Hur kommer vårt resande påverkas vid vaccinering?

Diskussion i 'Övrigt' startad av ulagun, 2 December 2020.

 1. JohnR

  JohnR Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Idag öppnar Minnesota där jag bor för vaccinering av alla över 16 år. Jag är inbokad för min första "shot" på Torsdag.

  Personligen är jag tveksam med nyttan med vaccinpass. Man borde istället öppna upp helt när man nått en hög grad av vaccinering bland befolkningen (70% ??), och sjukdomsfallen dalat.
   
  Ping, bayindirb, Osten och 5 andra gillar detta.
 2. JacobGBG

  JacobGBG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det handlar ju uppenbarligen om att fungera som ett tillfälligt styrmedel för att underlätta turism för de länder som är väldigt beroende av det.
   
 3. Tyvärr är jag varken moderator eller har doktorshatt så jag får ju inte uttala mig.
  Men jag tror inte att vaccinpassen försvinner på flera år eftersom alla inte 1.) vill vaccinera sig, och 2.) delar av världen inte kan vaccinera sig. Det är verkligheten.
   
 4. Jag får min första spruta imorgon och har nästa inbokad den 20e efter att ha hängt på låset här i NYC. Här släppte man på alla från 30+ sedan imorse.

  Här i NYC har man introducerat ett speciellt epass som visar att du tagit dina shots om du skall börja hänga på tex sportevenemang eller liknande när man väl släpper på publik. De kommer att godkänna även PDF etc med samma information men passet kommer göra allt mycket enklare i vardagen.

  Jag killgissar att vi kommer få leva med något sorts pass/id som visar att man får röra sig mer fritt under en längre period. Även när man rör.aig mellan stater
   
  squeezen, Osten och JohnR gillar detta.
 5. JohnR

  JohnR Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant, det visste jag inte!

  Det har jag svårt att tro.
   
 6. Därav ett långskott.

  Appen som man kan ladda ner och mer info finns på Excelsior Pass | COVID-19 Vaccine

  Jag gillar konceptet med appen och skulle gärna gå på en hockeymatch med Islanders när tillfälle ges där man antingen har testat negativt eller är fullt vaccinerad.
   
  JohnR gillar detta.
 7. Men @JohnR det är väl så i princip idag redan under pandemin? Vissa delstater kräver PCR-test/karantän för besökare från andra delstater? Är det inte så i New York @sembl ? Eller om man har varit i en annan delstat och returnera till New York så är det PCR/karantän? Så en förlängning, under en tid där vaccinpass ersätter karantän/PCR är väl en ganska naturlig förlängning av detta? Jag vet inte om det finns någon information om detta redan i New York?
   
  JohnR gillar detta.
 8. mha321

  mha321 Medlem

  Samtidigt är resor mellan stater ofta en väldigt het politisk potatis i USA. Konstitutionellt skyddad och allt det där. Skulle inte förvåna mig om det är enklare att kräva ser för tex sport eller musikevenemang än det är för resor mellan stater, både praktiskt och politiskt.

  (att det sedan rent smittomässigt dessutom har större effekt, särskilt när man fått ner siffrorna lite, har nog faktiskt mindre inverkan än politiken...)
   
  JohnR gillar detta.
 9. bachelor

  bachelor Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Har inte hört hur länder ställer sig till utgångsdatum av vaccinpasset. De flesta verkar ju vara överens om ett 6-9 månaders skydd, men sen ska ny spruta tas som jag fattar det. Har något land antytt vilken livslängd passet har efter fullgjord vaccinering? Tänker mig rätt många scenarion där det blir svårt att boka en resa längre fram i tiden om man inte "vet" att man kan få ny dos vid den tidpunkten.

  Tänker också att Sverige bör skala upp sin vaccinering redan nu om man ska hinna med att ta en ny runda tidig höst för de som var allra först med att ta spruta i vintras.
   
 10. Jag kollade lite vad som gäller nu för New York och det står här:
  COVID-19 Travel Advisory | Department of Health

  Punkt 3 är intressant: Travelers from state that are contiguous with New York (Pennsylvania, New Jersey, Connecticut, Massachusetts, Vermont) are exempt from the travel advisory.
  Det vill säga att man samkör mellan dessa delstater.

  Sen till den konstitutionella frågan som är intressant:
  Freedom of movement under United States law - Wikipedia

  Då skulle väl någon i principen redan kunna stämma NY State för "unjust burden" i nuläget, och i framtiden med ett vaccinpass ;) Vi kommer få leva med mycket spännande villkor länge tror jag, och vissa kommer vara i strid med grundlagsprincip i flera länder verkar det som.

  Det som är tråkigt idag är att människor inte kan skilja på fakta, åsikter och erfarenheter. Coronapandemin i mitt tycke har skapat helt nya experter som ofta baserar argument på åsikter, gärna något man har läst på Facebook. Tyvärr är inte fakta längre fakta, det finns också "alternativa fakta" sedan några år tillbaka. Personligen har jag blivit ohört källkritisk och förlitar mig till en handfull nyhetskällor och går gärna direkt till källan.

  Det svåraste tycker jag både ur ett samhällsperspektiv, som medborgare men också i min roll här som medlem/moderator är att situationen är så dynamisk att när man tror man vet, så kommer det någon ny abrovinkel.

  Men jag slutar inte vara positivt överraskad över hur snabbt man har tagit fram vaccin, hur imponerande kraftfullt det amerikanska samhälle kan vara när det krävs. Här har vi två glada medlemmar i @JohnR och min vapendragare @sembl som är relativt unga, men som nu får sin Pfizer-cocktail. Jag tycker vi gläder oss med båda idag.
   
  Chrisse, micsjo, bayindirb och 5 andra gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×