Senaste nytt

Hjälp mig att hitta ett vettigt jobb

Hej allihopa!

Jag är helt ny på det här forumet och är intresserad av att hitta ett jobb som innebär mycket resande i tjänsten. Jag har bott utomlands i 6 olika länder och har varit hemma i Sverige i ca 3 år. Genom att jag har flyttat runt så mycket så har jag lärt mig att tala 6 språk väldigt bra.
Dessutom har jag pluggat i väldigt många år och pluggar nu en utbildning som exportsäljare mot spanska marknader. På min fritid pluggar jag ett sjunde språk, ryska. Trots att jag har ett väldigt bra CV så har jag haft svårt att komma på vad jag vill göra med mitt liv. Jag har arbetat på diversejobb som jag är grymt överkvalificerad för och har i perioder jobbat extremt mycket för nästan inga pengar alls.

Jag har just nu ett år kvar på min utbildning och känner att jag vill hitta ett deltidsjobb med resande/försäljning som kan vara meriterande för mig och som kan leda till en fast tjänst. Jag jobbar extra som vikarie och vid konserter för närvarande, men är riktigt trött på att slita och vara timanställd.

Ni som reser mycket i tjänsten, var tycker ni jag borde leta jobb, hur har ni själva startat karriären??

Kan hålla med några i tråden. Satt med en rekrytering till ett tyskt bolag.
Ingenjör som utgår från kontoret med upp till 100 övernattningar och ännu fler fly in and out till kunder med akut behov.

En av mina fd anställda jobbade som mekaniker på oljepråmar runt om i världen. Blev mycket resande där.
 

ESSA

Medlem
Håll modet uppe, vi är alla olika och har du bott utomlands länge och i många länder har du säkert redan rest mycket och vet eller kan ana vad det innebär. Jag reste i tjänsten när jag jobbade åt Ericsson och allt har sina ups and downs men skulle helt klart tacka ja till ett jobb med resor igen!

Har du kollat listan med Gasellföretag? Exportrådet? Svenska Handelskammare runt om i världen?
Sen behöver du ju inte, med alla dina språk, fastna i den svenska arbetsmarknaden. Sök du jobb utifrån andra länders förmedlingar.
Du kanske kan få till ett kontrakt där du gör touch and go i Sverige då och då?
Det beror ju förstås på om du skulle gilla det konceptet.

Stort lycka till!
 
Hur ser det ut bland företag som lämnar anbud i person. Skickar man sina mest erfarna anställda för ett sådant simpelt uppdrag, eller låter man en "nykomling" ta hand om det?
Det beror nog om det enbart är en leverans av anbudet eller om det med själva leveransen ingår en genomgång av lämnat anbud. Jag åker på en del sådana resor där vi går igenom vårt anbud samtidigt som leveransen.
 

Storsteffe

Medlem
Reste mycket i tjänsten när jag var ung och allvarligt talat så var det väl sådär, gick bättre när man uppnått status på AA som flög från Arlanda på den tiden och ofta blev uppgraderad men det händer sällan(eller aldrig) nu för tiden med något bolag, trots det var det sällan ett nöje att resa, däremot tyckte jag om jobbet. Försök hellre hitta något som du tycker är roligt att arbeta med och som du är duktig på.
 

Jacob

Medlem
Ska jag ge ett sista råd, när jag funderat igenom frågan en gång till, så tycker jag du ska tona ner detta med resande och istället fundera på vad du egentligen vill göra. Att resa är inget självändamål och det är definitivt inget yrke. Även om man genuint gillar att resa och flänga runt och kan stå ut med ekonomiklass blir det i längden i alla fall inte särskilt roligt om man inte kombinerar det med något man faktiskt gillar och är duktig på, så man kan sätta sig på flyget hem och känna sig nöjd med vad man åstadkommit.

De flesta som reser mycket är specialister på vad de gör, oavsett om det handlar om försäljning, konsultation, teknik, IT eller vad det må vara. Det ligger lite i sakens natur att man med tanke på de kostnader en resa innebär helst väljer att skicka kunniga och beprövade medarbetare. Och specialist blir man med hårt arbete och engagemang (och lite tur och ödmjukhet) men inte minst krävs det ett intresse för ämnet, annars blir det nog hopplöst svårt. Börja i den änden istället och låt resten växa fram med tiden.
 

Senator

Moderator
När jag var klar med universitetet i USA var jag nästan 25 år. Första 12 åren jobbade jag åt ett av världens största IT-företag. Det fanns bara ett bolag i världen jag skulle arbeta för tyckte jag, så blev det. Jag gick in och testade mjukvara på tyska, mitt språk var inte tillräckligt bra för detta men jag blev omtyckt och fick stanna kvar. Det var min väg in.

Nästan två år senare får jag ett samtal från Tyskland. Jag är 27 år, med två års erfarenhet och tackar jag till en Europeisk roll. Jag flyttar i mars 1999, och under resten av 1999 var jag totalt i min lägenhet i Tyskland typ under 10 helger.

På den tiden var det enbart affärsklass mitt i veckan, så policyn var att man fick stanna helgen på expense så länge det inte översteg kostnaden av biljetten mitt i veckan.Allt detta är annorlunda idag. Svårt att se att det skulle var likadan för någon som blir anställd idag.

Om man skall titta på branscher och dyl med resor så är det kanske Management Consulting där man lever en livsstil som detta. McKinsey, Boston, Bain har alla livsstilar som detta. Men alla dessa erbjuder en livsstil, inget jobb. Det är inte särskilt roligt att komma hem med sista flighten från AMS på en lördag, hinna hem till 23.00 och hämtas igen söndagsmorgon 05.30 för att åka till Delhi. Been there, done that.. Att åka söndagskvällar 30 helger per år, och komma hem sena fredagar... nja, ett lite tag.

Jacob har dock helt rätt. Följa hjärta, gör det som du känner. Resor i alla ära, gör det som är kul i jobbet!
 
Last edited:

taxvalp

Medlem
Mycket klokt är redan sagt. Jag hade tidigare ett arbete där jag alltid sov med mobilen på, hade två pass och kunde få ett samtal nästan när som helst med budskap av typen "du har en biljett bokad, avgång från Arlanda om 60 minuter. Skynda dig!". Jag älskade livsstilen men resandet blev mest förknippat med arbete och inte med avslappning.

Nu är det nästan tvärtom, jag arbetar i offentlig sektor med helt andra uppgifter och har några enstaka jobbresor per år främst inom landet men desto mer tid att resa på fritiden under de villkor jag själv bestämmer. Vilket jag gillar bäst? Var sak har sin tid - men ett arbete med fritid som ger möjlighet till eget resande till vilka destinationer jag vill värdesätter jag betydligt högre än det andra alternativet.
 

Stefan62

Medlem
Hur ser det ut bland företag som lämnar anbud i person. Skickar man sina mest erfarna anställda för ett sådant simpelt uppdrag, eller låter man en "nykomling" ta hand om det?

På mitt företag skickar vi aldrig "nykomlingar" ensamma till kunder även om det är ett simpelt uppdrag. Däremot är vi noga med att ge dem en bra introduktion på så sätt att de får följa med en erfaren kollega och då med uppgiften att observera och notera.
 

rvarttinen

Medlem
Var anställd vid ett stort telekom-bolag (på sin tid de som skickade ut flest av sina anställda på utlandsresor av alla företag i Sverige) i mitt tidigare liv. Deras policy, på den tiden, var att skicka ut rookies på vilket uppdrag som helst. Principen var att om någon ska lära sig simma, så slänger man ut dem på det djupaste vattnet!
... i vilket fall, det blev ännu mer resande åren. Ofta med kort varsel och det planerades om ofta (den som skulle genomföra uppdraget var helt utanför den processen!). Detta gav negativa återverkningar i privatlivet. Det blev helt enkelt för mycket.

Efter att ha sadlat om och skiftat bransch så har resandet kommit ned till en lite mer lagom nivå. Egentligen lite för lite kan jag tycka nu ... :)
De senaste åren har jag övergått till egen företagare och kan bestämma var och när jag reser och i vilken bokningsklass etc., bara jag har budget som täcker. Oftast rör det sig om att delta i olika konferenser; den vidareutbildning som står mig till buds numera och så får jag träffa kollegor och kompisar, knyta nya kontakter ...
 
Toppen