18, men första station för T19.
   
 5. anjak

  anjak Medlem

  Man ska nog inte lägga för mycket tid på att titta på numreringen av linjerna utan koncentrera sig på mellan vilka stationer man vill åka. Känns mer som teoretiska nummer än faktiska linjer.
   
  Sofia, Mr.A, agehall och 2 andra gillar detta.
 6. Juraj

  Juraj Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är ju SL som använder linjenumren både på hemsidan och i deras utrop på stationerna. Så jag tycker det borde vara logiskt och konsekvent, vilket det inte är nu. Alternativet är att sluta använda dem helt och hållet.
   
 7. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Linje 17 går till/från Skarpnäck
  Linje 18 går till/från Farsta Strand
  Linje 19 går till/från Hagsätra
  Sedan är västra ändhållplatsen flexibel, men det är iallafall ingen förgrening. Så om du ska västerut, bry dig inte om numreringen, kolla istället på vart just ditt tåg åker. Om du ska söderut efter Gullmarsplan, kolla vilken linje du åker.

  Historiskt gick Linje 18 gick till Hässelby Strand, Linje 19 till Vällingby och Linje 17 till Alvik. Sedan fanns extralinjerna 27, 28, 29 som gick en kortare sträcka i sydlig riktning.
   
 8. Juraj

  Juraj Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  För min del ställer det inte till när jag ska bestämma mig hur jag ska åka. Det är bara så att jag försöker förstå logiken hur SL tänkte när man gav namnen/numren till linjerna. Om det inte är logiskt och konsekvent så kommer det nog inte störa resenärerna som använder systemet ofta, men det kan förvirra turister. Och det stör ju nördar som är intresserade av sådana smådetaljer (läs: det stör mig :)).
   
 9. Kricka

  Kricka Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  För att störa planen ytterligare så finns det ju även linje 19 Åkeshov - Skarpnäck (dock
  bara under rusningstid).
   
 10. tågnörd

  tågnörd Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Ett visst arv från spårvagnstiden finns nog kvar också. Linjerna 13 och 14 gick till Mälarhöjden och Fruängen och linje 19 gick till Örby, tex.
   
  Nemo gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×