Hur definieras en resa?

Diskussion i 'Övrigt' startad av Capa, 9 Januari 2018.

 1. Capa

  Capa Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Reseförsäkringen gäller väl då resan påbörjas? Ser inte varför inte resan kan påbörjas genom att man hyr en bil på hemorten? Om man inte ska använda bilen så gäller den såklart inte men då minskar ju också behovet av extraförsäkringar..
   
  Gus gillar detta.
 2. Myllys35

  Myllys35 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Ser inte hur resan kan ha påbörjats om du är kvar på hemorten. Sannolikt blir det problem att få ersättning i det fallet.
   
 3. Capa

  Capa Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som jag skriver ovan så gäller ju självklart inte försäkringen om man inte ska använda bilen till att ta sig någonstans. En reseförsäkring är ju till för just.. resor. Hur en resa definieras hos Santander vet jag ej men jag ser det inte som onaturligt på något sätt att man hyr en bil på hemorten för att resa någonstans och sedan lämna tillbaka bilen på hemorten. Men ska bilen bara användas på hemorten alternativt inte röras alls så kommer försäkringen inte att gälla, det är helt korrekt.
   
  Myllys35 gillar detta.
 4. mha321

  mha321 Medlem

  Jag vill minnas att Santander åtminstone i något läge sade att det godkänns enbart om du har en hotellnatt eller motsvarande som visat att du åkt på resa. Om du bott i tex egen stuga så räknas det inte. Otydligheten i exakt vad som räknades och inte gick åtminstone mig att låta bli att chansa.
   
  Capa gillar detta.
 5. Myllys35

  Myllys35 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Ja, jag ser det nu. Läste ditt inlägg lite slarvigt första gången :)
   
  Capa gillar detta.
 6. Berglund

  Berglund Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  En "resa" definieras som att du köpt en färdbiljett och eller övernattning på annan ort. Att boka hyrbil på hemorten och sedan åka iväg med den kommer inte att räknas som en resa!

  Jag citerar Santanders villkor från Europeiska, punkten 2, stycke 2 som handlar om när gäller försäkringen:
  "Med resa menas färdbiljett eller researrangemang som avser färdbiljett och logi (s.k. charterresa, reguljär-biljett och logi) såld av organiserad researrangör,resebyrå eller transportföretag
  .
  Betalning av resa ska ske med kortet direkt till researrangör, resebyrå, transportföretag eller organiserad förmedling."

  Slut citat.

  Vidare i punkten 11.1 och jag citerar:
  "
  Försäkringen gäller vid hyra av fordon under resa, inrikes och utrikes, betald enligt punkt 2 eller om den försäkrade betalat fordonshyran till 100 % med kortet på resmålet utomlands."

  Slut citat.

  Vi ser då här att försäkringen täcker endast inrikes resa, där en Resa är något där du köpt färdbiljett eller researrangemang som avser färdbiljett och logi. Du kan alltså inte hyra bil på hemorten och få del av försäkringen för att resa iväg med bilen! Du måste ta dig till annan ort, medelst köpt färdbiljett eller researrangemang och under resans gång eller på destinationen, valt att hyra bil - endast då omfattas du av Santanders kortförsäkring. Glöm heller inte att resan måste ha betalats med kortet, enligt både punkt 11.1 och punkt 2.

  Tillägget att "eller om den försäkrade betalat fordonshyran till 100% med kortet på resmålet utomlands" innebär endast att du på en utlandsresa blir befriad från kravet att resan skall ha betalats med kortet. Utomlands räcker det alltså med att du endast betalar hela bilhyran med ditt kort för att omfattas av försäkringen.

  Om man sedan går vidare och läser detaljerna i American Express Platinums försäkringsvillkor så finns samma eller mycket snarlika villkor i deras hyrbilsförsäkring. Amex kräver också att det är en resa och definierar den såhär, jag citerar:
  ” "Resa” definieras som en Resa utanför det land där Försäkrad är bosatt eller en Resa inom det land där Försäkrad är bosatt och som måste innefatta en flygning eller minst en förbokad övernattning på annan plats än där den Försäkrade bor.
  ...
  Resans kostnader (transport, boende, utflykter, fritidsaktivteter) måste betalas till 75% med Platinum Card eller Membership Rewards-poäng."

  Slut citat.

  Vidare läser vi på sidan 11, under rubriken "Förmåner Hyrbil - Stöld, Skada och Ansvar" följande och jag citerar punkten 2:
  "De här förmånerna är tillämpliga under en Resa för alla förare, upp till maximalt 5 stycken, som namnges i hyresavtalet. Kostnader för hyrbil måste betalas till 75% med Platinum Card eller Membership Rewards-poäng."

  Slut citat.

  Igen, även hos American Express Platinum så anger villkoren mycket tydligt, bortanför egna tolkningar, för att försäkringen skall gälla - måste man vara på en Resa och då köpt flygbiljett eller förbokad övernattning på annan ort samt betalat minst 75% av resans kostnader med sitt Amex Platinum.

  De som alltså, felaktigt, tror att de är skyddade enbart för att de har bokat/betalat hyrbilen med sitt Amex Platinum eller för den delen Santander Mitt Kort+ borde vara medvetna om att hyrbil på hemorten normalt inte innefattas. Enda sättet är via Amex Platinum och med en förbokad övernattning, där du använder hyrbilen för att köra till övernattningsstället/orten. Då gäller försäkringen, annars inte.

  Att döma av hur folk resonerar tidigare här i tråden så verkar det onekligen vara en viss grad av förvirring, otydligheter och missförstånd. Vad man själv tycker är naturligt eller onaturligt har dessvärre ingen som helst bäring på försäkringsvillkor. Därför bör man, om man tycker det är tillräckligt viktigt för att bry sig, läsa, se till att förstå och ställa frågor om det är något man inte själv klarar att reda ut av texten. Det här är inga oklarheter utan tvärtom är villkoren faktiskt väldigt tydliga.
   
  Gus, Olle K, ZZZebra och 7 andra gillar detta.
 7. pswe

  pswe Medlem

  Tack för att du orkade!
  Det var precis detta jag ville hjälpa läsare att uppmärksamma men då ämnet behandlats utförligt i en tråd under kreditkortsrubriken höll jag mig väldigt kortfattad.

   
 8. Thornado

  Thornado Medlem

  Bra att saker och ting reds ut...

  Om man nu skulle vilja vara besvärlig, så kan man ju fråga sig hur långt man egentligen måste resa för att detta ska gälla. När jag hyrde en bil hos Avis i helgen så tog jag tunnelbanan från Sundbyberg till Rissne (för detta hade jag köpt en färdbiljett av SL) och där hyrde jag bilen. Det är givetvis inte så det menas, men samtidigt tycker jag att man borde kunna argumentera för att jag i detta fall (om jag nu hade haft Santanders kort) borde vara täckt av försäkringen.

  I realiteten så är det dock givetvis bäst att inte sätta sig i den typen av tveksamma situationer som mest kan ge en huvudvärk...
   
  Gus och cantona gillar detta.
 9. Meazza

  Meazza Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Hade du tänkt ta in på hotell i samband med detta? Annars gäller det ju ändå inte enligt informationen i inlägget som du citerade.

  Att Rissne dessutom ligger i Sundbyberg är en annan svaghet i resonemanget.
   
 10. Capa

  Capa Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  @Berglund Tack för utförligt svar.

  Jag kommer att teckna en separat hyrbilsförsäkring på inrådan av Doktorn tidigare i tråden.

  Case closed.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×