Senaste nytt

Hjälp mig att hitta ett vettigt jobb

rvarttinen

Medlem
De flesta som reser mycket är specialister på vad de gör, oavsett om det handlar om försäljning, konsultation, teknik, IT eller vad det må vara. Det ligger lite i sakens natur att man med tanke på de kostnader en resa innebär helst väljer att skicka kunniga och beprövade medarbetare. Och specialist blir man med hårt arbete och engagemang (och lite tur och ödmjukhet) men inte minst krävs det ett intresse för ämnet, annars blir det nog hopplöst svårt. Börja i den änden istället och låt resten växa fram med tiden.

Kunde inte sagt det bättre själv! Gör du något du verkligen gillar att göra så blir det alltid bra ...
 

Westerngypsy

Ny medlem
Helt otroligt vad många intelligenta och intressanta svar jag har fått.

Om mig själv jag fyller 30 år om 2 månader och är således inte jätteung men inte heller särskilt gammalt. Jag har redan en Fil. Kand i Internationella Relationer (Utrikespolitik) 2 år med olika ströutbildningar inom mellanösternkunskap, internationell konflikthantering, ryska, italienska och nu första året på en yrkeshögskoleutbildning för att bli exportsäljare.

Mitt CV är så löjligt brett och knasigt att jag måste ta bort saker och anpassa mitt CV till flera jobb. Jag har jobbat som vd-assistent och tolk i Frankrike, ett liknande jobb åt ett import/export företag i diamantbranschen i Belgien. Jag har jobbat på många små organisationer i olika befattningar, startat upp ett eget EU- projekt i Polen en massa år sen. Sen har jag jobbat som Stockholmsguide, jag har jobbat som kock i en lunchrestaurang och sen diverse jobb på vandrarhem och hotell. För närvarande jobbar jag som vikarie och scenbyggare/roddare.

Förra sommaren jobbade jag på SAS med incheckning, vilket var ett väldigt roligt och intressant jobb där man fick träffa människor från hela världen. Jag kanske checkat in några av er, vem vet?Kan säga att vissa människor låter alla dessa guldkort tro att man är över lagen. Många människor i business class som kommer 2 minuter innan deras plan ska gå, de kan prata i telefon och inte ens säga vart de ska åka. Varefter man måste ringa till gaten, lastningen etc för att fixa det, ibland får man inte ens ett tack. Men generellt sett kan jag säga att de flesta som reser mycket är artiga och trevliga.
Om ni har några "behind the scenes" frågor om check-in svarar jag gärna på frågor.

Gällande resande i tjänsten förstår jag att det kan bli väldigt tröttsamt och ensamt, jag skulle nog inte vilja ha över 100 resdagar per år. Jag skulle om jag verkligen bara ville resa mycket kunna börja jobba som scenbyggare på turneer, men 14 timmars jobbdagar och allt fysiskt jobb avskräcker.

Det finns säkert massor med jobb som servicetekniker och ingenjör, men jag är på mitt sjätte eller sjunde studieår så det känns som att det räcker.

Mitt stora problem är att jag inte vill jobba på kontor, jag jobbade flera år på kontor och tröttnade på hela den omgivningen. Jag inser att många kvalificerade jobb innebär kontorsarbete till en viss grad. Jag tänker dock inte gå tillbaks till att sitta i 4 veckor med samma Ecxel-ark.

Jag ska definitivt kolla upp olika trainee-utbildningar både i Sverige och utomlands. Jag har precis börjat en praktik där jag kollar upp information om olika marknader för att exportera alkohol. Jag lär mig otroligt mycket och trivs men jag inser att företaget är för litet för att kunna erbjuda mig en tjänst efter avslutad praktik.

Men jag tror att jag väldigt gärna skulle jobba med import och export av alkohol. Jag skulle också gärna starta ett handelsbolag i den branschen, men det är en väldigt reglerad bransch som kräver mycket kapital.

Om ni har andra förslag på vad nån med mina erfarenheter borde göra med sitt liv är jag idel öra.

Nu måste jag iväg på ryska, tack för alla fina svar och alla som tagit sig tid.
 
Tänk dock på att de flesta svenska koncerner idag har en policy som enbart medger ekonomiklassresande vilket effektivt tar udden av "lyxkänslan" med ett jobb som innebär mycket resande. Utländska koncerner verkar ha en mer segregerad policy i det avseendet att vanliga anställda får flyga ekonomi medan cheferna får flyga lite bättre.
Allt handlar om hur företaget uppskattar och värdesätter sina medarbetare, med större frihet och kostnader ökar givetviss arbetsbördan och intjäningsgraden på den anställde. Själv US Houston O&G EPC Contractor 56.000 anställda alla åker business eller F. (PS om C är fullt)
 

Jacob

Medlem
Westerngypsy, du ska onekligen ha en eloge för att du verkar ha hunnit med och testat på en hel del, trots att du inte ens fyllt 30. Men i övrigt är det ganska uppenbart att du behöver klura ut vad du faktiskt vill, och det tror jag knappast detta forum kommer kunna hjälpa dig med. Det är rätt stor skillnad på att vara scenbyggare, incheckningsagent och exportsäljare,

Och igen, fundera lite mindre på det där med resande. Om det är exportsäljare du verkligen vill bli och exportförsäljning du gillar, satsa på det, oavsett om det innebär resor. Gå in ödmjukt i branschen, visa engagemang och intresse för att lära, och acceptera att du knappast kommer kunna börja med ditt drömjobb, så får det övriga komma med tiden.

Mycket tar tid och ibland är det nog bra att det gör det. Vad jag jobbar med vet förstås alla, men det tog 10 år av hårt arbete och envishet innan detta blev av, verkligen inga silverskedar eller bananskal. Jag skulle väl kunna ses som essensen för den som drömmer om att resa mycket och bekvämt, "Drömjobbet du inte trodde fanns" skrev Expressen lite lustigt i höstas. Men i slutändan är det inte resorna som är det stimulerande utan att jobba med något jag kan och gillar, och att kunna göra det professionellt och i ett större sammanhang. Att få vara med på lanseringar, träffa beslutsfattare, att bli inbjuden som branschspecialist och gästkrönikör, det är allt det där som är det galet roliga, och att bygga upp en verksamhet förstås med allt vad det innebär. Inte ens de lyxigaste av flygresor med de häftigaste av flygstolar skulle i längden vara skoj om inte allt det andra fanns.
 

Valley

Medlem
. Jag har precis börjat en praktik där jag kollar upp information om olika marknader för att exportera alkohol. Jag lär mig otroligt mycket och trivs men jag inser att företaget är för litet för att kunna erbjuda mig en tjänst efter avslutad praktik.

Men jag tror att jag väldigt gärna skulle jobba med import och export av alkohol. Jag skulle också gärna starta ett handelsbolag i den branschen, men det är en väldigt reglerad bransch som kräver mycket kapital.

Förvisso en reglerad branch. Men tror (vet) att det finns värre problem än regleringar. Många är de som försöker men nästan ingen lyckas. Vill man satsa skulle jag tro att vägen dit går genom försöka komma in hos någon av de stora drakarna inom området och ta ett antal hundår för att bygga upp erfarenheter och kontaktnät.

Annars är det nog bäst att följa sitt hjärta. Har man provat på lite olika saker brukar man upptäcka vad som var roligast. Resandet kan då bli en större eller mindre del i det hela.
Men min erfarenhet av resandet (då var det IT inom shipping-/terminal-/stuveribranschen) är att det aldrig var tal om några 8-timmars dagar när det begav sig. Tidigt upp, möten hela dagen, förberedelser och planering till småtimmarna.
 
K

KavlingeDude

Guest
Inte för att vara "neggo" utan realist.
Som nyexad kan man ingenting - man har bara en massa med information och data i huvudet. Det är först när man har fått erfarenheten som man blir "viktig" för ftg som har anställd som flänger runt.
Du kan aldrig läsa dig till hur du skall hantera de situationer som uppstår när du möter kunder/leverantörer eller partners runt om i världen.
Sedan måste man ha rätt personlighet, utan den så kvittar det hur duktig man än är på "annat". Tyvärr är det som så att personligheten är något man har och inget man kan skaffa.
Vet inte hur många ggr jag har haft kollegor, hungriga och duktiga sådana, som har "stupat" pga av att de inte kan hantera det som uppstår.
Livserfarenhet är "the key". Inte skrivet utan att det givetvis finns undantag.
Det är inte lätt att möta en ny leverantör ute på vischan i t.ex Kina för att upptäcka att ingen kan engelska och att de inte har förstått varför du är där. Då är det bara att gilla läget och vara kreativ. Det är ganska stressande om man då är ambitiös och ser att tidplanen för den "superviktiga" leveransen rinner utför.
Med kreativ innebär att man måste ta beslut som i många fall ligger på dina interna kanaler och kanske högre upp i org samtidigt som du får ta beslut i saker som du kanske inte har 100% kompetens för. Men om man inte gör det så kommer det att drabba fler än bara dig. Om vi tar mig som exempel så är det i samband med lansering av en t.ex produkt väääldigt många männsikor som är beroende av dina beslut. Då kan man inte på plats bara sitta och vänta tills SE vaknar och att just den personen som skall ta beslutet har en OOO som säger - "Är på sem - tillbaka om 10 dagar".
Lägg sedan till det kulturella lagret på det hela. Även om man är en fixare så måste man fixa på motpartens vilkor för annars så förvärrar man det hela.
Med det skrivet vill jag bara få fram att erfarenhet är i princip det enda som har värde. Alla kan läsa sig till vad som helst men att omsätta det till, i många ggr pragmatisk, praktik och nytta är svårt och tar tid att lära sig.

Tipset, nu sparkar jag in den öppna dörren igen, är att en "fasttrack" är att starta som trainee på ngt internationellt ftg i en "spindel i nätet" funktion.

Tips på företag är t.ex Tetra Pak, Sandvik, IKEA, Axis eller Bilindustrin.
Med språkkunskap så finns det gott om nischer inom "EU förvaltningen". Jag har en god vän som t.ex är ansvarig för allt kontorsmateriel och jösses vad den killen får resa.

Sist men inte minst så har Jacob redan vid ett flertal tillfällen påpekat vikten av att veta vad du vill göra. Gör du inte det så kommer du att förbli en hoppjerka som aldrig, varken för personlig eller proffesionell del, kommer att bli nyttig för ett företag.
Själv gjorde jag en "pow wow" med mig själv för 25 år sedan där jag helt enkelt skrev ned allt, och jag menar allt, som jag ville göra, allt som jag ville ha omkring mig, var jag ville vara om x, xx antal år osv osv. Det blev en jädrigt lång lista men när den började kännas klar så började jag och prioritera och med tiden utkristalliserade sig en plan. En plan som jag har hållit mig till , även om den till en början kunde ses som "omöjlig", men nu är jag här och jag kan säga som så att kör man den förutsättningslöst, (dvs "skiter" i vad tyckarna tycker och de töntiga "regler" som många sätter upp) och är envis så är .... "The Bing Bang the limit".


Håller även med om att resandet i sig är inget självendamål utan bara en jädrigt tråkig transport för att nå dit man vill för att kunna göra sitt jobb.
 

Westerngypsy

Ny medlem
Återigen tack för alla fina svar. Har haft fullt upp då jag är en Busyholic och inte hunnit svara.

Ni sätter huvudet på spiken, att veta vad man vill göra. Jag tror att alla olika jobb jag har gjort och fixat, klarat av gjort det svårare för mig att komma på vad jag verkligen vill göra. Att jag har flyttat runt så mkt som jag har gjort har gjort att jag är mer pragmatisk inställd till jobb. Kommer ihåg nån gång då jag åkte till Rom med typ 50 euro på fickan och fixade jobb och lägenhet och klarade mig hela sommaren. Dessutom har jag i perioder varit arbetsnarkoman så jobb har kommit till mig per automatik. Men med åren så inser jag orden "work smart not harder stämmer". Dessutom har man levt ett gypsyliv ett par år blir man bra på att hålla kvar i pengar så man behöver inte jobba så mkt.

Jag kommer få tillbaka rätt mycket pengar från skatten och så kommer det vara mycket konserter i sommar så min ekonomi är helt ok över sommaren.

Jag har börjat träna rejält nu och känner att det ger mig en målmedvetenhet jag saknar i mitt vanliga liv. Jag tänker plita ner en lista på vad jag vill jobba med och hur jag kan komma dit och förhoppningsvis ha ett bättre jobb tills efter sommaren.


När det gäller incheckning kan jag säga att många frågar om gratis uppgradering. Kommer ihåg att Pierre Schori frågade en gång.
 
Toppen